Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 16 Haziran (DHA) - Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, Türk şirketlerinin, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde kur riskine karşı "en korunmasız" sektör olduğuna dikkat çekti.
Fitch'in bugün yayımladığı raporda, önümüzdeki birkaç yılda liradaki değer kaybının şirketlerin lira bazlı gelir akışını bozacağına, bunun da şirketleri döviz borçlarını kapatmakta zorlayacağına dikkat çekildi.
Fitch raporunda, şirketlerin döviz borçlarını kapatmada zorlanmaları nedeniyle bankaların döviz cinsi kurumsal kredilerde kayıplar yaşamasını bekledikleri de belirtilerek, "Türk şirketleri bilançolarındaki kur uyuşmazlığı nedeniyle EMEA bölgesinde kur riskine karşı en korunmasız olan sektör" denildi.
Otomotiv, tekstil, hazır giyim ve kimya gibi büyük ölçüde ihracat yapan firmaların yüksek döviz gelirleri olduğuna ve bu firmaların kısmen de olsa döviz risklerini vadeli işlem ile garantiye aldıklarına işaret edilen Fitch raporunda, "Ancak, Türk bankalarından en çok döviz borçlanmalarını yapanların bu firmalar olmadıklarını gördük. Fitch tarafından değerlendirmeye alınan bankalardan en çok döviz kredisi alanların, daha çok iç piyasaya çalışan enerji üretim ve dağıtımı, gayrimenkul geliştirme ve inşaat şirketleri olduklarını belirledik" denildi ve "Bu durum bankalar için risk oluşturuyor” uyarısı yapıldı.
Döviz gelirleri olmayan döviz borçlusu şirketlerin oluşturduğu riskler yanında hafifletici faktörler bulunduğuna da işaret edilen raporda, enerji ve gayrimenkul sektörlerinin fiyatlamanın ağırlıklı döviz cinsi olması nedeniyle kur riskinin ılımlı ölçüde azaldığı belirtildi.
Türk bankalarının iç sermaye yaratımının hala sağlam olduğu ve bazı faktörlerin kur riskine maruz kalan şirketlerin riskini bariz şekilde azalttığı belirtilen raporda, Türk bankalarının yerel şirketlere verilen döviz cinsi krediler nedeniyle oluşabilecek önemli kayıplara karşı durabilecek yeterli kayıp telafi edici kapasiteye sahip olduğuna işaret edildi. Raporda ayrıca kurumsal kredi kullanan şirketlerin genelde daha geniş ve çeşitli iş yapan grupların bünyesinde olduğu ve diğer grup şirketlerinin ihracatçı olabileceği ya da daha az borcu olabileceği bunun da grubun döviz cinsi borçlanmada etkisini sınırlayabileceği belirtildi.