Dünyanın en güçlü CEO’ları, Washington’da Türkiye için buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en güçlü CEO’ları, Washington’da Türkiye için buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 16:10

Dünyanın en güçlü CEO’ları, Washington’da Türkiye için buluşuyor

Haberin Devamı

 

 

 

İSTANBUL. (DHA) ABD ile Türkiye arasında uzun yıllara dayanan stratejik, ekonomik ve siyasi işbirliği Başkent Washington DC’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti kapsamında düzenlenecek olan Yuvarlak Masa Toplantısı ve Gala Yemeği’yle daha da ileri bir noktaya taşınıyor.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve DEİK çatısı altında yer alan, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla kurulmuş olan Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) işbirliğinde, 30 Mart’ta Washington DC’de dünyanın önde gelen şirketlerinin Başkan ve CEO’larının katılacağı bir Yuvarlak Masa Toplantısı ve Gala Yemeği düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilecek olan toplantılarla, iki ülke arasındaki yatırımların geliştirilmesi hedefleniyor. TYDTA, DEİK ve TAİK işbirliğinde düzenlenecek yuvarlak masa toplantısı ve gala yemeği, 30 Mart 2016’da kentin en prestijli binalarından Andrew W. Mellon Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Toplantıya Fortune 100 listesinde yer alan 25 Amerikan şirketinin Başkan ve CEO’ları iştirak edecek. 300’den fazla misafirin ağırlanacağı gala yemeğinde ise çoğunluğunu değişik sektörlerde faaliyet gösteren ABD'li firma yöneticilerinin oluşturacağı seçkin bir katılımcı profilinin katılımı bekleniyor.

Toplantılarda, iki ülke arasındaki işbirliği ve yatırım fırsatlarının Başkan ve CEO seviyesindeki katılımcılara aktarılması ve özellikle ABD’li yatırımcıların Türkiye’ye yönelik planları ve beklentileri ile ilgili görüş alışverişinde bulunulması hedefleniyor.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Türkiye’nin küresel düzeyde bir yatırım üssü olarak konumunu her geçen gün daha da sağlamlaştırdığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ülkemize kazandırmayı amaçladığımız yüksek katma değerli ve teknoloji transferi içeren uluslararası yatırımlar açısından bakıldığında ABD, Ajansımız faaliyetleri açısından çok önemli bir yere sahip. Gerek bu ülkede bulunan danışmanlarımız, gerekse artan bir sıklıkla organize ettiğimiz yatırımcı toplantıları gibi çalışmalar vasıtasıyla, ABD iş çevreleriyle Türkiye’ye yönelik yatırım projeleri konusunda sürekli irtibat halindeyiz. Ayrıca Türkiye'nin özellikle son 13 yıllık süreçte gerçekleştirdiklerine ve geleceğine duydukları güvenle ülkemize yatırım yapmış bulunan ABD'li şirketler de Türkiye'nin yatırım ortamının tanıtımı noktasında bizim bir nevi elçilerimiz. İstikrarlı ve dinamik ekonomisi, stratejik konumu ile Türkiye, üretim ve ihracat açısından ABD firmaları için önemli pazarlara açılan stratejik bir kapı olmanın yanı sıra, sahip olduğu yüksek nitelikli, genç işgücü ve mühendislik kabiliyetleri ile de bir Ar-Ge merkezi olarak kabul görüyor”.

BU TOPLANTILAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR


Siyasi ilişkileri böylesine güçlü iki ülkenin karşılıklı yatırımlarını artırmaları gerektiğini ifade eden TYDTA Başkanı Arda Ermut, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin uluslararası yatırımlara ve yatırım ortamının iyileştirilmesine verdiği önemin yatırımcılar nezdinde en üst düzeyde dile getirilmesi açısından Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD'li firmaların yöneticileri ile bir araya geleceği bu toplantılar büyük önem taşıyor. Bu toplantıya katılım için ABD'li firmalardan gelen yoğun ilginin de, ülkemizin yatırım ortamı açısından siyasi istikrar ve etkin liderliğin taşıdığı öneme binaen, yatırımcıların Sayın Cumhurbaşkanımızla bizzat görüşmek istemelerinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Ajansımız bu ziyaret kapsamında, yuvarlak masa toplantısına ek olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın yatırımcıları kabul edeceği bire bir toplantılar da organize ediyor olacak.”

BULUŞMA, TÜRKİYE VE ABD'NİN 'EBEDİ' MÜTTEFİK VE ORTAKLIĞINI PERÇINLEYECEK
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, bu önemli buluşmanın, Türkiye ve ABD’nin “ebedi” müttefik ve ortaklığını perçinleyeceğini ifade etti. Vardan, “Türkiye ile ABD arasında sadece ekonomik değil, siyasi ve askeri müttefiklik de oldukça güçlüdür. Bugüne kadar hem siyasi hem de askeri anlamda birlikte önemli kararlar alınmış, ortaklık sayesinde güç birliği gerçekleştirilmiştir” dedi. T

ürkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin bir sonucu olarak bugün 1.000’den fazla Amerikan merkezli şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini de belirten Vardan, sözlerine şöyle devam etti:

“Enerji, uçak sanayi, savunma ve sağlık alanlarındaki projeler başta olmak üzere Türkiye’de 50 milyar dolarlık ABD yatırımı mevcut. Tüm bu yatırımlar 60 binden fazla kişiye istihdam sağlamakta”. Türkiye-ABD gündemindeki en kritik konuların başında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP) geldiğini ifade eden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Türkiye TTIP’in doğal ortağıdır. AB ile Gümrük Birliği ilişkisi içerisinde bulunan Türkiye, ABD ve AB arasında müzakereleri hızla ilerleyen TTIP sürecinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesi. Dolayısıyla Türkiye’nin bu süreçte müzakere masasında bulunması bizler için çok önemli” dedi.

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin ise, Türkiye ile ABD arasındaki köklü siyasi ilişkilerin ekonomik boyutunun da güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye bölgenin en istikrarlı ve dinamik ekonomisi olarak, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ABD ile ticari ilişkilerini daha fazla geliştirmeli. Son yıllarda ABD ile Türkiye arasında yeni yatırım potansiyellerinin keşfedilmiş olması bize bu fırsatı sunuyor. Son 8 yılda Türkiye’den ABD’ye yapılan yatırımın son 80 yıldaki yatırımı aşmış olması bu potansiyeli gerçekleştirmeye başladığımızın işareti. Birbirimize ortak oluyoruz. 30 Mart CEO toplantısına dünyanın en güçlü CEO’larının katılıyor olması da bunun en güçlü kanıtıdır” dedi.

DEİK, TAİK ve TYDTA tarafından düzenlenecek yuvarlak masa toplantısı ve gala yemeğinin, ABD’de bugüne kadar gerçekleştirilen en üst düzey iş dünyası katılımlı etkinlik olacağını da vurgulayan Alptekin, “Son yıllarda dünya ekonomisinin içinden geçtiği çalkantılı dönem bize ABD’nin ekonomik gücünü korurken, enerji bağımsızlığını da kazanarak daha da güçleneceğini anlatıyor. Bu nedenle TTIP’e sadece bir Serbest Ticaret Anlaşması olarak bakmak yanlış olur. ABD ve AB arasında yeni bir ekonomik düzen kurulurken, AB Adayı ve NATO Üyesi olarak Türkiye’nin bu düzenin dışında kalması düşünülemez” diye konuştu.


ABD-Türkiye Yatırım Örnekleri şöyle:

• 2015: General Electric Türkiye’ye 955 milyon $’lık yatırım yapmıştır.
• 2015: Goldman Sachs Socar Türkiye’ye 1,3 milyar $’lık yatırım yapmıştır.
• 2015: A. Schulman Türkiye’de ileri teknoloji plastikler alanında yatırım kararı aldığını duyurmuştur.
• 2014: Cargill şirketi Türkiye’de Turyağ Gıda ve Alemdar Kimya şirketlerinin hisselerini satın almıştır.
• 2014: Goldman Sachs, Petlim Limancılık A.Ş.’nin %30 hissesini 250 milyon $ yatırım ile almıştır.
• 2013: Yum! Brands gıda perakendesi alanında Türkiye’ye 110 milyon $’lık yatırım yapmıştır.
• 2012: Amgen ilaç üreticisi Mustafa Nevzat’a 700 milyon $’lık yatırım yapmıştır.
• 2012: International Paper kağıt üretimi alanında 50 milyon $’lık yatırım yapmıştır.
• 2012: IFF 50 milyon $’lık yatırım kararını duyurmuştur. (faaliyete geçti)
• 2012: Dow-Aksa ortaklığı 5 yılda 1 milyar $ yatırım hedefi ile karbon elyaf yatırımına başlamıştır.
• 2012: 3M şirketi Çorlu’da 500 milyon $ yatırım ile dünyadaki 18. Superhub tesisi için temel atmıştır (faaliyete geçti)
• 2011: Metlife finansal hizmetler & sigorta alanında 230 milyon $’lık yatırım yapmıştır.
• 2014 yılında Sikorsky, “Turkish Utility Helicopter Program” için çalışma süresi boyunca 8 milyar dolarlık bir değere sahip olan 30 yıllık bir ortak üretim ortaklığını açıkladı.
• Boeing, dünyanın en fazla noktaya uçan havayolu, Türk Hava Yolları, ile stratejik ortaklığına devam ediyor.
• Türkiye, Lockheed Martin’in Müşterek Saldırı Uçağı’na 3. seviye ortak ve parça üretiyor.
• Pratt and Whitney, “Müşterek Saldırı Uçağı” programını desteklemek üzere İzmir’de yeni bir motor parçaları tesisi açtı.
• Türkiye, Amerika’ya Avrupa’daki ülkelerden daha fazla öğrenci gönderiyor, iki yönlü turizm yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!