Görme ve işitme engelliler için Türkiye'de bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Görme ve işitme engelliler için Türkiyede bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 19:43

Görme ve işitme engelliler için Türkiye'de bir ilk

Haberin Devamı

Enver ALAS / İSTANBUL, (DHA) - TÜRKİYE'de ilk kez görme ve işitme engellilere yönelik bale sahnelendi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Kadıköy Süreyya Operası'nda sahneye koyulan iki perdelik 'Fındıkkıran Balesi', görme ve işitme engelli 200 davetli tarafından ilgiyle izlendi. Görme engelli izleyiciler, kulaklıklar aracılığıyla sesli betimleme sayesinde baleyi izledi. İstanbul Fındıklı Rotary Kulübü ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin işbirliğiyle balede Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. Sosyal sorumluluk projesi olarak sahnelenen Fındıkkıran Balesi, sesli betimleme tekniğiyle görme ve işitme engelli 200 davetli tarafından izlendi. Sosyal sorumluluk projesi olarak Kadıköy Süreyya Operası'nda sergilenen iki perdelik Fındıkkıran Balesi, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Müziği Çaykovski'ye, koreografisi Uğur Seyrek'e ait olan eseri, aynı zamanda Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan betimleme metin yazarı ve seslendirmen Emine Kolivar sesli betimledi.



SAHNEDEKİ OBJELERE DOKUNARAK HİSSETTİLER



Eserin gösterimi öncesinde fuayede engellilere, sesli betimlemeden yararlanmaları için kulaklıklar dağıtıldı. Balet ve balerinlerin üzerlerine giydikleri kıyafetler görme engellilere dokundurularak özellikleri görevliler tarafından anlatıldı. Ayrıca sahneye çıkarılan engellilerden dekora ve sahnede bulunan objelere dokunarak hissetmeleri sağlandı. Aynı zamanda eserin ilk perdesin de işitme engelli balerin Eda Tavacı da sahne aldı.



İZLEYİCİLERDEN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ



Fındıkkıran Bale'si görme ve işitme engellilerin hem somut anlamda görsel ve işitsel hem de duygusal boyutta özümsemeleri sağlayacak şekilde sahnelendi. Sahneye koyulan bale, izleyicilerden yoğun ilgi gördü, davetliler ilk kez bale izlemenin heyecanını yaşadı.



"GÖRMEYEN BİR İNSANIN KAFASINDA BALEYİ CANLANDIRDIK"



Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan, etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kenan Önalan, "Biz dernek olarak, görmeyen ve işitmeyenler için sinema filmlerini, tiyatro gibi sanatsal etkinlikleri engelsiz hale getirmeye çalışıyoruz. Bale ise tamamen görselliğe dayanıyor. Görmeyen bir insanın kafasında baleyi aşağı yukarı canlandırabilmesini istedik. Türkiye'de görme ve işitme engellileri kültür ve sanat alanında iyi bir noktaya getirmek istiyoruz" diye konuştu.



"SANATTA TÜM ENGELLERİ KALDIRDIK"



Fındıklı Rotary Kulübü Dönem Başkanı Arzu Alpagut da projenin hayata geçmesinden dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi. Alpagut, "Türkiye'de bir ilk oluyor. Projeyi 2 aydır planlıyorduk. Bugün sanatta tüm engelleri kaldırdık. Dostlarımızı bugün buraya maddi ve manevi bütün engellerden uzak bir şölen yaşamaları için davet ettik. Bunun heyecanını yaşıyoruz" dedi.



İstanbul Devlet Opera ve Balesi İl Koordinatörü Yücel Özeke ise Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek balede engelleri kaldırdıklarını belirtti. İzleyicilere sesli betimleme tekniğiyle bale performansını sunduklarını kaydeden Özeke, "Gösteri başlamadan önce onları sahneye alarak, dekoru tanımalarını, sahneyi hissetmelerini sağladık. Böyle bir fırsatımız olduğu için çok mutluyuz" dedi.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!