DHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 12:27
EMO'dan EPDK'ya eleştiri
İstanbul, 12 Aralık (DHA) – Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) enerji dağıtım şirketlerinin “sosyal harcama, reklam ve danışmanlık ile dava giderlerini” elektrik kullanıcılarından tahsil etmesini “zorunluluk” olarak savunduğunu ileri sürdü.
EMO’dan yapılan yazılı açıklamada, Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’in kullanıcılara yeni yükler getirdiği gerekçesiyle iptali için Danıştay’a başvurulduğu hatırlatıldı. Açıklamada, EPDK’nin davaya verdiği yanıtta “Dağıtım şirketlerinin ‘reklam, ağırlama, sosyal sorumluluk, danışmanlık, konferans, mahkeme masraflarının’ kullanıcılardan tahsil edilmesini ‘şeffaflık’ olarak açıkladığı belirtildi. EPDK’nin yanıt dilekçesinde “Dava konusu Tebliğin 25. Maddesinin amacı; gelir farkı düzeltme bileşeni aracılığıyla tüketiciye yansıyacak olan başlıca gelir kalemlerini açıkça zikrederek elektrik piyasasında şeffaflık ilkesini sağlamaktır. Çünkü söz konusu maddede bahsi geçen kalemlerin en önemlileri tüketiciye yansıyanlardır” diyerek EMO’nun dava açma gerekçesini doğruladığı savunulan açıklamada, ayrıca EPDK’nın şirketlerin kendi hesaplarına yaptıkları sosyal sorumluluk projelerinin bedelini tüketicilerin ödemesi gerektiğini söylediği belirtildi.
EMO açıklamasında, şöyle denildi:
“Bir tür vergi salma anlamına gelen bu ifadeler, yapılan düzenlemenin açıkça hukuka aykırılığını ortaya koymaktadır. ‘Şirketlerin kamuoyu nazarında makbuliyetlerini artıracağı faaliyetleri’ yine kamudan tahsil ettiği paralarla yapması nasıl bir hukuki çerçeveye oturabilir ve yeni tip bir yönetim biçimi olarak sunulması yargı önünde nasıl kabul görebilir?”
EMO açıklamasında yeni gelir kapıları yaratma iddiası “Dava dilekçemizde yer alan, dava konusu gelir getirici düzenlemelerin dağıtım şirketlerinin hisse sahiplerinin borçlarını ödeyebilmeleri amacını taşıdığı bizzat EPDK Başkanı’nın kamuoyuna yaptığı açıklamalara dayanmaktadır” cümlesiyle dile getirildi.
EMO açıklamasında, mahkeme masraflarının tüketiciye yansıtılması da şu ifadelerle eleştirildi:
“Dağıtım şirketinin aleyhine sonuçlanan davada hükmedilen tazminatın, davayı gören yargıç da dahil hepimizden tahsil edilmesi nasıl bir adalet anlayışıdır? Bu durum, savunma dilekçesinde ‘verimliliğin özendirilmesinin teşvik edildiği maliyet kalemleri’ olarak açıklanmıştır. ‘Bu giderlerin faaliyetle ilgisini deklare edip, tutarlarının artmasını engellemek yönünde şirketlere sinyal vermek ve onları bu giderleri azaltmaya sevk etmektir’ denilerek, dava sayısının azaltılması mı öngörülmektedir ya da daha çok dava kazanmaya ‘özendirmeye teşvik mi edilmek’ istenmektedir bilmiyoruz. Ama düzenlemenin hukuka uygunluğu ile ilgili bir açıklama olmadığını ve düzenlemenin iptali gerektiği konusunda daha net bir durumun ortaya çıktığını belirtmek gerekiyor.”