FETÖ / PDY mensuplarının himmet davası; ev toplantısını maç olarak şifrelemişler

Güncelleme Tarihi:

FETÖ / PDY mensuplarının himmet davası; ev toplantısını maç olarak şifrelemişler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2017 15:11

FETÖ / PDY mensuplarının himmet davası; ev toplantısını maç olarak şifrelemişler

Haberin Devamı

 

Yüksel KOÇ / İSTANBUL, (DHA) FETÖ / PDY'ye finansman sağlamak amacıyla himmet adı altında topladıkları paraları havalimanlarında trafik kontrol personeli olan örgüt mensupları yardımıyla bavul içinde yurt dışına çıkardıkları iddia edilen 27'si tutuklu, 3'ü firari 36 sanıklı davanın üçüncü duruşması yapıldı. Sanıkların birbirleri ile yaptıkları telefon konuşmalarında gizli örgüt toplantılarını gizlemek için 'maç' kelimesini şifre olarak kullanmaları üzerine, iddia konusu toplantının yapıldığı evin sahibi olan tutuksuz sanık Gündüz Şengül'e dönerek, "Senin evin 45'e 90 mı. Kaç metrekare senin evin?" diye sordu.

KUR'AN OKUMAYI VE GİZLİ TOPLANTIYI 'MAÇ' KELİMESİ İLE ŞİFRELEMİŞLER

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesinin karşısına kurulan duruşma salonunda yapılan davanın 3. duruşmasına 26'sı tutuklu 5'i tutuklu 31 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, sanıkların birbirleri ile yaptıkları telefon konuşmalarında kullandıkları 'maç' kelimesi damgasını vurdu.

Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, sanık Kadir Selim Özbay'ın diğer sanık Davut Işık ile yaptığı telefon görüşmesini okuyarak, ikili arasında bu görüşmede kullanılan 'maç' kelimesinin ne anlama geldiğini sordu. Başkan Öztürk'ün bu sorusu üzerine konuşmayı yaptığı Davut Işık'ın muzip biri olduğunu söyleyen Kadir Selim Özbay, Işık'ın 'maç' kelimesi ile gidilecek evde Kur'an okumayı kastettiğini söyledi.

'KUR'ANI MAÇ OLARAK NİTELEMEK BİR İSTİHBARATA KARŞI KORUMA TEKNİĞİDİR'

Bunun üzerine Başkan Ali Öztürk, "Kur'anı Kerim'i maç olarak nitelemek bir İKK, yani İstihbarata Karşı Koruma tekniğidir. Kur'an okumak suç değil neden böyle şifreli konuşma yapıyorsunuz" dedi. Başkan Öztürk'ün bu sorusunu sanık Özbay, "Onu sorgulamalıydım" diye yanıtladı.

'EVİNİN SALONU 45'E 90 MI'

Başkan Ali Öztürk sanık Kadir Selim Özbay'a, yine sanıklardan Davut Işık ile yaptığı başka bir konuşmada sanıklardan Gündüz Şengül'ün evinde yapılacak 'maçtan' bahsedildiğini hatırlatarak, "Bu maç Gündüz Şengül'ün evinde mi oynanıyor" diye sordu. Hemen ardından tutuksuz sanıkların arasında oturan Gündüz Şengül'e dönen Başkan Öztürk, "Evinin salonu 45'e 90 mı. Maç senin evinde oynanıyor. Kaç metrekare senin evin" sorusunu yöneltti.

Başkan Öztürk'ün bu sorusu üzerine Gündüz Şengül, "Davut Işık bana babamın ölüm yıldönümü nedeni ile toplandıklarını söyledi" diye konuştu. Tekrar sanık Kadir Selim Özbay'a dönen Başkan Ali Öztürk, "Davut Işık midesi alınmış kanser hastası biri. Onunla yaptığın konuşmayı maç diye anlatıyorsun" dedi.

Duruşma sanıkların sorgusu ile sürüyor.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 3'ü firari, 27'si tutuklu 36 sanık, FETÖ / PDY silahlı terör örgütüne finansman sağlamak amacıyla himmet adı altında topladıkları paraları bavullar içinde Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda hava trafik kontrolü personeli olarak çalışan örgüt mensuplarının yardımıyla Afrika ülkelerine götürdükleri belirtiliyor.

Sanıkların çoğunun esnaf olduğu belirtilen iddianamede, şüphelilerin aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde sıkça geçen 'maç' ibaresinin örgütsel toplantıya gizli çağrı niteliği taşıyan şifre olduğu, 'çiçek' kelimesinin de himmet olarak verilen parayı şifrelemek amacıyla kullanıldığı iddia ediliyor. İddianamede sanıklardan 5'i, "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan" 10 yıldan 15 yıla, sanıklardan 31'i de, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!