Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM), İstinye Semt Evi'nde açıldı.
Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından planlanan merkez, Sarıyer Belediyesi ve Boğaziçi Engelliler Derneği iş birliğiyle yürütülecek.
Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, kurucuları Vehbi Koç'un "ülkem varsa ben de varım" anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, Koç Üniversitesi'nin her bakımdan halkın yararına çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Eğitimde ve bilimde mükemmeli yakalamak için çabaladıklarını vurgulayan İnan, "Çok yüksek sayıda öğrenciye burs veriyoruz. Üniversite öğrencilerimizin yüzde 60-70'i burslu okuyor. Anadolu'nun her köşesinden öğrenciler getirip okutuyoruz. İşletme bütçemizin yüzde 30'u her yıl Vehbi Koç Vakfı'ndan geliyor. Biz halkın bir üniversitesi olarak ileriye doğru ilerliyoruz" diye konuştu.
İnan, üniversitenin topluma katkısının bilimsel çalışmalarla sınırlı kalmadığını, bunların çıktısını toplumun her kesimiyle paylaşmanın da bir üniversitenin görevi olduğunu söyledi.
İnan, Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nun da bu görev bilinciyle çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, "Türkiye'de ilk kez çalışkan ve fedakar hemşireler tarafından kurulan Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi'miz, İSTKA'ya başvuru yapan 700 proje arasından seçildi" dedi.
- "Son yıllarda devletimiz engelli bireyler için önemli gelişmeler gösteriyor"
Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin ise TÜİK verilerine göre toplam nüfusun yüzde 12,9'unun engelli kabul edildiğini hatırlatarak, Türkiye'de yaklaşık 9 milyon civarında engelli bireyin bulunduğunu dile getirdi. Kronik hastalar bu rakamdan çıkarıldığında yaklaşık yüzde 2,5 civarında duyma, görme, konuşma, işitme ve zihni yetenekleri problemli olan bireylerin bulunduğuna işaret eden Bilgin, 400 bin nüfuslu Sarıyer'de engelli sayısının 10 bin civarında olduğunu düşündüklerini ifade etti.
Bilgin, şunları kaydetti:
"Son yıllarda hem devletin hem mahalli idarelerin engelli bireylere davranışında önemli gelişmeler gösteriliyor. Mahalli idarelerimiz, engelli bireylerimizin hizmetlere ulaşımının önündeki engelli kaldırma amacıyla çok güzel faaliyetler segiliyor. Kaldırım düzenlemesi, kamu binalarına girişte engellerin kaldırılması, engelli bireylerimizin evde tedavileri gibi pek çok imkanın sunulduğunu görüyoruz.
Bunların yanı sıra devletin engelli bireylerimize yaptığı aylık yardımlar var. Bugün Sarıyer'de engelli aylığı alan vatandaşlarımızın sayısı 571, evde bakımda ise nakdi ödemede bulunduğumuz vatandaş sayısı bin 36'yı buluyor. Bugün açılan merkez sayesinde engelli bireylere sahip aileler, çocuklarını çok rahat emanet edebilecekleri merkeze sahip olacak. Bu sayede kendi işlerini daha rahat takip edebilecekler."
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise yerel yöneticiler olarak yaşamın 2 önemli aşaması olduğunu belirterek, bunları "yaşamı kolaylaştırmak" ve "yeni yaşamı oluşturmak" şeklinde tanımladı. Elini uzatan herkesle mesafe almayı, yaşamı kolaylaştırmayı ana prensip olarak gördüklerini aktaran "Özellikle Koç Üniversitesi ve Hemşirelik Okulu'nun yöneticilerinden böyle bir alanda teklif geldiğinde zaten kullanımı halk tarafından yoğun olan bu merkezin, böyle bir amaç için kullanılmasının çok doğru olduğuna birlikte çalışarak karar verdik" ifadelerini kullandı.