IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 12:44
YTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. İSMAİL YÜKSEK, ENERJİNİN FAZLA KULLANILMASI SONUCUNDA DOĞAL KAYNAKLARIN HIZLA TÜKENDİĞİ, ÇEVRENİN KİRLENDİĞİ VE ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDENDİĞİNİN ARTIK BİLİNEN BİR GERÇEK OLDUĞUNU AKTARDI.
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hidrojen Teknolojileri Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Hidrojen Teknolojileri Kongresi, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden hidrojen alanında çalışma yapan önemli akademisyenleri bir araya getirdi. Kongrede, hidrojen enerjisinin geleceğin enerji kaynağı olduğu vurgulandı.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Hidrojen Teknolojileri Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Hidrojen Teknolojileri Kongresi gerçekleştirildi. UHTEK’te geleceğin enerjisi olarak görülen Hidrojen konusunda çalışma yapan, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda akademisyen bir araya geldi.
YTÜ
Beşiktaş Kampüsü Oditoryum’da gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, enerjinin fazla kullanılması sonucunda doğal kaynakların hızla tükendiği, çevrenin kirlendiği ve enerji için yüksek miktarda para ödendiğinin artık bilinen bir gerçek olduğunu aktaran Rektör Yüksek, “Ekonomik üretimin ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre bilim dünyasına ve sektörel kurumlara düşen görev, farklı enerji kaynaklarına ulaşmak ve onların verimli kullanılmasına öncülük etmektedir” diye konuştu.
“DÜNYANIN GELECEĞİ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARINDA”
Sanayileşme ve nüfus artışıyla birlikte fosil yakıtlarına olan talebin artması beraberinde hava kirliliği, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi ciddi sorunlar getirdiğini vurgulayan Rektör Yüksek, “Fosil yakıt rezervlerinin de sınırlı olması ve hızla tükenmesi bilim ve siyaset çevrelerini alternatif enerji kaynakları arayışına yönlendirmiştir. Fosil yakıtlarının yerini alabilecek ve gelecek vaat eden en iyi alternatif olarak hidrojen enerjisi gösterilmektedir” şeklinde konuştu.
Ülkeler doğal kaynaklarına bağlı olarak, dünyadaki yeni enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve yeni enerji teknolojilerinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalarına hız verdiğini belirten Rektör Yüksek, “Bu gelişmelere dayalı olarak hidrojen enerjisi, fosil yakıtların yerini alabilecek ve geleceğin yakıtı olabilecek en iyi alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Hidrojen, kendisi gibi bir enerji taşıyıcısı olan elektrikle birlikte bir ülkenin tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek niteliktedir. Hidrojen ve elektrik, enerji kaynaklarından bağımsız olan, kalıcı bir enerji sistemi oluşturabilir” şeklinde konuştu.
Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, kısa bir süre önce gerçekleştirilen Paris Konferansı’nda sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılıp sınırlandırılamayacağının masaya yatırıldığını belirterek, çevre dostu yakıtlara yönelmenin önemine değindi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının süreklilik konusunda bazı problemleri beraberinde taşıması olduğunu aktaran Dinçer, bu sorununun çözümü için enerji depolama teknolojisinde yeni aşamalara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
"GELECEĞİN ENERJİSİ HİDROJEN"
Kongre Başkanı ve YTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra Yumurtacı ise, son yapılan çalışmaların yenilenebilir enerji kaynakları arasında hidrojen enerjisinin geleceğin enerjisi olarak gösterdiğini belirtti. Yumurtacı, “Hidrojenin temel bileşenleri su olduğundan dünyanın her yeri hidrojen deposu ve kaynağı açısından eşit şartlara sahiptir. Hidrojenin yanması sonucunda çıkardığı atık da su buharı ve sudur. Ülkemiz de güneş ve hidrolik enerjisi bakımından potansiyeli oldukça iyi konumdadır” ifadelerini kullandı.
Hidrojen teknolojileri konusunda bilimsel, endüstriyel ve sosyal işbirliğini sağlamak ve sürdürülebilir koordinasyonu geliştirmek; hidrojen üretimi, temizlenmesi, depolanması, uygulamaları, modellenmesi, analizi, güvenliği ve stratejileri konularında gerçekleştirilen çalışmaları ulusal düzeyde değerlendirmek; tartışmak; fikir alış verişinde bulunmak ve bu faaliyetlerin hayata geçirilmesinde aracı olmak ve öncülük yapmak amacıyla düzenlenen kongrede, 4 adet davetli konuşma ve seçilmiş 70 adet önemli çalışma sunuldu.