Kolombiya’da halk Farc ile yapılacak barış anlaşmasına hayır dedi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2016 11:47

Kolombiya’da halk Farc ile yapılacak barış anlaşmasına hayır dedi

Haberin Devamı

Can Emir, İstanbul, 3 Ekim (DHA) - Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve Farc arasında dört yıldır devam eden, örgüt üyelerine affı da içeren, barış anlaşmaları referandumla oylandı.

Kolombiyalılar, Kolombiya ve Farc arasında 52 yıldır süren çatışmaların bir barış anlaşmasıyla sona ermesini yüzde 50.24 oranda hayır oyuyla redderek dört yıldır süren barış anlaşmasını geçersiz kıldılar.

Referandum sonuçlarını Başkanlık Sarayında izleyen Santos, “Vazgeçmeyeceğim, başkanlığımın son gününe kadar barış için uğraşacağım.” dedi. 29 Ağustos'tan beri süregelen ateşkesin devam edeceğini belirten Santos, paratesi günü bütün siyasi partilerle görüşerek barış sürecini devam ettirmeye çalışacağını söyledi.

Farc lideri, Timochenko takma adıyla bilinen Rodrigo Londono isyancı grubun, referandumdan çıkan sonuca rağmen, barış isteğinin devam ettiğini söyledi. “Barış isteyen Kolombiyalılar, bize güvenin. Zafer barışın olacak.” dedi.

Vatandaşlar tarafından reddedilen barış anlaşmasının bir parçası olarak, Farc üyeleri silahlarını bırakıp bir siyasi parti kurabileceklerdi. Şu an böyle bir durumun gerçekleşme ihtimali belirsiz.

Liderliğini eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin yaptığı muhalefet, kendi açılarından zaferin hükümet ve asileri ‘daha iyi bir anlaşma’ yapmaya zorlamak olduğunu belirtti. Referandumda hayır oyu kullanan Uribe, “İsteğim savaşın devam etmesi değil sadece yapılan anlaşmanın iyileştirilmesini istiyorum. Yapılacak düzeltmeler anayasaya uygun olmalı, politik çokseslilik suçlulara af olarak algılanmamalı.” dedi.

Referandum hakkında konuşan Amnesty Amerika kıtası Direktörü Erika Guevara-Rosas, “Bu anlaşma, eksikleri olmasına rağmen barışa doğru giden sağlam bir yoldu. Kolombiya bu projeye sırtını dönmemeli ve uzun yıllardır beklenen barışa doğru bir adım atmalı.” dedi.

26 Eylülde yapılan, Santos ve Timochenko arasındaki dört yıllık görüşmelerin sonucunda varılan anlaşmanın imza törenine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Latin Amerika ülkelerinden çok sayıda başkan şahit olmuştu.

Referandumdan önceki günlerde, evet oyunu artırmak için açıklamalar yapan Farc önderleri halktan özür dilemiş, bugüne kadar yapılan saldırıların tekrarlanmayacağı sözünü vermiş ve boş bir alanda 620 kilogramlık patlayıcıyı imha etmişti.

Ancak bu özür ve sözler oy kullanacak vatandaşların fikrini değiştirmek için geç kalmıştı. 2000 yılında Farc tarafından kaçırılan, muhalefet partisinden, Senatör Nohora Tovar, “Onları parmaklıklar ardında gördüğüm gün, yanlarına gidip elimi uzatacağım ve onları affedeceğim.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!