Makina mühendislerinden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Makina mühendislerinden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 16:32

Makina mühendislerinden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılar

Haberin Devamı

İstanbul, 29 Kasım (DHA) - Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, kış soğuklarının başlaması nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı daha güvenilir bir yaşam ortamı için öneri ve uyarılarını yayınladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu imzasıyla yapılan açıklamada, doğalgaz kullanılan ortamlarda zehirlenmelerin asıl nedeninin tam yanmanın sağlanamamasından dolayı ortaya çıkan karbonmonoksit gazı olduğu belirtildi.

Doğalgazın zehirli olmadığı ancak havadan hafif olduğundan tesisatta meydana gelen bir kaçak sonrası kapalı alanlarda tavana yakın yerlerde biriktiğini belirten Tataroğlu, çok miktarda biriken doğalgazın ortamdaki oksijeni azaltacağı  ve boğulmalara ile patlamalara yol açabileceğini vurguladı.

Alınacak basit önlemlerle hayati boyutlara varabilecek kazaların önüne geçilebileceğini kaydeden Tataroğlu, bu önlemleri şöyle sıraladı:

Doğalgaz Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır.

Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle bu durumdan gaz dağıtım firmasını haberdar edilmelidir.

Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerin asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalıdır.

Kombi, şofben gibi cihazlar her yıl kışa girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır.

Baca gazının kimyasal yapısında veya diğer dış etkenlerden dolayı bacaların deformasyona uğraması ihtimaline karşı yetkilendirilen baca temizleme firmaları tarafından kontrol ettirilmelidir.

Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrü tamamlanmış bağlantı refleksleri mutlaka yenilenmelidir.

Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden gaz sızıntısına karşı dikkatli olunmalı, bacalı cihazın bulunduğu odadaki menfezlerin açık olması sağlanmalıdır. 

Cihaz baca bağlantı fleksleri yıpranmamış, delinmemiş olmalı, flekslerin baca girişleri ile arasındaki boşluğu sıcaklığa dayanıklı malzeme ile sızdırmaz hale getirilmelidir.

Baca çekmeme durumunda cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı cihazda mutlaka olmalı, olan cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalıdır.

Bacalı cihazların olduğu mahal yatak odası&banyo olmamalı, bu cihazların olduğu mahallerde yatılmamalıdır.

Türkiye'de doğalgaz kullanımının her geçen yıl artsa da soba kullanımının hala ısınmada önemli bir paya sahip olduğunun altını çizen Tataroğlu, bu nedenle soba kullanımında belirli konulara dikkat edilmesinin, güvenli bir yaşam ortamı için "son derece önemli" olduğunu vurguladı ve kömürlü sobalarda dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı:

Sobalarda kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması önem taşıyor.

Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. 

İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. 

Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır.

Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla konulmaması gerekir. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. 

Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.

Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır.

Özellikle lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır. 

Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!