IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 10:02
YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ KURBANLIK HAYVAN SATIŞ PAZARLARINDA DENETİM GERÇEKLEŞTİREN KARTAL BELEDİYESİ EKİPLERİ, HAYVANLARIN GENEL SAĞLIK DURUMU, KULAK KÜPELERİ, HAYVAN PASAPORTU İLE NAKİL BELGELERİNİ KONTROL EDİP, KORUYUCU AŞILARININ YAPILIP YAPILMADIĞIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİ.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan satış pazarlarında denetim gerçekleştiren Kartal Belediyesi ekipleri, hayvanların genel sağlık durumu, kulak küpeleri, hayvan pasaportu ile nakil belgelerini kontrol edip, koruyucu aşılarının yapılıp yapılmadığıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirdi.
Kartal Belediyesi, Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte, kurbanlık satış alanlarındaki denetimlerini artırdı. Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından Kordonboyu Mahallesi kurbanlık satış alanındaki hayvanlar kontrolden geçirildi. Yapılan denetimlerde, hayvanların genel sağlık durumu, kulak küpeleri, hayvan pasaportu, nakil belgeleri kontrol edilip, koruyucu aşılarının yapılıp yapılmadığıyla ilgili muayeneleri yapıldı. Kurbanlık çadırı ve dışındaki alan da Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından ilaçlandı. Kurban satış yerinde; hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması, atıklarının düzenli alınması, kaçan hayvanlara müdahale edilmesi, çevre ve toplum sağlığıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve herhangi bir olumsuzluğa meydan verilmemesi için, Kartal Belediyesi Veteriner İşleri, Sağlık İşleri, Çevre Koruma ve Kontrol, Temizlik İşleri ve Zabıta Birimleri tarafından; Kurban Bayramı günleri de dahil olmak üzere denetimler yapılıp, gerekli önlemler alınarak vatandaşların sağlıklı ve temiz bir ortamda kurbanlıklarını kesmeleri sağlanacak. Yine kurban satış yerleri, düzenli aralıklarla ilaçlanacak ve kurban kesim yerleri de dezenfekte edilecek.
KURBANLIK ALINIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kurban alırken veteriner sağlık raporu ve menşe şehadetnamesi olup olmadığına dikkat etmeli, küpesi ve pasaportu olmayan çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan veya çok genç (sığırlarda 2 yaş, koyunlarda 1 yaşında olmalı) hayvanları almamalı. Vücudu dolgun, tüyleri düzgün ve parlak, bakışları ve duruşları canlı, burun uçları ıslak ve çevreye karşı ilgili hayvanları tercih etmeli. Kesim sonrası karşılaşılan herhangi bir anormallikte ise (apse, kist, renk değişikliği vb.) veteriner hekimden yardım istenmelidir.