(Ek bilgilerle yeniden) - Kemerburgaz'daki kil ocağının işletmecisi: Dinamitle patlatma yapılmayacak

Güncelleme Tarihi:

(Ek bilgilerle yeniden) - Kemerburgazdaki kil ocağının işletmecisi: Dinamitle patlatma yapılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 17:34

(Ek bilgilerle yeniden) - Kemerburgaz'daki kil ocağının işletmecisi: Dinamitle patlatma yapılmayacak

Haberin Devamı


Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) KEMERBURGAZ'da çimentonun ham maddesi kil çıkarmak üzere açılması planlanan maden ocağı protesto edilmişti. Eleştirileri yanıtlayan M Koç Madencilik firmasının şantiye şefi Erkan Hasçelik, “Biz burada kalıcı değiliz, madenimizi aldıktan sonra eski haline getirip gideceğiz” diye konuştu.

 Hazine arazisi olan maden sahasının toplamda 36,06 hektar olduğunu ancak izinlerin 7,89 hektarlık kısmı kapsadığını belirten Erkan Hasçelik, maden işletmesi için gerekli olan bütün izinlerin alındığını vurguladı. Söz konusu alanda çimento fabrikası ya da taş ocağı gibi kalıcı bir işletme açılmayacağının altını çizen Hasçelik, “İş makinası ile toprak kazılıp kamyona yüklenerek çevredeki fabrikalara sevk edilecek. Orada işlem görecek. Burada bir işlem yapılamayacak” dedi. Kemerburgaz sakinlerinin dinamit kullanılarak patlatma yapılacağı yönündeki iddialarını yanıtlayan Hasçelik, “Burası taş ocağı olmadığı için, dinamitle patlatma olmayacak” dedi.

 “BURADA KALICI DEĞİLİZ, MADENİ ÇIKARTIP GİDECEĞİZ”

 Madenin çıkartılmasının ardından bölgeyi eski haline getirerek rehabilite edeceklerini söyleyen Hasçelik, “Burada kesilen ağaçların belki on katı kadar ağaçlandırma çalışması yapılacak. Biz burada kalıcı değiliz, madenimizi aldıktan sonra eski haline getirip gideceğiz. Ama onlar 100-150 yıllık binalar yapıyor. Rant burada değil, rant oturdukları mahallelerdeki inşaatlarda dönüyor” diye konuştu.

 “MADENE HAYIR” EYLEMİ DÜZENLENMİŞTİ

 Pazar günü çok sayıda Kemerburgaz sakininin katılımıyla kil ocağı protesto edilmişti. Çok sayıda ağacın kesileceğini ve Hasdal çöplüğüne yakın bir alanda dinamitle patlatma yöntemi kullanılacağını iddia eden bölge sakinlerinin şantiye önünde yaptığı eylemde çevik kuvvet ekipleri ve TOMA önlem almıştı. Eylemciler, "Kemerburgaz'da maden öldürür", "Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz", "Köyümüze sokulmayın", "yeşilimize dokunmayın " yazılı pankartlar taşımışlardı.

 (FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!