Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 18 Ocak (DHA) – Yarım asırlık otobüs üretimine efsaneleşen O 302 modeli ile başlayan ve Türkiye yollarındaki her iki otobüsten birini üreterek sektöre liderlik eden Mercedes-Benz Türk, yenilediği Tourismo otobüslerini görkemli bir törenle tanıttı.
Mercedes-Benz Türk, yeni Tourismo otobüslerini Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 30 milyon euro tutarında AR-GE yatırımıyla, Türk mühendislerin 165 bin 400 saat çalışmasıyla 3,5 yılda geliştirip üretti.
Toplam yatırımları 1.4 milyar euroyu aştı
Toplam yatırım miktarı 1,4 milyar euroyu aşan ve Türkiye’deki yarım asırlık otobüs üretim tarihinde birçok yeniliğe imza atan Mercedes-Benz Türk, yenilediği Tourismo otobüslerinin üç ana modelini TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle tanıttı. Mercedes-Benz Türk’ün, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda Türk mühendislerin çalışmasıyla geliştirilip ürettiği yeni Tourismo’lar, hem turizm sektöründe hem de şehirlerarası yolcu taşımacılığında yeni bir çağın kapılarını aralıyor.
Her iki otobüsten birini üretiyor
Üretime başladığı günden bu yana 84 bin 865 adet otobüs üreten Mercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda günde 17 otobüs üretiyor ve Türkiye yollarındaki her iki otobüsten birine imza atıyor. Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, AR-GE yatırımların işaret etti ve ekledi:
“Yıllardır tüm dünyaya ihraç ettiğimiz otobüsleri, Türkiye’de AR-GE Merkezimizde geliştiriyor, Hoşdere Otobüs Fabrikamızda üretiyoruz. Bu gelenek, yenilenen Tourismo otobüslerimizle de devam ediyor. Tüm dünya Türkiye’den yollara çıkan mühendislik harikası araçlarımızı kullanıyor. Yeni Tourismo otobüslerimiz 30 milyon Avro’luk bir bütçe ile 3,5 yılda geliştirildi. Yenilenen otobüslerimizin geliştirilmesinde 165 bin 400 saat mühendislik çalışması yapıldı. Araçların karoser, iç donanım ve elektrik kablo altyapısı Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi Otobüs Geliştirme ekiplerimizce geliştirildi."
“Ürün portföyümüzü pazara göre yeniliyoruz”
Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış ve Pazarlama Direktörü Alper Kurt ise yeni Tourismo otobüslerin güçlü ve ön plana çıkan yönlerini anlattı: “Ürün portföyümüzü pazar ihtiyaçları doğrultusunda sürekli yeniliyoruz. Bu defa Tourismo’yu yenileyerek Tourismo 15 RHD, Tourismo 16 RHD ve Tourismo 16 RHD 2+1 araçlarımızı yeni donanımlar ile güçlendirdik. Türkiye’de son dönemde 2+1 araçlara büyük ilgi duyuluyor. Diğer versiyonlarıyla birlikte 2+1 otobüsümüze olacak ilginin yoğun olacağını düşünüyoruz” dedi.
Mercedes-Benz Türk, tümü 2 akslı olmak üzere, yeni Tourismo’nun 2 farklı uzunluk seçeneğinde otobüsünü üç farklı model ile piyasaya sundu;
- 2+2 koltuklandırma düzenindeki Tourismo 15 RHD, 50 yolcu kapasitesi ile 12,3 m uzunluğunda ve 3,7 m yüksekliğinde,
- 2+2 koltuklandırma düzenindeki diğer bir model olan Tourismo 16 RHD, 54 yolcu kapasitesi ile 13,1 m uzunluğunda ve 3,7 m yüksekliğinde
- Tourismo 16 RHD 2+1 koltuklandırma düzeninde 41 yolcu kapasitesi ile 13,1 m uzunluğa ve 3,8 m yüksekliğe sahip.
Yeni Tourismo’nun tasarımında aerodinamik yapı ön planda
Yeni Tourismo’nun zarif tasarımı, önceki modelin hatlarını yeniden yorumluyor. Yeni Tourismo’da bir araya gelen tasarım ve işlevsellik maksimum ekonomik verimliliği ortaya çıkarıyor. Yeni modellerde en ince detayına kadar geliştirilmiş aerodinamik özellikler sayesinde, önceki modele kıyasla yakıt tüketimi oldukça düşürüldü. Yeniden tasarlanmış sürücü penceresi ve dinamik görünümlü “AquaBlade” ön cam silecekleri, görselliği zenginleştirmenin yanı sıra yakıt tüketiminin ve sürüş gürültülerinin en aza indirilmesine de büyük katkı sağlıyor. Tüm modellerde standart olarak yer alan halojen farlar, LED gündüz farları, LED sinyal lambaları, sis farları, yağmur-ışık sensörü, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar ve Tourismo 16 RHD 2+1 modelinde standart olarak bulunan viraj içi aydınlatma ışıkları sayesinde daha güvenli bir sürüş imkânı sağlanıyor.
Yeni Tourismo maksimum güvenlik sunuyor
En yeni güvenlik ve sürüş destek sistemleri, yeni Tourismo'nun daha da üstün koruma sunabilmesine olanak tanıyor. Yeni Tourismo, gelişmiş güvenlik sistemleriyle ticari araç sınıfında yeni bir standart daha belirliyor. Ön Çarpışma Koruyucusu (FCG) ile bir çarpışma durumunda çarpışılan aracın otobüsün altına girmesini önlüyor ve tüm sürücü bölmesi özel bir çerçeve yapısı içinde komple arkaya doğru itilerek sürücünün korunması sağlanıyor.
Aktif Acil Fren Sistemi (AEBS) önde yavaş giden veya duran araca arkadan çarpma riskini azaltıyor. Bir tehlike algıladığı anda, sürücüyü uyarıp frenleme uygulayarak arkadan çarpma riskini veya kaza kaçınılmazsa yaşanan kazanın verebileceği hasarı azaltıyor.
Şerit Takip Asistanı (SPA) aracın istem dışı şerit değiştirdiğini algıladığı takdirde, sürücü koltuğunu şerit ihlali yapılan tarafa doğru hissedilir bir şekilde titreterek sürücüyü uyarıyor.
Antiblokaj Fren sistemi (ABS) tekerleklerin frenleme anında kilitlenmesini engelliyor. Elektronik Stabilite Programı (ESP) savrulmayı önleyerek virajlarda ve ani manevralarda güvenliği sağlıyor. Patinaj Önleyici Sistem (ASR) ile hızlanma anında çekici tekerleklerin kayması engelleniyor ve buzlu yollarda bile güvenli kalkış imkânı sağlanıyor. Elektronik Fren Sistemi (EBS) ve Fren Destek Sistemi (BAS) ise her koşulda dengeli frenleme sağlıyor. (Fotoğraflı)