(Ek bilgilerle) - Mahkeme, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimini iptal etti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 14:13

(Ek bilgilerle) - Mahkeme, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimini iptal etti

Haberin Devamı

 

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) CUMHURİYET Vakfı'nın 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulu seçiminin usulsüz yapıldığı iddiasıyla gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ile CHP Mİlletvekili Mustafa Balbay'ın seçimin iptali için açtıkları dava kabul edildi.  Mahkeme, üç yıl önceki seçimde alınan kararların iptaline karar verdi. Karar kesinleşirse Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimi yeniden yapılacak.
İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, davacılar Mustafa Pamukoğlu, Şevket Tokuş, Alev Coşkun'un avukatları ile davalı İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Cumhuriyet Vakfı avukatları katıldı. 

"KARAR GEÇERSİZDİR, DAVANIN KABULÜNÜ TALEP EDERİZ"

Davacılar avukatı "Dava konusu toplantı daha önce iptal edilen toplantı yerine yapılan toplantıdır. Toplantı tarihinden beri vakıf belirsizlik içerisindedir. Bir an önce bu durumun düzeltilmesini talep ederiz. Davanın kabulünü talep ederiz" dedi. Davacı Mustafa Balbay'ın avukatı, "Alınan karar geçersizdir. Salt çoğunlukla alınmamıştır. Davanın kabulünü talep ederiz" dedi. Davaya sonradan müdahil olan Cumhuriyet Gazetesi okurları da davanın kabulünü talep etti.

"BU DAVA VAKFI ELE GEÇİRME DAVASIDIR, REDDEDİLSİN"

Davalı Cumhuriyet Vakfı avukatı Tora Pekin ise "Bu dava bir kısım davacıların, Aydınlık Gazetesi'nin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, bir takım siyaset yazarının ve Vakıflar Genel Müdürü'nün vakfı ele geçirme amacıyla açtığı bir davadır. Vakfın yöneticilerinin cezaevinde olmasının altındaki neden de budur. İki ayrı mütalaayı dosyaya sunduk ve bunlar davanın haksız olduğunu ortaya koymaktadır. Davacılar tarafından sunulan rapor, savunmamızı ispatlar niteliktedir. Biz mahkemenin hukuka uygun bir şekilde davranarak davanın reddine karar verilmesini talep ederiz" dedi. 

"SİYASİ SAİKLERLE AÇILMIŞ BİR DAVADIR"

Davalı Cumhuriyet Vakfı avukatı Bahri Bayram Belen de "Dava, siyasi saiklerle açılmış bir davadır. Muhalif olan tek ciddi gazetenin ele geçirilmesi amacıyla açılmıştır. Açılan dava hem kanuna, hem tüzüğe aykırı bir davadır. Üye sayısının 12'den 9'a düşmesi vakfın münfesih sayılması nedeni olarak hiçbir yerde sayılmamıştır. Aslolan vakfın yaşamasıdır. Toplantı vakfedenin iradesine uygun olarak icra edilmiş, müdahil Mustafa Balbay yönetim kurulu üye seçilmiş, ancak sonra davacı olarak müdahale talebinde bulunmuştur. Bunlar davanın hangi saikle açıldığını ortaya koyan hususlardır. Davanın kabul edilebilir bir yanı yoktur" dedi.Davalı Vakıflar İdaresi avukatı, davayı mahkemenin takdirine bıraktığını belirtti. Cumhuriyet Gazetesi okuru olduğunu belirten Özden Özdemir de "Dava haksızdır. Gazetenin çizgisi değişmemiştir" diyerek davaya müdahale talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebi kabul etti.

MAHKEME İPTALİNE KARAR VERDİ

Ayrıca davacıların davasını kabul eden mahkeme, Cumhuriyet Vakfı'nın 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulunun üye seçimine ilişkin toplantıda alınan kararlarının vakıf senedindeki çoğunluğa aykırı olması nedeniyle iptaline karar verdi. Duruşma sonrasında davacı Alev Coşkun'un avukatı Mustafa Namık Kemal Boya, "Tamamen kanunsuz bir seçimdir. Davayı Alev Coşkun ve arkadaşları açtı. Kuruluş felsefesine aykırı bir yönetim geldi. Seçim iptal edildi, yeniden yapılacak. Darbeyi Cumhuriyet gazetesi yönetimi içinde yaptılar" dedi. 

ŞİMDİKİ VAKIF YÖNETİCİLERİ TUTUKLU

Öte yandan aralarında Akın Atalay'ın bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi'nin vakıf yöneticileri, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından halen Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!