Güncelleme Tarihi:
"Galatasaray'a hizmet vermekten pes etmeyeceğim"
"Birçok davamız var. Nereye gitsek karşımıza çıkıyor. 304 milyon TL'lik vergi kaybı cezası, vardı. Borç 19 milyon TL'ye indirildi. Burada bir kez daha Maliye Bakanımıza teşekkür ediyorum"
"Futbolda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem. Hatalarımız oldu"
Galatasaray Spor Kulübü Yıllık Olağan Mali Genel Kurulu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Genel Kurul, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek'in Divan Başkanlığı seçimine yönelik davetiyle başladı. İrfan Aktar ve Asena Yılmazkaya Dinçbaylı arasındaki oylama sonrası İrfan Aktar Divan Başkanı seçilirken ardından divan üyeleri belirlendi.
GENEL KURUL ÜYELERİ İZMİR MARŞI'NI HEP BİR AĞIZDAN SÖYLEDİ
Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Genel Kurul Üyeleri ise İstiklal Marşı sonrası İzmir Marşı'nı hep bir ağızdan söyledi.
ÖZBEK: "GALATASARAY'A HİZMET VERMEKTEN PES ETMEYECEĞİM"
Yıllık Olağan Mali Genel Kurul'da kürsüye çıkan Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Genel Kurul Üyeleri'ni selamladıktan sonra slayt sunum eşliğinde şunları aktardı:
"Galatasaray'a hizmet etmek için aday olmuştum. Gösterdiğiniz teveccüh sayesinde bu onurlu görevi 22 aydır yürütüyorum. Seçildiğim gün bir söz verdim: Galatasaray Başkanlığı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyeliği onurlu ve şerefli bir görevdir. 112 yıllık şanlı tarih ve geleceğe hizmet etmek çok değerli. Galatasaray varlığının sahibi sizsiniz. Ben sizin emanetinizi taşıyorum. Hizmet ederken 112 yıllık kulübün varlığını ve 35 başkanın verdiği hizmeti göz önünde bulundurarak Galatasaray'ı daha yukarılara taşımak için bu göreve talip oldum. Hangi yetkiyi verirseniz verin önemli değil; birlikte ortak aklı oluşturacağız.
Bu süreçte, önce kulübümüzün kronikleşen sorunlarından biri olan Galatasaray Adası ile ilgili olarak sizin görüşünüze başvurdum. Geçen yıl Olağan Mali Genel Kurul'da projesini tanıttığım ve Galatasaray'ın mali bağımsızlığı için hayati öneme sahip olan Riva ve Florya projeleri için geçtiğimiz Ekim ayında Olağanüstü Genel Kurul düzenledim. İzlenecek yolu, beklenen nakit akışını, proje etaplarını sizlere tek tek aktararak çok önemli, benim için çok ama çok kıymetli bir oranla desteğinizi aldım. Divan Kurullarına düzenli olarak katılarak her safhayı sizlerle ve kamuoyuyla paylaştım.
Geçmiş yıl ile ilgili sizlere hesap vereceğim. Ben ve yönetim kurulum yaptığımız işleri sizlerden de dinleyerek neyi eksik neyi fazla yaptığımızı görüp ortak akıl sayesinde birlikte öneriler oluşturacağız.
Galatasaray'ın geleceğini ve bundan sonraki yüzyıllara nasıl gideceğini tespit etmemiz lazım. Bunun için en önemlisi mali bağımsızlığı kazanmak; altyapı sorunlarını çözmek... Yeni gelir modelleri üretmek zorundayız. Halen Ali Sami Yen'in bıraktığı yerde kalmamamız lazım. Benden önceki başkanlarımız önemli ilaveler yaptı. Ama bundan sonra daha fazlasının yapılması gerekiyor. Tüm branşlarda sistematik ilerlememiz, günün koşullarına uygun ilerlememiz gerekiyor. Sportif başarıyı bunlarla birlikte düşünmemiz lazım. Bunlar Galatasaray Başkanı ve Galatasaray Yönetimi'nin en önemli görevleridir. Hizmet edenler, yorulanlar, bu yarıştan düşenler olacaktır. Ben Galatasaray'a hizmet vermekten hiçbir zaman pes etmeyeceğim.
Eksik yaptıklarımızı ve sizin değerlendirmelerinizi dinleyeceğim. Tenkitleriniz her zaman başımızın üzerindedir. Onlardan ders alacağız. Geçtiğimiz yıl içinde neler yaptık; sırayla anlatmak istiyorum; iyi işler bizim görevimiz, yaptığımız yanlışları da tenkitlerinizle düzelteceğimizden emin olabilirsiniz."
Slayt eşliğinde Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın tapusunu gösteren Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, bu esnada "Bu tapu, Ali Sami Yen'in ismini taşıyan mabedin Galatasaray'a ait oluşunun tescilidir" dedi.
Özbek konuşmasına şöyle devam etti;
"Burası başkanın hesap verme zamanı. İyi yaptığımız şeyler görevimiz. Bunlarla övünmüyoruz. Bu zaten başkan ve yönetimin birinci derece görevidir. Sizleri en çok rahatsız eden ve endişeye sevk eden konu, dönem zararı. 2016 itibariyle Galatasaray'ın geliri 559.8 milyon TL. Giderimiz ise 549 milyon TL. 27.4 milyon TL vergi cezası ödeyeceğiz. Bu cezalar önceki dönemlere ait. Maliye yakamıza kapışmış, '300 milyon TL vergi borcunuz var' dediler. Kimin yaptığı önemli değil. Ben başkan olarak bunu çözmek zorundayım. Vergi cezasını 27 milyon TL'ye indirdik. Aslında 19'a inmişti ama faiz nedeniyle bu rakama denk geldi. 27 milyon TL zarar hanemize yazıldı.
Bizim en büyük derdimiz gelirimiz, giderimiz değil... En büyük derdimiz banka borçlarıyla yükselen faiz ve kur farkı borcumuzdur. Banka borçlarından kurtulmaya mali bağımsızlığı getirmeye çalışıyorum. Bu banka borçlarından kurtulup mali bağımsızlığına kavuşursa Galatasaray'ın bileğini kimse bükemez. Aşağı yukarı 180 milyon TL vergi borcu, faiz ve kur farkı gideri bulunuyor. Mali bağımsızlığa kavuşma sürecinde tüm Genel Kurul'un desteğini bekliyorum. Yolun sonuna geldik. Kimsenin engel olmaması lazım. Çünkü bu artık yolun sonu. Bundan öteye köy yok. Bizim en büyük derdimiz finansal yapının bozukluğu nedeniyle oluşan faiz ve kur farkı. Geçmişte bazı şeyler halının altına gizlenmiş. 27 milyon TL'lik vergi cezası da bunlardan biri.
En çok konuşulan konulardan biri de Emlak Konut ile yapılan kontrat... Arsalarımız için 'kaç fiyata sattın', 'parayı aldın mı', 'eksik mi aldın' tenkitleri var. Bu tenkitlerden hoşnut değiliz. Bu tenkitleri yapan kişilere neyin ne olduğunu anlatmak zorundayız. 22 Ekim'deki protokole bağlı olarak yapılan kontratın esası şu. Mevcut arsalarımızın geliştirilmesi suretiyle, bu geliştirme sonucunda, gayrimenkullerin yapılması ve satılması; elde edilecek karın Emlak Konut ile yüzde 80'e yüzde 20 olarak bölüşülmesi... Yapılan protokol çerçevesinde hangi dönemde ne kadar para geleceği belirlendi...
Riva'daki arazimizin üzerinde 550 milyon TL'lik bir ipotek vardı. Emlak Konut önce ipoteğin kaldırılmasını istedi. İpoteğin sahibi olan kurumla konuştuk. 300 milyon TL'ye indirildi. Bu kez Emlak Konut ile konuştuk. Temlik istedik. 2018-2019 ve 2020 gelirlerimiz için bize temlik şansı verdi. Bu suretle 342 milyon TL'lik bir fon oluşturduk. Bu işten kaynaklanan parayı mali bağımsızlık için kullanacağım sözünü vermiştim. O sözün arkasından 342 milyon TL'nin 330 milyon TL'sini banka borçlarına yatırdık. İpotek kalktı. Bu kadarlık borcun kapatılmasıyla bazı temliklerimiz açığa çıktı. Kombine gelirleri, gişe gelirleri, hisse, naklen yayın gelirleri... Bunlar da kulübün kasasına girmeye başladı. 342 milyon TL'nin esası bu. Bu konuda kimin tereddüttü varsa daha detaylı anlatayım. Yaptığımız her şeyi şeffaf ve izin alarak yapıyoruz.
Bizim mağazaların faaliyetlerinde 19 milyon TL'lik açıklanması gereken bir husus var. Bunlardan 7.5 8 milyon TL'si geçmişte yaptırılmış ürünler. Yıllar evvel ürünler yaptırılmış. Defolu ürünlerimiz var. Bu ürünler Çatalca'daki depoda paketlenmiş; üstü örtülmüş. Bu ürünleri envanterden çıkarınca zarar yapmak zorundasınız. Galatasaray'ın sorunlarını halı altına süpürmek fayda getirmez. Bu ürünleri TT Arena'da çadır kurup elimizden çıkardık. Aynı şekilde tutabilirdik ama bu ürünlerden 7.5-8 milyon TL zarar yazdık. 1.2 milyon TL matrah artırımından zarar yazdık. Öyle bayiler vardı ki geldiğimizde 2 milyon TL borcu vardı... Bayilerin tasfiyesini yaptık. Tasfiye yaparken bazı mağazaları devraldık,. Bazılarının zararını sineye çektik.
Birçok davamız var. Nereye gitsek karşımıza çıkıyor. 304 milyon TL'lik vergi kaybı cezası, vardı. Borç 19 milyon TL'ye indirildi. Burada bir kez daha Maliye Bakanımıza teşekkür ediyorum.
Tamamen bağımsız ve dünyanın alanındaki en iyi şirketi Mischon de Reya ve iş ortakları ile 22 Mart 2016 tarihinde sözleşme imzalamıştık. Araştırmanın ilk fazı tamamlandı. Araştırma 2002'ye kadar gidiyor. Süre tanıyın. Bunun sonucunu paylaşacağız. Biz sizin görüşlerinizi ve fikirlerinizi son derece dikkate alıyoruz.
Bir komite çalışması var. Tüzük tadilini yapan Galatasaraylılara teşekkür ediyorum. Galatasaray'ın bugün itibariyle daha doğrusu Emlak Konut'tan kaynaklanan alınan paranın bankalara ödenmesiyle borç 760 milyon TL'den 430 milyon TL'ye indi. Tüm amacım yapılan projeyle banka borçlarından sıyrılmak. Düşünün; Galatasaray projeyi geliştirdi, banka borçlarını kapattı. Gelirleri 500 milyon TL'ler civarında, Türkiye'nin 500 büyük holdingi arasında yer alan bir kurum ve marka değeri arşa çıkmış. O kadar tehlikeli bir durum ki 2-3 sene içinde tekrar eski duruma gelmek mümkün. Galatasaray Ailesi ve Galatasaray Yönetim Kurulu büyük bir önem sarf etti. Gayrimenkulleri değerlendirmek zorunda kalmış. Bu durumdan çıkalım, bize yakışmıyor. Kim gelirse gelsin. Bir daha Galatasaray'ı bu duruma getiremezsin. O yüzden tüzüğe bir şekilde bunun konulmasını istedim.
"GALATASARAY'IN UEFA ORGANİZASYONUNA KATILMASI İÇİN ZERRE KADAR PROBLEMİ YOKTUR"
Spekülasyonlar yersiz, bilgiye dayalı değil dedikodu yapılıyor. Bu sene Avrupa'ya gitme konusunda bir engel ya da risk yok. UEFA ile çok yakın çalışma içindeyiz. Galatasaraysız bir Avrupa futbolu olamaz, bunu kendileri de söylüyor... UEFA'nın çeşitli kriterleri var. Galatasaray UEFA için çok büyük bir marka. Bize çok büyük destek verdiler. Çalışmaları bu seviyede götürüyorum. Lütfen şunu bilin. Galatasaray'ın UEFA organizasyonuna katılması için zerre kadar problemi yoktur.
Futbolda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem. Hatalarımız oldu. En iyisini yapmak üzere harekete geçmemize rağmen hatalarımız oldu. İleriye dönük bir futbol sistemi kurmak için hareket edeceğim. Avrupa kulüplerinin ne yaptığı çerçevesinde bakarak Galatasaray'a uygun bir yönetim sergileyeceğimizi göreceksiniz.
Basketbol amatör spor dalı şeklinde görünüyor. Geçen sene 2016'da Eurocup'ta şampiyon olarak Euroleague'e yükseldik. Euroleague'deki takımlar 25-30 milyon Dolar seviyesindeki takımlar. O yüzden mütevazı takım kurduk ve 9 milyon dolar seviyesinde başarılı olmaya çalıştık. İstediğiniz kadar güçlü bir kadro kurmak bugünkü tablo ile mümkün değildi. Kadınlarda da istediğimiz seviyede değil. Bunun altında mali yapımızın neye müsaade ettiği yatıyor. Amatör sporlara ayrılan fondan daha yüksek bir harcama göreceksiniz. Geçen seneki bütçeyi yaparken Eurocup'ta şampiyonluk kesin değildi. Şampiyonluk sonrası 4-5 milyon Dolar artırmak zorunda kaldık. Buna bağlı olarak sponsorluk gelirlerini o seviyede artıramadık. Ülkedeki koşullar nedeniyle bazı sponsorları vaatlerinden geri dönmesiydi. Voleybolda altyapıdan gelen birçok oyuncumuz var. Kızlarımız CEV'de final oynadı. Bu yıl da hem kız hem erkek takımlarımız Avrupa'da yarı finalde. Başarılı bir sezon geçti. Yüzme, kürek, judo gibi branşlarda başarılıyız.
Çatının kapanmamasına bağlı olarak yaklaşık 70 milyon TL civarında Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne borç var. Aktivite yapıyoruz ama kimliğimiz yoktu. Bize ait bir tapumuzun olması lazımdı. Tapuya bir rezerv konmuştu. Bu rezervi kaldırmak için Sayın Cumhurbaşkanı ile , Sayın Başbakan ile, Sayın Maliye Bakanı ile ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç ile görüşmeler yaptım. Galatasaray'ın bu borca bağlı olarak 6-7 aylık ziyarette, ikna ve istekte bulundum. Kabul ettiler. Hepsine Galatasaraylılar namına teşekkür ediyorum.
Riva konusunda inşallah bu sene ihaleye çıkacağız. Ne kadar çabuk ihaleye çıkılırsa diğer bakiye alacaklarınız da öne gelmiş olacak. Böylece banka borçları daha önce kapanacak. Otel konusuna gelince. Açılmasını istediğim fakat biraz daha süresini uzattığım bir proje. Mecidiyeköy'deki otelin para ya da pulla ilgili bir sorunu yok. Bu otelin projesini tamamlanması için gerekli fon bankada bekliyor. Bu fon sadece bu inşaat için kullanılıyor. Bitirecek kadar para orada mevcut. Türkiye'nin turizmde geldiği seviyeye bakarak mesleğim olduğu için geciktiriyorum. Burayı kiraya vererek gelir gelmesini planlıyoruz. Bazı oteller bitmiş olsa bile işletmeye açılmıyor. 2018'den itibaren İstanbul'daki otelcilik yeniden eski durumuna dönecek. Galatasaray için çok önemli bir kar geliri olacağını düşünüyorum.
Türk Telekom Arena'nın yanına 15 bin kişilik bir salon yapıyoruz. Ne yapıldığını bilmeyenler haklı olarak 'ne gerek var' diyebiliyor. Galatasaray'ın parasını harcamak için burayı yapmıyorum. Burayı yapıp sponsorlar vasıtasıyla inşası yapılacak. Burası sadece bir salon olmayacak. 30 bin metrekare kiralanabilecek bir alan yapıyoruz. Senede 6-7 milyon dolar kira getirebilecek bir tesis olacak. Galatasaray'ı ileri doğru götürmek istiyorsak; bazı projeleri gündeme getirmemiz lazım. Selahattin abi zamanında Riva'yı almış, bugün kurtarıcımız olmuş. Biz elbet inşaat firması değiliz. Biz projeyi yaparız. Galatasaray'ın menfaati söz konusuysa o projeyi sonuna kadar desteklerim. En çok üzerinde durduğum en değer gördüğüm projelerimizden biri bu.
Florya'daki tesisi yapanlardan Allah razı olsun. Bugün artık Florya'daki tesis Galatasaray'a uygun bir tesis değil. İki nizami sahası var. Her gün çalışmak suretiyle takım idman yapıyor. Diğerinde alt yaş grupları maç oynuyor. Zemin dinlenmesi için Olimpiyat Stadı'na gidiyoruz. Rakiplerin 5-6 idman sahası olduğu yerde Galatasaray burada idman yapabilir mi? Sakatlıklar bunun esiri. Geçmiş yönetimler Florya'daki tesisleri yapmışlar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Futbol büyüyor. Farklı mekan ve tesislere ihtiyaç duyuluyor. Biz de Galatasaray olarak çağı yakalamak zorundayız. Arena'ya 8 dakika mesafede olan Kemerburgaz'da, orman içinde muhteşem bir araziyi Milli Emlak'tan alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve Spor Bakanımız taleplerimizin hiçbirini geri çevirmediler. Destek için bu araziye bize veriyorlar. Bu çok önemli..."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
- Saygı duruşu
- İzmir Marşı'nın söylenmesi
- Detaylar
- Dursun Özbek'in açıklamaları
HABER: KADİR ÇETİNÇALI - KAMERA: SERHAN TÜRK - İSTANBUL / DHA (FOTOĞRAFLI)