Güncelleme Tarihi:
Mustafa AKIN/İSTANBUL, (DHA) Türkiye ve Dünyanın dört bir yanındaki diğer ülkelerden gelen lise öğrencilerine açık bir bilim yarışması olan ve bu sene 8'incisi gerçekleştirilen INSPO (International Science Project Olympiad) Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatı, Okyanus Kolejleri BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) birimi tarafından düzenlendi.
Okyanus Kolejleri Kemerburgaz Kampüsü'nde 18 Mayıs tarihinde başlayan ve bugün düzenlenen ödül töreni ile son bulan INSPO Turkey 2016'da Uluslararası Ortaöğretim öğrencilerinin bilimsel proje çalışmaları sergilendi. Genç beyinlerin olgun fikirleri icada dönüşüp; mühendislik, enerji ve çevre kategorilerindeki eserler birbiriyle yarıştı. Uluslararası ve ulusal projeler kendi içerisinde ayrı ayrı değerlendirildi.
MEKSİKA'DAN MYANMAR, KENYA'DAN MALEZYA'YA KADAR; ÇEVRE,MÜHENDİSLİK VE ENERJİ KATEGORİLERİNDE TOPLAM 51 ESER
INSPO Turkey 2016'da çevrecilik, mühendislik ve enerji projesi olarak toplam 51 eser yarıştı. 10 farklı ülke, Bosna Hersek, Meksika, Malezya, Kırgızistan, Myanmar, Azerbaycan, Irak, Tunus, Türkmenistan ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen proje sahipleri birbirinden başarılı ve akademikler kadrodan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Düzenlenen Bilim Proje Olimpiyatlarında birinciler şu şekilde:
MÜHENDİSLİK KATEGORİSİ
SWIMBAG sistemleri ile otomobillerin sudaki güvenliklerinin sağlanması projesiyle daha önce TÜBİTAK ödülü de kazanan İzmir'den Ömer Kartelli jüri tarafından birincilikle ödüllendirildi.
THE NEW METHOD FOR SPILLED OIL RECOVERY IN MARINE AREAS isimli projeleriyle Türkmenistan'dan Rahman Rahmanov ve Govshut Allamyradov yabancı öğrenciler arasından birinciliğe layık görüldü.
ÇEVRE KATEGORİSİ
ATIK AMBALAJLARDAN ÇEVRE DOSTU YONGA LEVHA ELDE EDİLMESİ isimli çalışmaları ile Aksaray'dan Elif Begüm Demiral ve Eşe Nur Akkurt diğer öğrencileri geride bıraktı.
THE CYCLE CONTİNUES isimli proje ile Bosna-Hersek'ten Sabina Tinjic ve Amina Konjic jüri tarafından birinci seçildi.
ENERJİ KATEGORİSİ
KATI YAKIT KAT KALORİFERİNDE ENERJİ TASARRUFU düzenekleri ile Erzincan'dan Abdulkadir Özarslan ile Fatih Burak Karadağ birinciliği elde etti.
Türkmenistan'dan Yklym Ashyrmyradov ve Ramazan Mahmudov'un COMBİNED SOLAR DİSTİLLER (Tuzlu suların arıtılarak içilecek duruma getirilmesi) çalışması birinciliğe layık görüldü.
Öte yandan; Kenya ve Tunus'ta yapılacak INSPO yarışmaları için buradaki bazı projeler jüri tarafından belirlendi.
Kenya'da yarışacak eserler şöyle:
Çevre kategorisi:
-KÜLTÜR BALIKÇILIĞI (OREOCHROMİS MOSEMBİCUS) ATIK SULARININ TARIMDA (ALLİUMAMPELOPRASUM VAR. PORRUM(L.) J.GAY) KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI (Yusuf Salih Güllü / Ömer Taş - Muğla)
ENERJİ KATEGORİSİ
-BİOETANOLÜ YAKIT OLARAK KULLANAN YAKIT HÜCRELİ CEP TELEFONU ŞARJ GELİŞTİRİLMESİ (Yusuf Çolak - Sivas)
Tunus'taki yarışmaya katılacak eserler şöyle:
Çevre kategorisi:
-SUDAKİ KROMUN ARITIMINDA KIZILÇAM KOZALAĞI, KABUĞU VE YAPRAĞININ KULLANIMI (Yusuf Gümüş - Muğla)
Enerji Kategorisi:
TANDIR KUMU İLE BENTONİT KARIŞIMININ DOĞAL GAZ BORULARININ ISI YALITIMINA ETKİSİ (Hilal bozdoğan / Ecenur Dönmez - İzmir)
İSTANBUL'U GEZDİLER, FARKLI KÜLTÜRLERİ BİRBİRLERİNE TANITTITILAR
INSPO TURKEY 2016 bilimsel kimliğinin yanı sıra, farklı kültürlerin birbirini tanımasına öncülük etti. Bu sene 19 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşen 'Kültür Gecesi'nde, Türkiye'nin eşsiz lezzetlerinin yanı sıra bölgelerimize ait halk oyunu gösterileri yer aldı. Diğer ülkelerin katılımcıları da kendi kültürlerine ait yöresel oyunlar, gösteriler ve tadımlar sundular.
Katılımcılar 4 günlük süre içinde Koç Müzesi'ni gezdiler, Miniatürk'ü ziyaret ettiler, Boğaz'da tekne turu ile eğlendiler. Hediye değişimi etkinliği ile de, farklı ülkelerden gelen bilimseverler birbirine unutulmaz birer anı bırakmış oldular.
OKYANUS KOLEJLERİ KURUCUSU ORHAN ÖZBEY: "6 YARIŞMACI TÜRKİYE ADINA DÜNYA OLİMPİYATLARINA KATILABİLECEK"
INSPO'yu 8 yıldır düzenlediklerini ve son 2 yıldır Uluslararası bir organizasyon halini aldığını hatırlatın Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey, "Türkiye'deki çeşitli projeler ödüller verdik. Yıllardır dünya olimpiyatlarına katılıyoruz ve çok çeşitli başarılarımız var. Okyanus Koleji dünyada böyle başarılar gösterince en büyük kuruluş olan MILSET bize dünya olimpiyatlarını düzenleme hakkı sağladı. Biz de son 2 senedir artık Uluslararası proje yapıyoruz. Bu yıl 348 proje katıldı ve bunların içerisinden yaklaşık 50 tanesini bizim jürimiz kabul etti. Sonuç itibari ile de bugün yapılan finalle ödüller sahiplerine verildi. Özellikle Türkiye'deki 6 tane yarışmacı çok önemli. Bunlar Türkiye adına dünya olimpiyatlarına katılabilecekler" dedi.
"INSPO DÜNYAYA ÇEŞİTLİ PROJELERİ GÖNDEREBİLECEK BİR ARACI GÖREVİ ÜSTLENDİ"
Düzenledikleri organizasyona kendi öğrencilerinin katılamayacağını söyleyen Özbey, "Yani Okyanus Koleji, düzenlediği bir bilim olimpiyatına katılamaz ama diğer liselerdeki her öğrenci kendi projesini yarıştırabildi. INSPO adını verdiğimiz bu proje sadece dünyaya çeşitli projeleri gönderebilecek bir aracı görevi üstlendi. Bunu her sene de yapmaya devam edeceğiz, umarız güzel şeyler olur" diye konuştu.
(FOTOĞRAF)