İSO PMI: İmalat sanayide daralma hızlandı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 11:17

İSO PMI: İmalat sanayide daralma hızlandı

Haberin Devamı

İstanbul, 1 Temmuz (DHA) - Türkiye imalat sanayinde daralma hız kazandı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayında 47.4 ile kriz yılı 2009'un Nisan ayından bu yana en düşük düzeye geriledi.
Markit tarafından İSO için hazırlanan imalat PMI, Mayıs ayında bulunduğu 49.4 düzeyinden 47.4'e geriledi. Endeks art arda dört aydır daralmaya işaret eden 50'nin altı değerler alıyor. İmalat PMI yılın ikinci çeyreğinde ortalama 48.6 değerini alarak 2009'un ilk çeyreğinde görülen 34.5 düzeyinden bu yana ki en düşük değeri aldı.
İmalatçıların aldığı yeni siparişler art arda dördüncü ayda da geriledi. Mayıs ayında 49.4 olan yeni siparişler alt endeksi, Haziran'da Nisan 2009'dan bu yana en düşük değeri alarak 45.3'e geriledi. Şirketlerin ankete verdikleri cevaplar yurtiçi siparişlerin ihracat siparişlerinden daha hızlı daraldığını ortaya koydu.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İSO Türkiye İmalat PMI anketine ilişkin değerlendirmede, “Haziran ayı PMI endeksi, Türk imalat sektörü faaliyet koşullarının Nisan 2009’dan beri gözlenen en yüksek hızda bozulduğuna işaret etti. PMI endeksinde son dönemde gözlenen zayıf seyir Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı resmi sanayi üretim verilerine de yansıdı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık büyüme hızı Nisan’da yüzde 0.7’ye geriledi” dedi.
Art arda altıncı defa daralma kaydeden yeni ihracat siparişleri alt endeksi Mayıs'taki 48.2 düzeyinden Haziran'da 46.3'e geriledi. Yeni siparişlerdeki düşüşe paralel olarak üretim alt endeksi de Nisan 2009'dan bu yana en düşük değeri alarak 49.2'den 45.9'a indi.
İmalat sektöründe girdi fiyatları kura bağlı olarak artarken, uzun dönemli ortalamalardan daha hafif yükseliş kaydetti. İmalatçılar mamul mal fiyatlarındaki artış Mayıs ayına göre yavaşlasa da uzun vadeli ortalamaların üzerinde gerçekleşti.
İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!