Güncelleme Tarihi:
Özden ATİK - Serpil KIRKESER / İstanbul, (DHA) - AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastına ilişkin olarak "Kamu görevlilerin ihmali olduğu" iddiasıyla ana davayla birleştirilen toplam 35 sanıklı davanın 4. celsesi sona erdi. Mahkeme heyeti, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki kısmında ilk sözü alan tutuklu sanıklardan Ercan Demir, kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek, "Yeşil pasaportum var. Birçok ülkeye vizesiz gidebilirdim. Sayın savcı beni ifadeye çağırdığı zaman tereddüt etmeden Çağlayan'a gelerek ifade verdim. Benim hakkımda iddianamede 'Kuvvetli kaçma şüphesinin varlığı' yönünde bir beyan var. Bunun kaldırılmasını talep ediyorum. Söz konusu davada da delillerin tamamının toplanmış ve delil karartma durumumun da bulunmadığı açıktır. Bu yönden tahliyemi talep ediyorum" dedi.
Duruşmada söz alan diğer tutuklu sanıkların avukatları da, müvekkillerinin tahliye taleplerine yönelik beyanlarda bulundu.
Tutuksuz sanıklardan Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Sorgulu ise müvekkili hakkında yurtdışına çıkış yasağı olduğunu hatırlatarak, bu yasağın kaldırılmasını talep etti.
TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti, sanık Erhan Tuncel'in yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebini reddederken; sanıklar Ahmet İskender ve Coşgun Çakar hakkındaki yakalama kararlarının infazının akıbetinin sorulmasına hükmetti.
Ayrıca, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin Teknik Şube Müdürü sanık Yunus Yazar hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi.
Heyet, suçtan zarar görme ihtimallerine binaen, şikayetçi Dink ailesinin "Tasarlayarak adam öldürmek" ve "İhmali davranışla kasten adam öldürmek" suçları yönünden de davanın tarafı olarak duruşmaya kabullerine karar verdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na müzekkere yazılmasına karar veren heyet, 1 Ocak 2004-19 Ocak 2007 tarihleri arasında azınlıklara yönelik tehditlere ilişkin yazılan ve tüm illere dağıtılan uyarı yazılarının onaylı bir örneğinin istenmesine hükmetti.
Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne de müzekkere yazılmasını kararlaştıran heyet, İl Emniyet Müdürü olarak görev yapan sanık Reşat Altay'ın atanması ve göreve başlaması sonrası İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından kendisine brifing verilmesine ilişkin sunumlar (dijital kayıtlar dahil) ve brifing evrakının bir örneğinin istenmesini kararlaştırdı.
Sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir ve Ramazan Akyürek'in tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, bundan sonraki duruşmanın 20-21-23 Haziran tarihlerinde yapılmasına hükmetti.