Güncelleme Tarihi:
Enver ALAS/İSTANBUL,(DHA) Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'de yaşayan 1 milyon Suriyeli çocuk ve gencin eğitime ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı olarak geçen yıl itibariyle biz bunların 175 binini örgün eğitime aldık. Bu yıl sonuna kadar da 400 bine ulaşacağına hesaplanmıştı. Dolayısıyla yarısını eğitime alabildik" diye konuştu
Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 'Türkçe Yaz Okulu ve Türkçe Bayramı'nın' tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla yapıldı.
Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısına Nabi Avcı'nın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Türkçe Yaz Okulu ve Türkçe Bayramı kapsamında 1 aydır Türkiye'de bulunan enstitü öğrencileri katıldı.
Türkçe'nin büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğunu belirten Nabi Avcı, Türkçe'nin çekim gücü, kelime hazinesinin zenginliği, ahenk unsurları ve mecazlarıyla güçlü bir dil olduğunu ifade etti. Türkçe Yaz Okulu organizasyonunun Türkçe'yi, Türk kültürünü ve Türkiye'yi tanıtma adına çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini kaydeden Avcı, "Bu kapsamda bu yıl 46 ülkeden gelen 540 öğrencimizi ülkemizde misafir etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dilimizi bilmenin, kültürümüzü tanımanın sizlere hayatınız boyunca çok önemli kapılar açacağına, iç zenginliğinize çok ciddi katkılarda bulunacağına inanıyorum. Ülke ve millet olarak çok önemli bir badireyi atlattığımız şu günlerde korkmadan çekinmeden ülkemize gelen meydanlarda bizimle birlikte demokrasiye ve Türkiye'ye sahip çıkan bizi, kültürümüzü ve dilimizi daha yakından tanımak isteyen değerli öğrencilerimize şükranlarımı ifade ediyorum" diye konuştu.
"BARIŞ, KARDEŞLİK VE SEVGİ MESAJI VERİLECEK"
Nabi Avcı, Türkçe Bayramı'nın kapanış programını 27 Ağustos'ta İstanbul'da Ülker Sports Arena'da gerçekleştirileceğini söyledi. Avcı, "Türkçe bayramında misafir öğrencilerimiz insan ve türkçe temalı kapanış gösterisiyle dünyaya barış, dostluk, kardeşlik, ve sevgi mesajları verecekler. Dünyanın bir çok köşesinde savaş ve çatışmaların yaşandığı bu dönemde böylesine anlamlı bir mesajın çok önemli bir çağrı olacağına inanıyorum" dedi.
TOPBAŞ: "TÜRKÇEMİZİN ZENGİNLİKLERİNİN DE DÜNYAYA AÇILACAĞINA İNANIYORUM"
Kadir Topbaş da konuşmasında dilin kültürler arası köprü vazifesi gördüğünü belirterek, dilin karşılıklı etkileşim aracı olduğunu belirti. Topbaş, "Dil ve edebiyat, milletlerin en aziz ve ortak değerleridir. Türkçemizin zenginliklerinin de dünyaya böylelikle açılacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.
ATEŞ: "BİZİMLE İLGİLİ KUŞKULARI OLAN, ÖNYARGILARI TAŞIYAN HERKESE İYİ BİR MESAJ VERİLECEK"
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş ise 2016 Türkçe Yaz Kampı ve Türkçe Bayramı hakkında şu bilgileri verdi:
"16 farklı şehirde 20 öğrenci grup olarak ağırlanan misafir öğrenciler, 27 Ağustos'ta İstanbul'da düzenlenecek Türkçe Bayramı'nda 'insan' ve 'Türkçe' temalı dünyaya Türkçe olarak barış dostluk ve sevgi mesajları verilecek. Bu görüntülerin bizimle ilgili kuşkuları olan, önyargıları taşıyan herkese iyi bir mesaj vereceğine inanıyorum."
Konuşmaların ardından Türkçe yaz kampına katılan katılan öğrenciler duygu ve düşüncelerini anlatarak, organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
BAKAN AVCI SORULARI YANITLADI
Toplantıda basın mensuplarının soruları da yanıtlandı. Bir gazetecinin, "Devlet Tiyatroları'nın özelleştirilmesi gündemde. Bununla ilgili yürüyen süreç nedir?" şeklindeki sorusuna Bakan Avcı, "Öncelikle bu soruda bir yanlış anlaşılma var. Burada söz konusu olan Devlet Tiyatroları'nın bütünüyle bakanlığın uhdesinden çıkarılıp özerk bir kurum haline getirilmesi olayı değildir. Devlet Tiyatroları ile birlikte bazı devlet kurumlarının elinde olan bazı varlıkların, gayrimenkullerin Özelleştirme İdaresi eliyle değerlendirilmesidir" şeklinde yanıt verdi.
"SURİYELİ ÇOCUKLARIN YARISINI EĞİTİME ALABİLDİK"
Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin rehabilitasyonu ve Türkçe'ye uyumu konusunda bakanlığın özel bir çalışması olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine de Nabi Avcı, Türkiye'de misafir edilen bir milyonun üzerindeki Suriyeli çocuk ve gencin eğitime ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı olarak geçen yıl itibariyle biz bunların 175 binini örgün eğitime aldık. Bu yıl sonuna kadar da 400 bine ulaşacağı hesaplanmıştı. Dolayısıyla yarısını eğitime alabildik" diyerek yanıt verdi.
"BAŞARILI BİR PROGRAM UYGULANIYOR ANCAK YETERLİ DEĞİL"
Kamplarda kalan Suriyeli çocuklara Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı okulların yanı sıra eğitim merkezlerinde ve yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları tarafından açılan okullarda ya da kurslarda haftada 5 saat Türkçe dersi verildiğine dikkat çeken Avcı şunları söyledi:
"Şuanda bir milyonun üzerinde Suriye asıllı çocuğumuz haftada 5 saat alacakları eğitimle Türkçe'yi, Atatürk akranlarıyla aşağı yukarı aynı düzeye getirmek üzereler. Başarılı bir program uygulanıyor ancak sayısal olarak yeterli değil. Bir milyonun üzerinde çocuğun ve gencin eğitime ihtiyacı var. Biz bunun ancak yarısını örgün eğitimde karşılayabilmişiz. İstanbul'da karşılaştığınız Suriyelilerin durumu bölgedekilerden (kamplardakilerden) biraz farklı... İstanbul'da da büyükşehir belediyemiz ve bazı ilçe belediyeleri bu çocuklara yönelik genel olarak eğitim özel olarak da dil eğitimi verilmeye çalışılıyor."
"TÜRKİYE KENDİ KENDİSİYLE YARIŞIYOR"
Bu konuda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası camianın yeterince paydaş olmadıklarını da sözlerine ekleyen Nabi Avcı, "Türkiye bu konuda dünyaya örnek olacak bir performans sergiliyor. Ancak Türkiye burada kendi kendisiyle yarışıyor. Başkaları pek ortalıkta gözükmüyor" ifadelerini kullandı.
(FOTOĞRAF)