Harp Akademileri Komutanlığı Davası'nın 11 duruşması yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2017 18:07

Harp Akademileri Komutanlığı Davası'nın 11 duruşması yapıldı

Haberin Devamı

Yüksel KOÇ/İSTANBUL,(DHA)-FETÖ'nün darbe girişimi gecesi Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetler ve eylemler ile Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak askeri cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 116'sı tutuklu 1'i firari 5'i tutuksuz 122 kişinin yargılandığı davanın 11. duruşması yapıldı. Duruşmada savunması alınan eski Kurmay Albay Tamer Özarslan, Sabiha Gökçen'e gitmek üzere köprüye gittiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını arkadaşlar ilettikten sonra bir terör hadisesi olmadığını 01.30 sıralarında öğrendim" dedi.  

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Silivri Cezaevi yerleşkesinin karşısında bulunduğu duruşma salonunda yaptığı 11. duruşmaya, 116'sı tutuklu, 4'ü tutuksuz 120 sanık ile avukatları katıldı. Müdahillik talepleri daha önceki celselerde kabul edilen Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı'nı temsilen avukatlar da duruşmada hazır bulundu. 
Duruşmada sorgusu yapılan tutuklu sanık eski Kurmay Albay Tamer Özarslan, Hava Harp Akademisi Öğretim Başkanı eski Albay Levent Özüarap'tan, terör saldırısı gerekçesiyle polise yardım etmek için Sabiha Gökçen Havalimanına gitme emrini aldığını ve bu emirde ise kanuna aykırı bir durum görmediğini öne sürdü.
Darbe girişimiyle ilgili görevlendirilmediğini savunan Özarslan, “14 Temmuz'da, Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya katıldım. Bu toplantıda özel bir durum yoktur. Rutin her hafta yapılan toplantılardandır. Söz konusu toplantıda darbe konusu konuşulmadığı gibi bu yönde bir bilgilendirme de yapılmamıştır." dedi.
Köprü dönüşü akademiye giremediklerini belirten Özarslan, akademi girişinde bekletildiklerini savunarak, “İddianamede, tellerden atlamam suç olarak yansıtılmış. Harp Akademileri Komutanlığı'na giriş ve çıkışlar Kurmay Başkanı Hasan Nevzat Taşdeler'in emriyle yasaklanmış, bu yüzden içeriye giremedik. Bu sırada vatandaşlar akademiye yaklaşıyordu. Akademinin lojmanlar bölgesinden tellerden atlayarak içeriye giriş yaptık. Tellerden atladığımız yer, kameraların görüş açısındadır. Tellerden atlayarak içeriye girme emrini ben verdim. Bir suç kastımız yoktur" diye konuştu.
Sözde sıkıyönetim atama listesinden haberinin olmadığını iddia eden Özarslan, hakkındaki terör örgütü üyesi suçlamasını reddetti.
İddianamede, eski albay Tamer Özarslan'ın, darbenin başarılı olması durumunda sözde atama listesinde mevcut görevine devam ettiği, ayrıca bu görevine ek olarak İstanbul Radyosu Genel Müdürü görevi verildiği bilgisi yer alıyor.
Özarslan, "Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını arkadaşlar ilettikten sonra bir terör hadisesi olmadığını 01.30 sıralarında öğrendim" dedi.  
Duruşma, Özarslan'ın savunmasının ardından yarın sabaha erteledi.

İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan 841 sayfalık iddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de aralarında bulunduğu 116'sı tutuklu, 1'i firari, 5'i tutuksuz toplam 122 asker sanık olarak yer alıyor.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti "suçtan zarar gören", aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem'in bulunduğu 12 kişi ise "müşteki" sıfatıyla yer alıyor.

ÜÇER KEZ MÜEBBET HASİP CEZASI İSTEMİYLE YARGILANIYORLAR
Bütün sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da ayrı ayrı 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!