Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL (DHA) - NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümü öğretim görevlisi Lina Barokas tüketici güven, ekonomik güven ve sektörel güven endekslerini anlattı.
"Geride bıraktığımız Cuma günü ekonomik güven endeksi açıklandı ve endeks Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artış göstererek 100,5 seviyesine yükseldi" diyen Barokas şunları söyledi:
"2015 yılından bu yana endeks yeniden 100 değerinin üzerine çıktı. Ekonomik güven endeksi, bize ekonomi aktörlerinin yani tüketicilerin ve üreticilerin ekonomi hakkındaki genel beklentilerini ve eğilimlerini gösteren bir endekstir. Geçen Salı günü ise sektörel güven endeksi Mayıs ayında yüzde 2,1 artarak, Nisan ayında 99,9 olan seviyesinden 102 değerine ulaştı. Bu rakamlar ışığında Mayıs ayında hem hizmet hem de perakende ticaret sektörlerine dair olumlu bir havanın hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak tüketici güven endeksi ise Mayıs ayında yüzde 2,1 oranında yükselerek 72,8 seviyesine ulaştı. Bu endeks ise, tüketicilerin harcama ve tasarruf eğilimini göstermektedir. Endeks değerinin 100’ün altında kalması kötümser bir durum ancak son 4 aydır tüketici güven endeksinin artış eğiliminde olduğunu da unutmayalım."
Güven endekslerinin yükselme eğiliminde olmasının gelecek dönem ekonomiye dair olumlu beklentilere işaret ettiğini söyleyen Barokas, şöyle devam etti:
"Aynı zamanda büyüme rakamlarını da destekleyecek nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Tüketici güven endeksinin yükselişi harcamaların da yükselebileceğini gösteren önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkabilir. Özellikle bu endekslerin yükselme nedenlerini toparlamak gerekirse, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nin son dönemde kurdaki oynaklığı kontrol altına almak için attığı adımlar önemli oldu. Bu adımlar sonrası oynaklığı azalan ve 3,50 – 3,65 bandında dengelenen kur ile ekonomiye güven bir miktar daha arttı. Ayrıca büyümenin öncü göstergesi olan ekonomik verilerin toparlanma eğiliminde olması ve sektörlere yönelik uygulanmaya devam eden teşvikler, güven endekslerinin yükselmesini sağlayan diğer önemli gelişmeler olarak sıralanabilir. Ekonomik ve finansal gelişmelerin yanında en önemli gelişmelerden birisi de Türkiye anayasa referandumu sonrası siyasi belirsizliğin azalması da güven endekslerini pozitif yönde destekledi. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda ise bu süre zarfında ABD başkanı Donald Trump’ın icraatlarının finansal piyasaları çok fazla tatmin etmemesi ve FED’in yıl içinde yapmaya hazırladığı faiz artışlarının kademeli ve sert olmayacağına yönelik beklentilerin ağırlıkta olması, Türkiye gibi gelişen ülke ekonomileri ve para birimleri üzerindeki baskıyı azaltmış oldu."
(FOTOĞRAFLI)