Girişimci destek kredisi nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

Girişimci destek kredisi nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2017 18:48

Bir projeniz mi var, projenizi gerçek kılmak için maddi desteğe mi ihtiyacınız var? Kendinize ve projenize güveniyorsanız, bu hayalinizi girişimci destek kredisi alarak hayata geçirebilirsiniz. Projeniz tarım alanını kapsıyor ise, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan kredi alma şansınız çok yüksek. Peki projesi olan herkes destek kredisi alabilir mi? Girişimciye destek kredisi nasıl çıkar?

Haberin Devamı

Son yıllarda pek çok kurumun girişimcilere sağladığı, girişimciye destek kredisi ile on binlerce proje hayata geçti. Bu projelerle yeni iş imkanları yaratıldı ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlandı. Kalkınmayı artırmanın hedeflendiği girişimci destek projeleri ile bugün de girişimcilere büyük fırsatlar sunulmaya devam ediyor. Ülke ekonomisinde yadsınmayacak kadar büyük bir payı olan girişimcilik faaliyetlerinin, yeni iş kaynakları, sermaye birikimi ve teknolojik atılımlarla verimliliği artırdığı bir gerçek. Bu nedenle de gelişmekte olan ülkemizde pek çok kamu kurumu ve özel kurum, projesi olan pek çok girişimciye kucağını açıyor. İyi bir projeniz varsa ve ona güveniyorsanız, alanı ne olursa olsun, sizi destekleyen bir kurum bulabilirsiniz. Ancak, bunun bir prosedürü var ve destek kredisi için belirli şartlar aranıyor.

Haberin Devamı

TKDK girişimciye destek kredisi sağlıyor

Hayata geçirmek istediğiniz iyi bir projeniz var ve yatırım yapabilmek için de destek kredisi ya da hibe almak istiyorsunuz. Projeniz tarım alanını kapsıyor ise, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) girişimci olarak kredi alma şansınız çok yüksek.

Uluslararası kriterlere uygun olarak çalışmalarını yürüten ve uluslararası standartlara uygun projeleri destekleyen TKDK’nın amacı özellikle kırsal alanlarda tarım iş kolunda ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak. Avrupa Komisyonu’nun Kırsal Kalkınma için Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) ve Avrupa Birliği fonları ile devam eden “Kırsal Kalkınma Programı” şu anda 42 ilde destek kredisi sunuyor. Nüfusu 20 binin altında olan yerleşim yerlerinde, verdiği yüzde 70’lere kadar destek ile girişimcilerin gerçek anlamda yüzünü güldürüyor desek yeridir. Yalnızca girişimciye destek kredisi vermekle yetinmeyen TKDK, vergi avantajı da vadediyor. Tarımsal alan faaliyet gösterecek girişimciler böylelikle KDV istisnası ve kurumlar / gelir vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Kırsal alanda projesi olan girişimcilere sunulan özel fırsatlarla, tarımcılık daha verimli hale getirildiği gibi ve girişimcilerin mevcut büyüme potansiyeli artırılıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından 2011’den bu yana, toplamda 6,7 milyar TL yatırım yapıldı. 6 yılda, 42 ilde sağlanan destek ve hibelerle 11 bin girişimcinin hayali gerçek oldu.

Haberin Devamı

Girişimciye destek kredisi hangi koşullarda verilir?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun destek kredisine talipseniz, projenizin yatırım alanı yalnızca tarım sektörü olmalı. Girişimciye destek kredisi için kırsal alanda faaliyet sürdürmeniz gerekiyor. Ayrıca, projenizin tarım ve hayvancılık ile ilgili olması ve TKDK tarafından belirlenen, 42 ilden birinde faaliyet göstermesi şart. TKDK çiftçilik, hayvancılık ve balıkçılık faaliyet alanlarını destekliyor. Özellikle de aşağıdaki 4 başlık özelinde geliştirilmiş iyi bir projeniz mevcut ise şansınız var.

Girişimciye destek kredisi bu alanlarda yürütülen, bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak pek çok tarım faaliyeti için devreye girecek:

Haberin Devamı

1) Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik projeler.

2) Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik projeler.

3) Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik projeler.

4) Çiftlik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme.

TKDK tarafından sağlanan girişimciye destek kredisi, girişimci tarafından hazırlanan projeye göre değişiklik gösteriyor. Destek kredisinin miktarı, sunduğunuz projenin büyüklüğüne bağlı. 5 bin TL’den 3 milyon TL’ye kadar kredi alabilmeniz mümkün. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, tarım faaliyetleri alanında destek almak isteyen girişimcileri, sitesinde yaptığı duyurularla bilgilendiriyor. Bu duyuru ve çağrıları dikkate alarak, belirtilen standartlara uygun bir şekilde projelerin hazırlanması ve talep edilen evrakların eksiksiz olarak tamamlanması şart.

Haberin Devamı

IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız ancak şartlı ve mükellefiyet söz konusu. TKDK girişimciyi destekleme kararı aldıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda destekler karşılıksız yani geri ödemesiz olarak veriliyor. Ancak kurum ile yapılan sözleşmede geçerli hükümlerin ihlali durumunda ise sağlanmış mali destek (gecikme zammı ile birlikte) geri alınabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!