Itri Tük Mûsikîsi Ödülleri Sahiplerini Buluyor

Güncelleme Tarihi:

Itri Tük Mûsikîsi Ödülleri Sahiplerini Buluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 17:17

TÜRK MÛSİKÎSİ ALANINDA GELECEĞE DAHA NİTELİKLİ ÖRNEKLER BIRAKILMASINI TEŞVİK ETME AMACIYLA İKİNCİSİ DÜZENLENEN ‘ITRİ TÜRK MÛSİKÎSİ ÖDÜLLERİ’ SAHİPLERİNİ BULUYOR.

Türk Mûsikîsi alanında geleceğe daha nitelikli örnekler bırakılmasını teşvik etme amacıyla ikincisi düzenlenen ‘Itri Türk Mûsikîsi Ödülleri’ sahiplerini buluyor. 10 farklı kategori de gerçekleştirilecek olan ödül töreni, 2 Şubat Salı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Beyoğlu Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından ikincisi düzenlenen “Itri Türk Mûsikîsi Ödülleri’ 2 Şubat Salı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek törenle sahiplerini buluyor. 10 farklı kategori de gerçekleştirilecek olan ödül töreni, Oğuz Haksever ve Mehmet Barlas’ın Makam Farkı programı sunumuyla gerçekleşecek. Törene Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın yanı sıra sanat, iş ve siyaset dünyasından çok sayıda ünlü isim katılacak. Bekir Ünlüataer ile Elif Güreşçi’nin konserleriyle renk katacağı ödül töreninin yoğun ilgi görmesi bekleniyor.
TEŞVİK AMACI TAŞIYOR
Türk Mûsikîsi alanında, musiki etkinliklerinin tamamını kapsayan ve profesyonel çizgiden amatör çalışmalara kadar etkinliklerin ve performansların bütününü bilinen kategorilerin hepsi açısından kucaklayan “Itri Türk Mûsikîsi Ödülleri”, Türk Mûsikîsi alanında benzerlerinden farklı ve çizgi üstü özellikler gösteren çalışmaları, eserleri, performansları, yaklaşımları, ele alış ve ifade biçimlerini ödüllendirerek geleceğe daha nitelikli örnekler bırakılabilmesini teşvik etmek amacını taşıyor.
ITRÎ KİMDİR?
İstanbul’un sesini, yani Osmanlı-Türk kültürünün klasik Mûsikîsini temellendiren ve kuran dâhi bestekâr Itrî, bütün Türk Mûsikîsi tarihinin en büyük bestekârıdır. Bestekâr ve hânende olarak IV. Mehmed döneminde parlayan Itri, saray fasıllarına hânende olarak katıldı. Eserleriyle padişahtan büyük ya­kınlık gördü ve uzun yıllar Enderun’da mu­siki hocası ve hânende olarak görev aldı. Musikideki ünü saraydan ayrıldık­tan sonra da sürdü. Klasik Türk Mûsikîsi tarihinde Itrî’nin varlığıyla, Osmanlı-Türk Mûsikîsi üslubu en belirgin özellikleriyle yapısını kurmuş oldu. Türk Mûsikîsi’nin hemen her beste şeklinde ve her türde eser veren Itrî, çok verimli bir bestekâr­dı. Bestelediği Bin’i aşkın eserin büyük kısmı kaybolmuş, günümüze ancak 42 eseri ulaşabilmiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!