Güncelleme Tarihi:
Gül Kaba, İSTANBUL/(DHA) - ABD'den ithal edilecek ürünlere getirilen ek verginin badem, ceviz ve pirinç gibi ürünlerin üretiminde çiftçiyi teşvik edeceğine dikkat çeken Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, "Alınan karar, 'doğru, haklı ve yerinde'dir; çiftçinin motivasyonunu artıracaktır" dedi.
ABD, Mart ayından itibaren ülkeye ithal edilen çelikten yüzde 25, alüminyumdan yüzde 10 ek gümrük vergisi almaya başladı. Türkiye ise misilleme olarak, 21 Haziran’dan itibaren bu ülkeden 22 ürünü ek gümrük vergisiyle ithal etmeye başladı. Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) bildirilen kararla, çeşitli oranlarda ek gümrük vergisi uygulanmaya başlanan ürünler arasında sert kabuklu meyveler, pirinç, yaprak tütün ve alkollü içkiler de var.
Artık ABD menşeili ceviz ve badem gibi sert kabuklu meyveler yüzde 10, pirinç yüzde 25, tütün yüzde 30, başta viski olmak üzere alkollü içkiler yüzde 70 ek gümrük vergisi ile ithal ediliyor.
"ALINAN KARAR DOĞRU, HAKLI VE YERİNDEDİR"
DHA'ya kararı değerlendiren TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, ithalatın önünü kesmenin her zaman çiftçiyi,üreticiyi motive edeceğini söyledi. Menlik, "Hükümetimizin aldığı bu kararın, 'doğru, haklı ve yerinde' olduğunu düşünüyoruz. Tıpkı dış politikada olduğu gibi dış ticarette de karşılıklılık söz konusudur. Bugünün küreselleşen dünyasında bütün ülkeler, birbirine bağımlıdır. Bir kurallar bütünü içerisinde yürütülmesi gereken ticarette, siz benim ürünlerimin ithalatına vergi koyarsınız, ben de sizden yaptığım ithalata vergi koyarım" diye konuştu.
2017 YILI İTHALAT RAKAMLARI
ABD'den 2017 yılında badem, ceviz, pirinç ve tütünde 244 milyon dolarlık ithalat yapıldığını belirten Menlik, "Türkiye, 2017 yılında ABD’den 104 milyon dolarlık badem, 52 milyon dolarlık ceviz, 36 milyon dolar tutarında pirinç ve 52 milyon dolarlık tütün ithal etti; yani bu dört kalemde 244 milyon dolarlık bir ithalatımız vardır" dedi.
"YERLİ ÜRETİMİN TEŞVİKİ BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR"
Üretimin yetersiz olduğu ürünlerde yapılan ithalatın, ek gümrük vergisi ile daha pahalı hale geldiğine dikkat çeken Menlik, "Bu, ülkemiz üreticisinin korunması ve yerli üretimin teşviki bakımından önemlidir, üretimi teşvik edecektir. İthal kuruyemiş ve çerez ülkeye girdikçe çiftçi ekim yapmıyordu çünkü rekabet edemiyordu. Üretim açısından çiftçinin motivasyonunu artıracaktır" ifadelerini kullandı.
"TÜKETİME YETECEK ÜRETİM DESTEĞİNİN VERİLMESİ ZORUNLUDUR"
ABD’den ithalatta yaşanacak olası düşüşün içerde fiyat artışlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Menlik, "Kısa vadede yaşanacak arz açığının diğer ülkelerden ithalatla kapatılması, orta ve uzun vadede ise kendi tüketimimize yetecek miktarda üretim için gerekli desteğin verilmesi zorunludur" diye konuştu.
"YERLİ İÇKİMİZ RAKI İÇİN AVANTAJDIR"
ABD’den 2017 yılında viski dahil alkollü içki ithalat tutarının 24 milyon 784 bin 954 dolar olduğuna işaret eden Menlik, "ABD menşeili alkollü içkilerde yüzde 70 ek vergi uygulaması da, geleneksel yerli içkimiz rakı başta olmak üzere ülkemizde üretilen alkollü içkiler bakımından avantaj anlamına gelmektedir. ABD’den ithalatta yaşanacak olası düşüş, diğer ülkelerden ithalatla kapatılacaktır" diye ekledi.
(FOTOĞRAF)