Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu 3. CNR Kitap Fuarı'nda gerçekleştirilen "Hacamat Mizah Dergisi" söyleşisinde, derginin karikatüristleri Elif Büşra Doğan, Emre Bilgiç ve Yavuz Girgin Hacamat'ı anlattı.
CNR EXPO Yeşilköy'de gerçekleştirilen fuarda AA muhabirine açıklamada bulunan Hacamat Mizah Dergisi Editörü ve karikatürist Elif Büşra Doğan, derginin 45. sayısından sonra çıkan 5 sayının gençlerin yönetimiyle yola devam ettiğini belirterek, "Daha genç bir çizer kadrosu ile çizginin daha genç olmasını istiyoruz. Yeni karakterler oluşturmaya çalışıyoruz. Devamlı olarak da o karakterlerin maceralarını anlatmayı düşünüyoruz" dedi.
Doğan, dergide bir yenilik olarak "Çizgi Roman Sayfaları" hazırlama sürecinde oldukları bilgisini paylaşarak, şunları aktardı:
"Dergide hep birlikte ekip olarak esprilerini ürettiğimiz ve çizdiğimiz çalışmalar. Eğlenilerek yapılan işin, eğlenilerek okunacağını düşünüyoruz, biz ekip olarak çok eğleniyoruz dergiyi hazırlama sürecinde. Yaptığımız işin biraz da halkın içinden olmak gibi bir yanı var. Bir analiz yapmak, bir araştırma, sosyolojik okuma gibi bir şeyi kastetmiyorum, halkın içinde, halkın düşüncesiyle sokakta olmak."
Karikatürist Yavuz Girgin ise Hacamat Dergisi'nin çizgi içeriği olarak yoğun bir dergi olduğunu söyleyerek, "Ülke gündemiyle ilgili de daha hafif bir mizah tercih ediyoruz. Yani seçim zamanında tüm çevrelerde sivri bir dil vardı ama şu an için daha hafif bir gündem tercih ediyoruz diyebiliriz" diye konuştu.
Hacamat'ın siyasi ve politik bir etiketi olmadığını savunan Girgin, şu yorumu yaptı:
"Biz siyasi makale ciddiyetinde de bir karikatür hazırlamıyoruz. Bu yüzden de genel olarak gençler olaylara nasıl bakıyor, onlarla ilgileniyoruz. Çok önemli meseleleri mizaha adapte edebiliyoruz."
Karikatürist Emre Bilgiç ise dergiyi hazırlarken Türkiye gündemini takip ettiklerini, gençlerin yoğun kullandığı sosyal medyayı da takip ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Hafta boyunca bir gündem oluşuyor. O gündemi başlıklar halinde listelediğimiz zaman bazı şeyler öne çıkıyor. Mesela gazetelerde, sosyal medyada, bir haber çok parlıyor ve onun halk arasında da konuşulma ihtimali oluyor. Fakat bazen insanlar umursamıyor da. İnsanların bazen hassas noktalarına da değecek, onları düşünmeye ve konuyu unutmamaya sevk edecek kapaklar da hazırlıyoruz."
Bilgiç, karikatürleri klasik yöntemle çizmeye devam ettiklerini vurgulayarak, şunları belirtti:
"Karikatür hala en ilkel üretim tekniğine sahip sanatlardan bir tanesi. Ellerimiz kalemle, mürekkeple, kağıtla, silgiyle günlerce iç içe. Teknolojik yöntemlerle bilgisayarda da çizimler yapıyorlar günümüzde elbet ama biz hala kurşun kalem kullanıyoruz."
Hacamat için e-dergi çalışmalarına başladıklarını ifade eden Bilgiç, takipçilerinin akıllı telefonlarda kullanılan "Yeryüzü Dergi" mobil uygulamasından da dergiyi görebileceklerini sözlerine ekledi.