FETÖ/PDY Adli Tıp yapılanması davası: Arandığını bilmeyen sanık duruşmada tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

FETÖ/PDY Adli Tıp yapılanması davası: Arandığını bilmeyen sanık duruşmada tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 15:36

 FETÖ/PDY Adli Tıp yapılanması davası: Arandığını bilmeyen sanık duruşmada tutuklandı

Haberin Devamı

Yüksel KOÇ/İSTANBUL,(DHA) FETÖ / PDY'nin İstanbul Adli Tıp yapılanmasına yönelik 38'i tutuklu, 3'ü firari 52 sanığın, “Silahlı terör örgütüne üye olmakö suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya devam edildi. Bugünkü davanın duruşmasına gelen firari sanıklardan Mustafa Cahit Gül, mahkeme tarafından tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 39'a yükseldi. 
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan 38 sanık ile tutuksuz yargılanan 7 sanık katıldı. Bu dava kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan eski adli tıp uzmanı Mustafa Cihat Gül de bugünkü duruşmaya geldi. Hakkında yakalama kararı bulunan Gül, Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ tarafından kürsüye çağrıldı. Avukatıyla dün görüştüğünü, hakkındaki yakalama kararından haberi olmadığını söyleyen Gül, savunma yapmaya hazır olduğunu söyledi. 
Üye hakimin, “İddianamede hakkındaki yakalama kararı yazıyor, nasıl haberin olmaz" sorusunu, “E-devlete girdiğim de iddianameyi gördüm ama hakkımda yakalama kararı olduğunu bilmiyordum" şeklinde yanıtladı. 
Adli tıp kurumunda 2010 yılında göreve başladığını, 4 yıl asistanlık yaptığını, daha sonra da 3. İhtisas Dairesi'nde uzman olarak çalışmaya başladığını belirterek, 15 Temmuz'dan sonra açığa, peşinden de gözaltına alındığını söyledi. 

TANIKLAR KISKANÇLIKTAN ALEYHİNE İFADE VERMİŞ
Herhangi bir örgüte üye olmadığını, kurum içerisinde de böyle bir yapılanmanın olmadığını savunan Gül, aleyhine konuşan bazı tanıkların kendisini tanımadığını, tanıyan tanıkların da kıskançlık nedeniyle aleyhine tanıklık yaptığını iddia etti. 


TÜM SINAVLARDAN 100 TAM PUAN ALMIŞ
Kurum içindeki sınavların tümünden 100 tam puan aldığı hatırlatılan Gül, sınavlarda herhangi bir şaibe bulunmadığını savunarak, bunun kendi başarısı olduğunu söyledi. 

TUTUKLANDI 
Duruşma savcısı, savunması tamamlanan Gül'ün tutuklanmasını taleb etti. Sanık hakkındaki yakalama kararını kaldıran mahkeme, “Sanığa atılı suçun vazıf ve mahiyeti, sanık ve tanık beyanlarının tamamının alınmamış olması ve adli kontrol tedbirlerinin şu aşamada yetersiz oluşunu" gerekçe göstererek Gül'ün tutuklanmasına karar verdi. Duruşma salonundan çıkarılan Gül, tutuklama işlemlerinin yapılması için polise teslim edildi. 
Savunması alınan tutuklu sanık Ahmet Akça, gözaltı süresince kötü muamele gördüğünü söyledi. Mahkeme Başkanı Dağ, gözaltı sürecini ilişkin değil, hakkındaki suçlamalar konusunda savunma yapması gerektiğini söyledi.

GÖZALTINDA KÖTÜ MUAMELE TARTIŞMASI
Sanık Akça'nın avukatı buna itiraz ederek müvekkilinin işkence gördüğünü bunu da mahkeme de anlatması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Başkan Dağ, “Bunun yeri mahkeme değil savcılıktır. Şikayetinizi oraya yaparsınız. 9 ay boyunca şikayet yaptınız mİ? Siz bir hukukçusunuz bir dilekçe verdiniz mi? İşkence yapıldığına dair bir savcılığa başvurunuz oldu mu?ö dedi. Bunun üzerine sanığın avukatı, “Hayır ama müvekkilimi bu konuda dinlemeniz gerekir. Belki anlatacakları önemli olabilirö dedi. Mahkeme Başkanı Dağ, “Hayır efendim. Bugüne kadar hiç bir başvurunu olmamış bir dilekçe bile verilmemiş ise bu konuda iyi niyetli olduğunu düşünemem. Neden şimdi? Mahkemenin konusu bu değil? Biz de noter değilizö sözleri ile sanık Akça'nın iddianamedeki suçlamalar konusunda savunmasına devam etmesini istedi.
Suçlamaları kabul etmeyen Akça, açığa alınana kadar Fizik İhtisas Dairesi'nde çalıştığını belirterek, iddianamede iddia edildiği gibi telefonuna ByLock  yüklemediğini ve bu programı kullanmadığını söyledi. Örgüt üyesi olmadığını söyleyen Akça, Adli Tıp Kurumu bünyesinde FETÖ yapılanmasını hiç duymadığını, böyle bir yapının olduğunu da bilmediğini kaydetti.  

İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, örgütün İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki yapılanması anlatılıyor. Şüphelilerden ele geçirilen dokümanlar sıralanırken, şüphelilere ilişkin tanık beyanlarına da ver veriliyor.
İddianamede, şüphelilerden 35'inin örgütün haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu, bir kısmının da 2014 yılından sonra Bank Asya'da hesap açtığı veya bir kısmının da varolan hesaplarında arttırım yaptıkları anlatılıyor. İddianamede, tüm şüphelilerin “Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!