İSO/PMI - İmalat sanayide daralma üç aydır devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 10:30

İSO/PMI - İmalat sanayide daralma üç aydır devam ediyor

Haberin Devamı

İstanbul, 1 Haziran (DHA) - Türkiye imalat sanayideki Mart ve Nisan aylarındaki daralma, yavaşlalamakla birlikte Mayıs ayında da devam etti.
Araştırma şirketi Markit’in İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırladığı Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulma ikinci çeyreğin ortasında da devam etti. Faaliyet koşulları üst üste üç ay olacak şekilde Mayıs’ta da kötüleşti.
Nisan’da son 7 ayın en düşük düzeyi olan 48.9 düzeyinde ölçülen PMI endeksi Mayıs’ta 49.4’e yükselerek daralmanın ılımlı düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. İstihdam dışında kalan dört alt endeks PMI endeksini Mayıs’ta olumsuz etkiledi.
Yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilen PMI'da, 50.0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye, 50.0’nin altında kalan veriler de imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki kötüleşmeye işaret ediyor.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İSO Türkiye İmalat PMI değerlendirmesinde, "Üretim ve yeni siparişlerin daha da düşmesiyle imalat sektörünün faaliyet koşulları Mayıs’ta zayıf kaldı" dedi ve ekledi:
"Zayıf Türk lirası imalatçıların girdi fiyatlarının yükselmesine neden olmaya devam etti ama yılın başından bu yana ihracatı canlandırmada başarılı olamadı. Firmaların stoklarını azaltmaya devam etmesi ve imalat istihdamındaki artış hızının yavaşlaması yakın geleceğe yönelik görünümün zayıf olduğuna işaret etti."
Markit açıklamasına göre, imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel bozulma büyük ölçüde alınan yeni siparişlerin daha da düşmesinden kaynaklandı. Buna göre, yeni siparişlerin üst üste üç aydır azaldığı ancak düşüşün Mart ve Nisan aylarına kıyasla hız kestiği görüldü.
Açıklamaya göre, bu dönemde yeni ihracat siparişlerindeki gerileme de devam etti. Mayıs’ta beşinci aya taşınan düşüş son 7 yıldan fazla bir süredir gözlenen ikinci en uzun düşüş trendi olarak kaydedildi. Yeni siparişlerdeki trendin yansıması olarak imalat üretimi üst üste üçüncü ay olacak şekilde Mayıs’ta daraldı. Ancak üretimdeki gerileme hızı aynı dönemin en düşük düzeyinde gerçekleşti.
Diğer yandan, girdi fiyatlarındaki artış Mayıs’ta son 3 ayın en yüksek hızında gerçekleşti. Firmalar bunun büyük ölçüde zayıf liradan kaynaklandığını belirttiler. Türk imalatçılarının nihai ürün fiyatları da Eylül 2015’ten beri gözlenen en yüksek hızda arttı.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!