"Poşetin geri toplama maliyeti tüketicinin sırtına yıkılmasın"

Güncelleme Tarihi:

Poşetin geri toplama maliyeti tüketicinin sırtına yıkılmasın
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 14:37

"Poşetin geri toplama maliyeti tüketicinin sırtına yıkılmasın"

Haberin Devamı

İstanbul, 30 Mart (DHA) - Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında marketlere, 1 Ocak 2018'den itibaren atıklarının yüzde 56'sını geri toplama yükümlülüğü getirildiğini, bu çerçevede ortaya çıkacak maliyetin tüketicilerin sırtına yüklenmeye çalışıldığını söyledi.
Marketlerde poşetlerin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren ücretli olacağına ilişkin düzenleme konusunda DHA'nın sorularını yanıtlayan Ağaoğlu, "sağlıklı çevrede yaşama hakkı"nın, BM tarafından kabul edilmiş evrensel tüketici haklarından olduğunu vurguladı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda attığı adımları takdirle karşıladıklarını söyledi.
Özellikle naylon poşetlerin geri toplanmasıyla ilgili yükümlülüklerin marketlere verildiğine dikkat çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu:
"Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında marketlere, 1 Ocak 2018'den itibaren atıklarının yüzde 56'sını geri toplama yükümlülüğü getiriliyor. Burada amaç, hem doğayı hem de insan sağlığını tehdit eden plastik poşetlerin geri toplanmasının sağlanması. Yasaklanmasından ziyade marketler tüketiciye verdiklerinin önemli bölümünü geri toplamak zorunda. Yıldan yıla artacak ve 2020'de geri toplamakla yükümlü oldukları oran yüzde 60'a çıkacak."
Tüm bunların bir maliyetinin olacağını vurgulayan Ağaoğlu, "Marketlerin tüketiciye verdikleri poşetlerin yüzde 56'sını ya geri toplayacak ya da bunu birine toplatarak maliyetini karşılayacak. Burada tüm yükümlülük marketlerde iken maliyeti tüketicinin sırtına yüklemeye çalışıyorlar" dedi.
Ağaoğlu, marketlerde poşetlerin satılmasından çok bunların geri toplanmasına ilişkin etkin çalışmalara yönelmek gerektiğini dile getirerek, şu konuların altını çizdi:
"Naylon poşetlerin marketlerce kiloyla alınmasına karşılık adetle satıldığında fiyatlandırmanın nasıl yapılacağı satıcının insafına kalacak. Poşetin maliyetinin 3 kuruş veya 8 kuruş olması halinde müşteriden bu bedel nasıl tahsil edilecek? Fiyatı 10 kuruş olarak mı belirlenecek? Piyasada kuruş bulunmadığına göre para üstü nasıl verilecek belli değil. Marketler bu işten de kazanç sağlayabilir, tüketicilere ek maliyet yükletilebilir. Bizim bu yönde endişelerimiz var."
Plastik, kağıt, metal, gibi ambalajların ayrı ayrı toplanacağı ambalaj konteynerlerinin bulunması zorunluğunu belirten Ağaoğlu, tüketicilerin yükümlülüğünün çevreyi korumak olması gerektiğini, poşetleri parayla satın almasına karşı olduklarını sözlerine ekledi. (Fotoğraflı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!