Güncelleme Tarihi:
Ezgi ÇAPA-Güven USTA / İSTANBUL, (DHA) - Geçtiğimiz yıl, eski Eminönü olarak bilinen Nişanca, Kumkapı, Kadırga gibi Yenikapı'dan Sultanahmet'e kadar uzanan bölgede ev pansiyonculuğu uygulamasını başlatan Fatih Belediyesi, bu bölge sınırları dışında kısa süreli kiralama yapan yerlerin tespiti için apart takip ekibi kurdu. Proje sınırlarının eski Eminönü olduğunu vurgulayan Demir, “Eski Fatih bölgesinde kısa süreli ev kiralamaya kesinlikle izin vermeyeceğizö diye konuştu.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih ilçesinde sayıları her geçen gün artan 'ev pansiyonculuğu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. 'Ev pansiyonculuğu' geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir ve Fatih Belediye Meclis'i tarafından kabul edilmiş, sınırları eski Eminönü belediyesi olarak belirlenmişti.
“EV PANSİYONCULUĞU PROJESİNİ ANITLAR KURULU DA ONAYLADI"
Ev pansiyonculuğu uygulamasının 2015 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediye meclisleri tarafından kabul edildiğini söyleyen Mustafa Demir, “Nişanca, Kumkapı, Kadırga gibi Yenikapı'dan Sultanahmet'e kadar olan bölge resmi olarak ev pansiyonculuğunun yapılacağı yerlere dönüştü" şeklinde konuştu. Ev pansiyonculuğu sınırlarının eski Eminönü belediyesi sınırları olduğunun altını çizen Demir “Fatih'in değişik bölgelerinde bu tür illegal, kısa süreli evlerin pansiyon olarak kiralandığını görüyoruz. Önüne geçebilme için kalıcı tedbirler aldık. 2015 yılında “Ev pansiyonculuğu sadece eski Eminönü sınırları içerisinde yapılmalıdır" şeklinde karar aldık. Bu görüşlerimiz İBB'de de kabul edildi. Karar iki hafta önce Anıtlar Kurulu tarafından kabul edildiö diye konuştu.
20 BİN DAİRE İÇİNDE 3 BİNİ KISA SÜRELİ KİRALAMA YAPIYOR
Fatih ilçesinde belirlenen sınırların dışında ev pansiyonculuğu yapan yerlerin tespiti için çalışma başlattıklarını söyleyen Demir, “İskenderpaşa, Molla Gürani, Akşemsettin caddesini içeren bölgede 20 bin 481 daire ve işyeri incelendi. Bu bölgede yaklaşık 3 bin daire kısa süreli kiralama yapıyor ve bunların hiçbir kaydı yok. Buralarda kimin kaldığı, ne yaptığı, ne kadar süre kaldığı konusunda ciddi sıkıntılar var" dedi.
“ESKİ FATİH BÖLGESİNDE KISA SÜRELİ EV KİRALAMAYA KESİNLİKLE İZİN VERMEYECEĞİZ"
Kısa süreli kiralamanın ticaret anlamına geldiğini ve bunun için ruhsat almak zorunda olduklarını söyleyen Demir, “İnsanlar mülklerini kısa süreli kiralıyorsa bizden ruhsat almak zorunda. Ruhsatsız çalıştıkları için evlerine müdahale edebiliyoruz. Ama insanların evlerine girmemiz mümkün değil, bunun için polisten destek alıyoruz. Böylece evlerini kısa süreli, illegal olarak kiralamaya verenlerin önüne geçtiğimizi düşünüyoruz" dedi. Demir “Eski Fatih bölgesindekısa süreli ev kiralaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Böylece müşteriler kayıt altında olacak, daha nitelikli olacak. Oturanların GBT'sine bakılacak" dedi.
APART TAKİP EKİBİ GAZETECİLERLE DENETİME ÇIKTI
Fatih Belediye Başkanı Demir, polis, vergi denetmeni ve Fatih Belediyesi zabıtalarını içeren “apart takip ekipleri" kurarak denetimlere başladıklarını söyledi. Fatih Belediyesi zabıtalarının öncülük ettiği 'apart takip ekibi' gazetecileri de alarak Fatih bölgesinde günlük kiralama yapan daireleri denetledi. Camlarında 'eşyalı kiralık daire' yazılı yazıların bulunduğu bir apartmanın kapısını kalan yetkililer apartmanda yabancı uyrukluların kaldığını tespit etti. Bazı daireler kayıtsız oldukları için mühürlendi.
(FOTOĞRAF)