DHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 11:01
Koç Holding'in konsolide cirosu 9 ayda 49.8 milyar liraya çıktı
İstanbul, 8 Kasım (DHA) - Koç Holding, 2016 yılının ilk dokuz ayında 49.8 milyar lira konsolide gelir elde ederek, bu dönemi 2.4 milyar lira ana ortaklık payı net dönem kârı ile sonuçlandırdı.
Koç Holding’in dokuz aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Ülke olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen başarısız darbe girişimi sonrası piyasalarda bir süre belirsizlik yaşansa da, ülkemiz ekonomisi güçlü yapısı ile kısa sürede toparlandı ve şoklara karşı dirençli olduğunu gösterdi" dedi ve ekledi:
"S&P ve Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu indirdiği üçüncü çeyrekte finansal piyasalar genel itibariyle baskı altında kalsa da, tüketicinin ekonomiye duyduğu güven Ağustos ve Eylül’de artış gösterdi. Temmuz ve Ağustos’ta yurtiçi tüketim talebinde gözlenen yavaşlama, tüketici güvenindeki toparlanmanın da işaret ettiği gibi, Eylül’den itibaren yeniden hız kazanmaya başladı. Bu noktada, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesi için ülke olarak yürüttüğümüz topyekûn mücadelenin bir benzerini ekonomik alanda da sergileyebilirsek, Türkiye sadece bölgesinde değil, dünya ölçeğinde de ekonomik gücünü artıracaktır."
Çakıroğlu: Şartlar ne olursa olsun yatırım yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz
Tüm bu gelişmelere karşın, yılın ilk 9 ayında Koç Topluluğu’nun faaliyetlerini ve yatırımlarını başarıyla sürdürdüğüne dikkat çeken Levent Çakıroğlu şu konuların altını çizdi:
"Yılın ilk 9 ayında portföy yapımız, güçlü ihracat sonuçlarımız ve risk yönetim politikalarımız ile ekonomideki dalgalanmalara karşın istikrarlı bir performans sergiledik. Küresel stratejimizle yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Yılın ilk 9 ayında 4.2 milyar TL’lik yatırım yaptık. Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody’s tarafından verilen ‘yatırım yapılabilir’ seviyedeki kredi notumuzu koruduk. Ülkemizin geleceğine olan inancımız ile gerçekleştirdiğimiz kombine yatırımlar son 5 yılda 30 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde 24 bin kişiye ek istihdam sağladık ve çalışan sayımız 97 bine ulaştı. Yatırımlarımızın finansal sonuçlarımıza olumlu katkılarının haklı gururunu yaşıyoruz. 100’üncü yılımıza doğru emin adımlarla ilerlerken, yurt içi ve yurt dışında itibarımızı artıracak projeleri hayata geçirmeyi sürdürecek, şartlar ne olursa olsun faaliyette bulunduğumuz tüm sektörlerde işlerimizi büyütmeye ve yeni ürünlere yatırım yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz."
Otomotiv ihracatında yüzde 48, üretiminde yüzde 49 pay
Koç Topluluğu şirketlerinin faaliyet gösterdikleri sektörlerde yılın ilk 9 ayında büyümenin itici gücü olmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Levent Çakıroğlu, "Bu dönemde otomotiv sektöründeki ihracat artışı adet bazında yaklaşık yüzde 13 olarak gerçekleşirken; Tofaş 1 milyar dolarlık yatırımla geliştirdiği, fikri ve sınai haklarına sahip olduğu Egea ailesinin katkısıyla yurt dışı satış cirosunu yüzde 63 artırmayı başardı" dedi ve ekledi:
"Ülkemizin ihracat şampiyonu olan Ford Otosan; otomotiv sektöründeki yurtdışı satışların yaklaşık yüzde 24’ünü tek başına gerçekleştirirken, cirosunun da yaklaşık yüzde 69’unu ihracattan elde ediyor. Tofaş ve Ford Otosan’ın başarılı performansının da katkısıyla yılın ilk 9 ayında otomotiv ihracatımız adet bazında yüzde 25 arttı. Türkiye otomotiv ihracatındaki payımız yüzde 43’ten yüzde 48’e, üretimdeki payımız yüzde 45’ten yüzde 49’a yükseldi."
"Arçelik küresel pozisyonunu güçlendirmeyi sürdürüyor"
Beyaz eşya sektöründe ise, iç talebin Temmuz’da daraldıktan sonra Ağustos’ta toparlanmaya başladığına işaret eden Çakıroğlu, "Yurtiçi beyaz eşya satışları 2016 yılında rekor bir seviyeye ulaştı. Ayrıca bu dönemde özellikle Avrupa ekonomisinin olumlu seyri ile şirketlerin ihracat adetleri üretimlerini destekledi. Arçelik yılın ilk 9 ayında iç pazarda sektörün üzerinde büyürken, yurt dışında da pazar payı kazanımlarına devam etti. Avrupa’da adet bazında ikinci sırada yer alan Beko, İngiltere’de pazar liderliğini sürdürdü. Arçelik Pakistan’da satın aldığı, bu ülkenin lider beyaz eşya şirketi Dawlance’ın hisse devir işlemini tamamladı. Ayrıca, klima üretimi konusunda LG Electronics ile yaptığı ortaklığı 2023 yılına kadar uzattı. Böylelikle uluslararası yatırımları ile küresel pozisyonunu güçlendirmeyi sürdürüyor" dedi.
Çakıroğlu: Tüpraş satış tonajını geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 8 artırdı
Yılın ilk dokuz ayında zayıflayan uluslararası rafineri marjlarına karşın, Tüpraş’ın 3.2 milyar dolar yatırımla hayata geçen Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile tam kapasite üretim gerçekleştirdiğini vurgulayan Levent Çakıroğlu, “Tüpraş satış tonajını güçlü talebin de etkisiyle geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 8 artırdı. Özellikle motorin satışlarında yüzde 15 artış gerçekleştiren Tüpraş, Türkiye motorin pazarındaki payını yüzde 48’e çıkardı. Güçlü iç talepten olumlu etkilenen diğer bir şirketimiz Opet oldu. Bu dönemde Opet, istasyon yatırımları ile büyümeye devam ederek kârlılığını arttırdı. LPG pazarının lideri Aygaz Grubu ise, tüplü gazda yüzde 43’lük, otogazda ise yüzde 25’lik pazar payını korumayı başardı" diye açıkladı.
"Yapı Kredi kârlılığını artırırken, sağlam likiditesini koruyor"
Bankacılık sektöründe ise Yapı Kredi’nin, yılın ilk dokuz aylık döneminde kârlılığında artış sağlarken; sermaye yeterliliğini güçlendirdiğine ve sağlam likiditesini koruduğuna dikkat çeken Levent Çakıroğlu, şöyle devam etti:
"Yapı Kredi’nin BDDK konsolide net kârı yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 86’lık artışla 2.363 milyon TL olurken, ortalama maddi özkaynak kârlılığı 540 baz puan artarak yüzde 14 seviyesine yükseldi. Bu dönemde Banka; artan kârlılık, sermayenin etkili kullanımı ve Mart ayında ihraç edilen sermaye benzeri kredi sayesinde sermaye yeterlilik rasyosunu güçlendirdi. Ayrıca Yapı Kredi yılın üçüncü çeyreğinde proje finansmanı alanında başarılı çalışmalarına devam etti ve Ülkemizin büyümesini sağlayacak altyapı projelerine finansman desteği sağladı."
(Fotoğraflı)