Erbilgin:"Türkiye’de 7.5 milyon kişi şeker hastası"

Güncelleme Tarihi:

Erbilgin:Türkiye’de 7.5 milyon kişi şeker hastası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 11:07

Erbilgin:"Türkiye’de 7.5 milyon kişi şeker hastası"

Haberin Devamı

İSTANBUL,(DHA) İÇ Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Berberoğlu Erbilgin, “Türkiye’de vatandaşların yüzde 13,7’sinde şeker hastalığı bulunuyor. Bu da yaklaşık 7,5 milyon insana denk geliyor” dedi.
Kağıthane Belediyesi Kent Konseyi’nin öncülüğünde düzenlenen hasta okulu seminerleri kapsamında gerçekleştirilen “Diyabet Semineri”ne katılan Erbilgin, diyabetin dünyada sıklığı büyük bir hızla artan bir hastalık olduğunu söyledi.
2013 yılında dünya genelinde 382 milyon şeker hastasının saptandığına dikkati çeken Dr. Erbilgin, 2035 yılında bu sayının yüzde 50 oranında artmasını beklediklerini belirtti.
Erbilgin, Türkiye’de vatandaşların yüzde 13,7’sinde şeker hastalığı bulunduğunu ifade ederek, “Bu da yaklaşık 7,5 milyon insana denk geliyor. Şeker hastalığına yakalanan insan sayısının artmasının nedenlerinden en önemlisi kentsel yaşam, teknolojinin getirdiği hareketsizlik ve sağlıksız beslenme” dedi.
Diyabet hastalığının hem kişiye hem de topluma önemli zararlar verdiğine değinen Erbilgin,“Diyabet ciddi organ hasarları yapıyor ve maalesef hiçbir belirti yapmaksızın biz bu zararlarla karşı karşıya kalıyoruz. Toplumda şeker hastalığı olan kişilerin yarısı, hasta olduğunun farkında değil. Şeker hastalığının geciktirilebilir, önlenebilir bir hastalık olduğunu söylüyoruz. Hastalığı gelişmeden önce yakalamak kişi için çok faydalı. Şeker hastalığının belirtileri arasında, çok su içmek, sık sık idrara gitmek, anormal enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları bulunuyor” dedi.
“SİGARADAN UZAK DURULMALI”
Hastaların egzersizlerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Erbilgin, “Özellikle sigaradan kesinlikle uzak durulmalı. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Düzenli egzersiz önemli. Diş fırçalama yaşantımızın içine girmeli, olmazsa olmaz olmalı ve eksikliğini hissetmeliyiz. İlaçları da hekimlerimizin önerdiği şekilde almalıyız. Belli aralıklarla doktora başvurulmalı” dedi.
Seminere katılan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, seminerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Kılıç, “Hasta okulumuzda çok kıymetli hocalarımızla çeşitli hastalıklarla ilgili bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Çok faydalı olduğuna inanıyorum. Seminerler sayesinde doğru olarak bilinen yanlışları da öğrenmiş oluyoruz ve buna göre davranıyoruz” dedi.
(FOTOĞRAF)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!