Güncelleme Tarihi:
Yüksel KOÇ/İSTANBUL,(DHA) FETÖ'nün darbe girişimi gecesi Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetleri ile Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak askeri cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 116'sı tutuklu 1'i firari 5'i tutuksuz 122 kişinin yargılandığı davanın 18. duruşması yapıldı.
Tüm sanıkların tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı Ocak 2018'e erteledi.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Silivri Cezaevi yerleşkesinin karşısında bulunduğu duruşma salonunda yaptığı 16. duruşmada, tutuksuz sanıkların tamamı hazır bulunurken, tutuksuz sanıklardan 4'ü katıldı. Tarafların avukatları ve izleyiciler de duruşma salonunda hazır bulundu.
TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Sırayla söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini talep ettiler. Mahkeme, tahliye taleplerini değerlendirmek için saat 14.30'da ara verdi. Yaklaşık 2.5 saat süren aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tahliye talebinde bulunan tüm sanıkların bu yöndeki taleplerini reddetti. Avukatların reddi hakim talebini de oy birliği ile reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı Ocak 2018 tarihine erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan 841 sayfalık iddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de aralarında bulunduğu 116’sı tutuklu, 1'i firari, 5'i tutuksuz toplam 122 asker sanık olarak yer alıyor.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ''suçtan zarar gören'', aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem'in bulunduğu 12 kişi ise ''müşteki'' sıfatıyla yer alıyor.
ÜÇER KEZ MÜEBBET HASİP CEZASI İSTEMİYLE YARGILANIYORLAR
Bütün sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile ''Silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan da ayrı ayrı 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.