IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2015 15:20
Kağıthane Belediyesi veteriner ekibi, hava sıcaklıklarının artmasıyla su ve yiyecek bulmakta zorluk çeken sokak hayvanları için belirlenen noktalara su dolu kap ve yiyecekler yerleştiriyor.
Sokak hayvanlarının hastalık, zehirlenme ve bakım gibi durumlarına karşı bir dizi önlem geliştiren Kağıthane Belediyesi veterinerlik ekipleri, ‘Sokak Hayvanları Basıl Beslenmelidir?’ anlayışı içerisinde bilgilendirmeler yapıyor. Günümüzde hayvanseverlerin çoğu kendi hayvanları ile birlikte sokaktaki hayvanları düşünüyor, sokaktaki hayvanlar için su kapları koyuyor ve farklı mama ve yemeklerle beslemeye çalışıyor. Ahlaki olarak yapılan bu iyi niyetli faaliyetlerle hayvanlara yararlı olmaya çalışılırken, sokak hayvanlarına zarar vermemenin önemine dikkat çekiliyor.
Çiğnenip yere atılan sakızlar, çevre kirliliğinin yanı sıra kuş ölümlerinin de başlıca sebeplerinden biri gösteriliyor. Yerde gördüğü sakızı ekmek parçası sanıp yemeye çalışan kuşlar, sakız ağzına yapışınca gagalarını bir daha açamıyor ve nefessiz kalıyor; bu durum kuşların ölümleriyle sonuçlanıyor.
Yiyecekler sürekli aynı kirli kaplara koyulduğu zaman eski yiyecekler yeni yiyeceklerle birleşerek bozulmakta; bu durum sokak hayvanlarının hastalanmalarına neden olmaktadır. Sokak hayvanlarına verilen yiyeceklerin taze olması gerektiğine dikkati çeken uzmanlar; ‘Yiyeceklerin çok yağlı, baharatlı, salçalı, çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir’ dedi.
Veteriner ekibi, hava sıcaklıklarının artmasıyla su ve yiyecek bulmakta zorluk çeken sokak hayvanları için belirlenen noktalara su dolu kap ve yiyecekler yerleştirdi. Veteriner ekibi, bu gibi çalışmaların yanında sokaktan toplanan ya da ilçe vatandaşlarının Kağıthane Belediyesi veterinerliğine getirdiği sokak hayvanlarının kene ve bit temizliği gibi bakımlarını yaparak kısırlaştırıyor.
Kontrollerini sürdüren uzman ekip, hastalığı olduğunu saptadıkları sokak hayvanlarına teşhis koyabilmek için ultrason, röntgen gibi gelişmiş cihazlarla ayrıntılı bir tarama gerçekleştiriyor. Bu aşamalardan sonra gerekli görüldüğü takdirde veteriner kliniğinde cerrahi müdahalelerle bu rahatsızlıklar sonlandırılarak klinik içerisindeki özel bölümlerde bakımları sürdürülüyor.
2015 yılının ilk 6 ayında Kağıthane Belediyesi Veterinerlik Birimi tarafından 661 sokak hayvanı kontrolden geçirildi ve bu hayvanların 426’sı kısırlaştırıldı. Yine bu yılın 6 aylık döneminde 84 sokak hayvanı sahiplendirildi. Altı aylık dönemde Kağıthane Belediyesi veterinerlik birimine 2103 şikayet başvurusu yapıldı ve bu şikayet başvurularının tamamı ekipler tarafından çözüme kavuşturuldu.