İstanbul Tahkim Merkezi, Lahey Daimi Tahkim Divanı ile anlaşma imzaladı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Tahkim Merkezi, Lahey Daimi Tahkim Divanı ile anlaşma imzaladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 17:15

İstanbul Tahkim Merkezi, Lahey Daimi Tahkim Divanı ile anlaşma imzaladı

Haberin Devamı

İstanbul, 16 Haziran (DHA) - İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) uluslararası lige çıktı ve merkezi Lahey’de bulunan Daimi Tahkim Divanı (Permanent Court of Arbitration-PCA) ile işbirliği anlaşması imzaladı.
ISTAC, yeni uluslararası kimliğiyle dünya tahkim hukukçularına İstanbul’da ev sahipliği yaptı. Küresel anlamda tahkim uzmanlarının buluşma noktası olan “GAR Live” konferanslarında İstanbul önemli bir adres haline geldi. Türkiye’de 5. kez düzenlenen Global Arbitration Review (GAR) konferansına ev sahipliği yapan ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, İstanbul’un bölgesel açıdan yeni bir tahkim merkezi olarak önemini vurguladı:
 “Tahkim davaları için bölgesel merkez olarak İstanbul’un önemli avantajları var; Öncelikle vize ve ulaşım kolaylığı sağlıyor, kaliteli ve uygun fiyata yargı hizmeti sunuyor. Ayrıca, Türkiye’nin hukuki mevzuatının tahkim için son derece yeterli olması ve ISTAC’ın finans merkezi projesi kapsamında hayata geçirilmesi gücümüze güç katıyor.”
İstanbul Tahkim Merkezi’nin kısa bir süre önce, dünya tahkim yargısının kalbi sayılan Daimi Tahkim Divanı (PCA) anlaşma imzaladığına işaret eden Akıncı, “PCA ile işbirliği anlaşması yapan Türkiye’deki tek kurumuz” dedi.
ISTAC bu anlaşma sonucu PCA ile işbirliği yapan dünyadaki 22 saygın tahkim merkezi arasına girdi. PCA-ISTAC işbirliği tahkim davalarında pek çok kolaylığın yolunu açarken, her iki kurum Lahey-İstanbul hattında toplantı ve duruşma yapabilecek ve aralarındaki koordinasyon sayesinde uluslararası uyuşmazlıkların çözümlenmesinde kolaylaştırıcı rol üstlenecek.
Prof. Akıncı, bu anlaşmayla uluslararası kimliğini pekiştiren İstanbul Tahkim Merkezi’nin 1.5 yıllık faaliyet döneminde ulaştığı noktayı ise şöyle özetledi:
“Bugüne kadar merkezimize dokuz dava kaydedildi. Bu davalardan beşi uluslararası dördü yerli davaydı; iki davamız da sonuçlandı. Milletlerarası Tahkim Divanımız uluslararası alandaki en büyük teminatımız ve divan üyelerimiz ISTAC’a büyük güç veriyor. Divan kararları 3-4 saat içinde alınıyor. Kuruluşumuzdan beri öncelikli hedefimiz sözleşmelerde ISTAC’a yer verilmesiydi ve bu yönde önemli başarı elde ettik. Enerji alanında 50 civarında sözleşmede artık ISTAC var. Bankaların kredi sözleşmelerinde ISTAC’a yer verdiklerini biliyoruz. Türkiye Müteahhitler Birliği de ISTAC tahkimini kullanmaya yönelen kurumlar arasında... Bu demektir ki merkezimiz kısa süre içinde daha da aktif olacak. “
ISTAC yurt içinde de hizmet ve iletişim ağını genişletiyor. Önümüzdeki günlerde Ankara Barosu ile işbirliği anlaşması yapılacağını açıklayan Prof. Akıncı, başkentte açılacak irtibat bürosu ile o bölgedeki hukukçuların ISTAC’a daha yakın olabileceklerini belirtti. Ziya Akıncı, “Tarafların tahkimi internet sitemiz üzerinden online başlatmaları mümkün. Yakın gelecekte Türkçe ve İngilizce’nin yanı sıra, Rusça ve Arapça da hizmet vereceğiz” dedi. (Fotoğraflı)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!