Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL, (DHA)- Pendik Bölge Hastanesi doktorlarından Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atilla Akova, "Obezite, sigaraya bağlı ölümlerden sonra yol açtığı hastalıklar nedeniyle 2'inci derece sıklıkla ölüme yol açıyor" dedi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Eygi de obezite cerrahisi sonrası beslenmenin önemine dikkat çekti.
"Obezite vücutta sağlığı bozacak şekilde yağ birikmesidir. Sebebi aşırı miktarda kalori alımı ve hareketsiz bir yaşam sürmektir" diyen Akova "Obezitenin dünyanın en önemli sağlık problemlerinden biri. Dünya nüfusunun yüzde 20-30'unu ciddi olarak etkiliyor. OECD ülkeleri arasında da ülkemizin 2'inci sırada yer aldığı ciddi bir sağlık problemidir" diye konuştu.
‘’OBESİTE ÇOK CİDDİ MÜCADELE EDİLMESİ GEREKEN BİR RAHATSIZLIKTIR’’
Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atilla Akova çağımızın gelişmiş toplumlarının birinci sorunu haline gelen obezite için şunları söyledi: "Obezite görsel ya da kozmetik bir rahatsızlık olmayıp, sonuçta insülin direnci ve TİP2 DiabetesMellitus, hipertansiyon, kan yağlarında bozukluk yani hiperlipidemi, safra kesesi rahatsızlığı, bazı kanser tipleri(uterus,meme,kolon), osteoartrit, uyku apnesi, astım, karaciğer yağlanması, solunum bozuklukları gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.
‘’OBEZİTE TEDAVİSİNDE CERRAHİNİN YERİ’’
Hasta yeterli diyet ve egzersizleri yaptığı halde kilo veremiyorsa veya tekrar alıyorsa, obezite cerrahisi vücut kitle indeksi yani vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile bulunan değerin 40’ın üzerinde olanlara veya VKİ 35’in üzerinde olup yukarıdaki yandaş hastalıkları bulunan hastalara uygulanabilmektedir.
Metabolik cerrahi ise özellikle Tip2 Diyabeti olup VKİ 35 ve son zamanlarda literatürede dayanarak 30’un üzerinde olan hastalara uygulanmaktadır. Diyabetin ortaya çıkardığı kan şekeri yüksekliği, hiperlipidemi, hiperkolesterolemi ve hipertansiyon gibi metabolik yan etkileri engellemekte ve tedavi etmektedir. Sonuçta hastaların maruz kaldığı Koroner Kalp hastalıkları, damar bozuklukları sonucu oluşan böbrek yetmezliği, görme bozuklukları nöropatileri önlenmekte veya düzelmektedir. Obezite ve metabolik Cerrahi, mide küçültme, beraberinde ince barsakların bir kısmının alınan gıdalardaki özellikle yağ ve karbonhidratların emilimini azaltan by-pass girişimlerini içermektedir.
Günümüz şartlarında metabolik cerrahi ameliyatlarının, tecrübeli ellerde, yeterli donanıma sahip hastanelerde güvenle birkaç gün hastane yatışını içerecek şekilde yapıldığını belirten Op. Dr. Atilla Akova, bu operasyonların hastaların hayata sağlık ve güvenle tekrar bağlanmasına yardım ettiğini ifade etti."
OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA NASIL BESLENİLMELİ?
Obezite cerrahisi sonrası beslenmenin kişisel olarak 1-2 haftalık, 1, 2, 3, 6, 9 aylık ve daha sonra yıllık randevularla sürdürüldüğünü belirten Pendik Bölge Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Eygi de obezite cerrahisi sonrası nasıl beslenilmesi gerektiği hakkındaki sürece ise şöyle sıraladı.
"Cerrahi sonrası çok aşamalı diyet programları uygulanmaktadır. 1.aşama berrak, sıvı diyet; 2.aşama, tam sıvı diyet; 3.aşama püre diyet; 4.aşama katı diyet.
Uygulanan bu diyetlerle cerrahi müdahale sonrası yeterli hidrasyon, vitamin/mineral, protein desteği sağlandığını sözlerine ekleyen Melike Eygi, porsiyon kontrolü ve içeriği göz önünde bulundurularak menülerin planlandığını belirtti. Eygi, besin alımı ve toleransı gözlenerek yemek, sıvı toleransını maksimize etmek için teknikler ve ipuçları verildiğini söyleyerek " Yeterli, uygun karbonhidrat, protein, yağ alımı ve maksimum güvenli kilo kaybı için yiyecek ve sıvı seçimleri ile ilgili takip ve danışmanlık sağlanır" dedi.
(FOTOĞRAF)