İstanbul Üniversitesi’ne yapılacak yurtta "işletme" tartışması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 16:22

İstanbul Üniversitesi’ne yapılacak yurtta "işletme" tartışması

Haberin Devamı

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL Üniversitesi (İÜ)’nin Avcılar kampusü'ne 4 bin kapasiteli kız ve erkek yurdu yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul Üniversitesi arasında protokol yapılmasına karar verildi. Protokolde yer alan inşa edilecek yurtların ‘vakıf veya dernekler’ tarafından da işletilebileceği yönündeki madde tartışma yarattı.

CHP’li Meclis üyesi İsa Öztürk, " Türkiye bu acıları yaşadı. Zor durumda olan insanların, inanmadıkları halde belirli vakıfların, derneklerin aracılığıyla siyasallaşmanın acısını yaşadı. Bunu FETÖ olayıyla gördük” diye konuştu

4 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ YARARLANACAK

İBB Meclisi’nde, üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için İstanbul Üniversitesi’nin Avcılar Kampüsü’ne İBB tarafından yurt yapılması hakkında protokol yapılması için meclis kararı alındı. İBB tarafından YURTKUR standartlarında 30 bin metrekarelik alana inşa edilecek 2 bin erkek, 2 bin kız öğrenci kapasiteli yurtlarından öncelikli olarak İstanbul Üniversitesi öğrencileri yararlanacak. 25 yıllık protokol kapsamında inşa edilecek yurtlarda ders çalışma salonları, toplantı odaları, kafeterya, restoran, çok amaçlı salonlar, açık ve kapalı spor tesisleri gibi sosyal yapılar da yer alacak.

“VAKIF VEYA DERNEKLER DE İŞLETEBİLİR” MADDESİ TARTIŞMA YARATTI  

Protokolün görüşüldüğü oturumda, protokolde İBB’nin yükümlülükleri arasında yer alan “İBB inşa edeceği öğrenci yurtlarını protokol süresince kendi işletebileceği gibi İÜ’ye karşı bütün sorumluluğu üstlenmesi kaydıyla vakıf senedi veya tüzüğünde belirtilen kuruluş gayesine uygun olmak şartı ile vakıf veya derneklere de yükseköğrenim öğrenci yurdu olarak işlettirebilecektir” şeklindeki madde tartışma yarattı.

CHP’NİN ÖNERİSİ KABUL EDİLMEDİ

CHP’li Meclis üyesi İsa Öztürk, İstanbul’a şehir dışından gelmiş öğrencilerin barınma sorununu çözmeye yönelik çalışmaları desteklediklerini belirterek, protokoldeki vakıf ve derneklere işletme hakkı verilmesi yönündeki maddenin çıkartılması talebinde bulundu. Öztürk, “Türkiye bu acıları yaşadı. Zor durumda olan insanların, inanmadıkları halde belirli vakıfların, derneklerin aracılığıyla siyasallaşmanın acısını yaşadı. Bunu FETÖ olayıyla gördük” diye konuştu.

CHP Grup Başkan vekili Ertuğrul Gülsever de protokolün bu maddesinin kaldırılarak oylanması gerektiğini söyleyerek “Protokole ‘İBB ya da Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) aracılığıyla işletsin’ yazalım. Oybirliği ile geçirelim” önerisinde bulundu. CHP’nin bu önerisi kabul edilmedi. Protokol CHP’nin itirazı ile oyçokluğu ile kabul edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!