Güncelleme Tarihi:
Zeybekçi, büyüme rakamıyla ilgili yaptığı açıklamada, TÜİK’in açıkladığı 2017 yılının ilk çeyreğine ait rakamın büyüme trendini devam ettirdi. 2016 yılında yaşanan her türlü olumsuzluğa karşın büyüme rakamının yüzde 2.9 olduğunu hatırlatan Zeybekçi, “Bu başarı hem hükümet olarak yoğun bir şekilde uygulamaya aldığımız yapısal reformlarımızın doğru sonuçlar vermekte olduğunu gösterdi, hem de 2017 yılında ekonomimizde arzu ettiğimiz atılımı gerçekleştirme yolunda bizlere ümit verdi” dedi.
“Bu yıl ilk çeyrekte küresel ortalamaların üzerine çıktık”
2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5 düzeyinde bir büyüme oranı elde eden Türkiye’nin birçok gelişmiş ülke ortalamasını geride bırakan bir performans ortaya koyduğunu ifade eden Nihat Zeybekçi, bu sonucun 2017’nin birinci çeyreği itibariyle, resmi olarak verisi açıklanmış olan Avrupa Birliği üyelerinden 23 tanesinden daha hızlı büyüdüğünü gösterdiğini vurguladı. Zeybekçi, açıklamasında büyüme kıyaslamalarını şöyle sürdürdü:
“Ülkemiz adı geçen dönemde hem yüzde 2.4 olan Avrupa Birliği ortalamasının hem de yüzde 2.5 olan Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde büyüdü. Benzer şekilde ekonomimiz yüzde 1.8 olan G7 ülkeleri ile yüzde 2.0 olan OECD ortalamasının üzerinde bir büyüme ortaya koydu. Henüz tüm ülkelerin rakamları kesinleşmemekle birlikte, öncül veriler ışığında ülkemiz, G20 ülkeleri arasında da mukayeseli olarak güçlü bir büyüme oranı yakalamış konumdadır. 2017’nin ilk çeyreği itibariyle ülkemiz, en hızlı büyüyen üçüncü G20 ülkesidir. Yılın ilk çeyreğinde ABD (yüzde 2.0), Japonya (yüzde 1.3), İngiltere (yüzde 0.6) ve Kanada (yüzde 2.3) gibi G20 ülkelerinden iyi bir performans kaydettik.”
“Net ihracat büyümeye pozitif katkı verdi”
Hükümet olarak temel amaçlarını, “Ülkemizi daha fazla ihracatla büyüyen bir ekonomi modeline kalıcı olarak taşımaktır” sözleriyle açıklayan Zeybekçi, sürdürülebilir, kapsayıcı ve refah yaratan bir ekonomik büyümenin ancak böyle mümkün olabileceğini savundu. Zeybekçi, bakanlık olarak yeni nesil ihracat desteklerinin karşılığını almaya başladıklarını söyledi. Zeybekçi, ihracatın büyümeye etkisini de şöyle anlattı:
“Nitekim yılın ilk çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısı 2.18 puan oldu. Geçtiğimiz yıl büyümemizin ana motoru olan iç talebin büyümeye katkısı ise ilk çeyrek itibariyle 5.05 puan oldu. İhracatımız 2016 yılı son çeyreğinden bu yana artış eğilimindedir. Dünya ticaretinde yaşanan canlanma ve özellikle AB pazarındaki ekonomik toparlanma ihracatımızı destekliyor. Ocak-Mayıs dönemi itibariyle ihracatımızda toplam yüzde 8.9 artış kaydetmiş bulunuyoruz. Yılın sonuna geldiğimizde OVP hedefimiz olan 153.3 milyar dolara ulaşmayı, hatta tarihi yüksek seviyelere erişmeyi hedefliyoruz. Bavul ticaretini, hizmet ticaretini ve serbest bölgelerdeki işlem hacmini de dikkate alarak yaptığımız hesaplamaya göre, 2016 itibariyle 400 milyar doları aşan ‘gerçek/geniş’ tanımlı ticaret hacmimizi daha da genişletecek, ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 90’ın üzerine çıkıp tarihi düzeyleri göreceğiz.”
Zeybekçi, açıklamasının son bölümünde bugün açıklanan ödemeler dengesi rakamına da değinerek, “Yine bugün açıklanan ödemeler dengesi verilere göre, 2017 yılının ilk 4 aylık periyodunda ülkemize giriş yapan doğrudan yabancı yatırımların senelik bazda yüzde 2 artarak 3.6 milyar dolar olduğunu gördük. Bu tabloyu sene sonuna kadar daha da güçlendirecek, cari açık üretmeyen bir büyüme modeline doğru geçişimizi hızlandıracağız. Ekonomi Bakanlığı olarak geçen sene hayata geçirdiğimiz ihracat desteklerimiz ile yatırım teşvik araçlarımızın pozitif sonuçlarını görmeye başladık. Bu görünümün yılın tümü için de sürmesini bekliyoruz” diye ekledi.