Eski TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın zimmet davası

Güncelleme Tarihi:

Eski TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalıkın zimmet davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 13:47

Eski TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın zimmet davası

Haberin Devamı

 

 

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yönetiminde olan Uzan Grubu'nda el konulan lüks yatların satışı sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddia edilen eski TMSF Tahsilat Dairesi Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı "zimmet" davasına devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verilen ancak tebliğe rağmen duruşmaya gelmeyen eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün ifadesinin alınması için zorla getirilmesine karar verildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7. celsesi görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Fethi Çalık, İsmail Murat Çağatay, Nazım Barış Çağcağ, Deniz Bozkurt ve Hakan Kemal İmir ile şikayetçi TMSF avukatları katıldı. Sanık Fethi Çalık'ın avukatlarının talebi üzerine TMSF ile ilgili bilgisi olduğu gerekçesiyle Doğan Kasadolu tanık olarak dinlendi.

"PARALEL YAPILANMAYI FARK ETTİM"
2004 yılında Fethi Çalık ile tanıştığını belirten Kasadolu, iş adamı olarak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ricasıyla Devlet Denetleme Kurumu üyesi Süreyya Turgut'un aracı olması üzerine TMSF'ye istihbari bilgiler verdiğini belirtti. Kasadolu, "İstihbari olarak verdiğim bilgiler, iş adamları ve bankalardan topladığım bilgilerdi. Bu bilgileri Fethi Çalık'a iletirdim. 2006 yılından itibaren sunduğum bazı bilgilerin ilgili yerlere intikal ettirilmediği kanaatine vardım. Fethi Çalık Tahsilat Dairesi'ndeydi. Hukuk departmanından icra takipleriyle ilgili bir kısım bilgiler ve mahkeme dosyalarıyla ilgili bilgiler Fethi Çalık'a gelmiyordu. Yaptığım araştırmalar neticesinde 2006 yılında TMSF'de paralel denilen örgüt yapılanması olduğunu fark etmiştim. Bunu da ilgili yerlere bildirdim" diye konuştu. Kasadolu, "Fethi Çalık ile tahsilatlar ile ilgili önemli bilgiler paylaşmama rağmen ve Fethi'nin de çok mücadele etmesine rağmen onların engellemesi nedeniyle tahsilatlar gerçekleşmedi. Uzanlar'la ilgili olarak da Fethi Çalık tahsilat departmanındakilerle özellikle Uzan'ların çiftliğine gidip 10 gün süreyle çok özverili çalışmasına şahit oldum" dedi.

ESKİ TMSF BAŞKANI ZORLA GETİRİLECEK
Tanığın olayla ilgisinin olmadığını belirten TMSF avukatı Hüseyin Karaahmetoğlu, "TMSF Başkanı olan Şakir Ercan Gül'ün şu an içinde bulunduğu TMSF'ye devredilen 200 kadar şirket ile ilgili çalışmaları bulunup yoğun çalışma ortamında olduğundan dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, tebligatın usulüne uygun tebliğine rağmen hazır olmayan tanık eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün beyanının alınması için zorla getirilmesine karar verdi. Bu arada heyet, daha önce tanık olarak dinlenmesine karar verilen TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün, kurumun davada şikayetçi konumunda bulunması nedeniyle dinlenilmesinden vazgeçilmesine hükmetti. Duruşma ertelendi.

İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Fethi Çalık'ın suç tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Bozkurt'un ise yine Uzan Grubu Ortak Yönetimi'ne ait şirketlerin Genel Müdürü olduğu belirtiliyor. İddianamede diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu'nun ise Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ifade ediliyor. İddianamede, Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt'un görevleri gereği gözetmekle yükümlü oldukları TMSF denetimindeki şirketlerin maddi kaynaklarını ihalesiz ve usulüne uygun teklif alınmaksızın yapılan işlemlerle, geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek, abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalarla ödemeler yapmak, ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları anlatılıyor. Sanıkların diğer sanık Levent Sadıkoğlu ile hareket ederek kamu zararına yol açtıkları ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları öne sürülüyor. Sanıklar Fethi Çalık, Deniz Bozkurt, Celal Levent Sadıkoğlu'nun, "zimmet" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Ayrıca dosyaları birleşen sanık Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün ile 4 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor. Farklı mahkemelerde bir kısım sanıklar hakkında görülen davaların, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirilmesine karar verilmişti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!