Moleküler Diyet Hayatımızı Değiştirecek!

Güncelleme Tarihi:

Moleküler Diyet Hayatımızı Değiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 11:18

DİYETİSYEN DOÇ. DR. BARIŞ ÖZTÜRK, ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE MOLEKÜLER DİYET ÖNERİSİNDE BULUNDU.

Diyetisyen Doç. Dr. Barış Öztürk, zayıflamak isteyenlere moleküler diyet önerisinde bulundu.
Moleküler diyetin genlere özel diyet ve genlere özel egzersiz yöntemiyle olduğunu kaydeden Diyetisyen Doç. Dr. Barış Öztürk, "Beyinde hipotalamusta yer alan MC4R geni iştah-tokluk mekanizmasını düzenlemektedir. Ayrıca modern toplumlarda obezitenin ardındaki temel itici güç olan aşırı yeme, çoğunlukla iştah ve tokluktan sorumlu MC4R geni ile ilişkilendirilmektedir. MC4R genindeki mutasyonlar toplumun büyük bir kesiminde iştah kontrolünün ortadan kalkması ile aşırı yemeyi tetikleyebiliyor. Ancak Türkiye’de bu konu ile ilgili çalışma yapılmadığı için şimdilik bir rakam vermek mümkün değil. İnsan vücudunda enerji alımı ile ilgili birçok sinyal bulunur. Yüksek enerji alımında tokluk sinyalleri devreye girerek iştahı azaltırken, düşük enerji durumunda ise açlık sinyalleri devreye girerek iştahı artırırlar. Araştırmalar, MC4R genindeki mutasyonların obezitedeki en yaygın genetik sebep olduğunu raporlamaktadır. Bu gendeki fonksiyon yetersizliği iştahın artmasına ve tokluk duyusunun azalmasına neden olmakta; buna bağlı olarak daha fazla besin tüketimini, sık sık atıştırma isteğini, şekerli ve yağlı besinlere karşı ilgiyi arttırmaktadır. Özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen bu durum, doyumsuz bir yeme davranışı ile karakterizedir" dedi.
MC4R geninde mutasyon taşıyan bireylerin mutasyon taşımayanlara göre yaklaşık 3 kat daha fazla kalori tüketebilmekte olduklarını ifade eden Diyetisyen Doç. Dr. Barış Öztürk, şöyle konuştu:
"Aşırı besin alımı sonucunda ise bu bireylerin vücut yağ oranı yüzde 43, vücut ağırlığı ise diğerlerine göre yüzde 25 daha fazla olmaktadır. MC4R geninde mutasyon taşıyan kadınlarda kilo alımı aynı durumdaki erkeklerden iki kat daha fazla olmakta ve bu durum her iki cinsiyette de insülin direncine neden olmaktadır. MC4R beslenme alışkanlıklarımızı yakından ilgilendiren genlerden sadece bir tanesi. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ve sağlıklı egzersiz kavramlarının çok konuşulduğu günümüzde bu çalışmaların başarıya ulaşması kişiye özel hale gelmesiyle sağlanacaktır. Ülkemizde 2016 yılı itibarıyla sağlıklı, hafif kilolu, kilolu ya da aşırı kiloluların, sporcuların, çocukların, gebelerin yani her yaştaki ve özel durumdaki bireylerin MC4R başta olmak üzere beslenme ile ilgili tüm genlerini kontrol ettirerek moleküler diyet uygulamaları mümkündür. Bunun için diyetisyeninizin ağzınızdan alacağı bir tükürük örneği yeterlidir. Moleküler düzeyde yapılan bu testler, tüm besin öğelerinin size özel tüketim miktarının belirlenmesini sağlayarak size özel egzersiz düzenlenmesi için oldukça isabetli bulgular sağlamaktadır. Böylece moleküler analiz sonucunda size özel oluşturulan egzersiz ve diyet programı kısa sürede sonuç almanızı sağlamakta ve hatalı uygulamalarla zaman kaybetmenizi önleyebilmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!