Güncelleme Tarihi:
Ezgi ÇAPA-Taner YENER-Güven USTA/İSTANBUL,(DHA) Birleşmiş Milletler (BM) ve Aydın Doğan Vakfı'nın girişimleriyle İstanbul’da ‘Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı'nın ikincisi düzenlendi. “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar: Kapsayıcı ve Kaliteli Eğitim ile Çocuk Yaşta Evliliğe Son” temasıyla gerçekleştirilen konferansın hedefi kız çocuklarının karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırılması.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2012’de Türkiye, Kanada ve Peru’nun ortak girişimleriyle kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim’i ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ ilan etmişti. Dünya Kız Çocukları Günü’ne dikkat çekmek, Türkiye’de kız çocuklarının eğitim konusunda yaşadığı sorunları, eğitimin kız çocuklarının hayatında yarattığı farkı ortaya koymak amacıyla Birleşmiş Milletler, UNFPA, UNICEF ve UN WOMEN ve Aydın Doğan Vakfı ortaklığıyla 2015’de Türkiye’de ilk kez ‘Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı’ düzenlenmişti.
"KIZLARIMIZA, ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM"
Konferansın ikincisi bugün Hilton Oteli’nde yapıldı. Sunuculuğunu Gözde Atasoy Kökçü‘nün yaptığı ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ temasıyla gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Bugün dünyada 500 milyon okuma yazma bilmeyen kadın var. 200 milyon kadın reşit olmadan evlendirilmiş. Harekete geçmezsek önümüzdeki 10 yılda 100 milyon daha kadın çocuk yaşta evlendirilecek. Temel insanlık hakkı olan eğitim hakkı ellerinden alınan bu çocuklar şiddete maruz kalıyor. Bu duruma dur demek için BM 'Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar' söylemiyle bütün dünyayı harekete geçmeye çağırdı. Bizler de basın olarak, akademisyenler olarak sivil toplum örgütleri olarak el ele verip çalışmalarımıza ivme kazandıralım, kızlarımıza, çocuklarımıza sahip çıkalım" dedi.
"KIZ ÇOCUKLARINA YAPILAN YATIRIM ÇARPAN ETKİSİ YAPAR"
Hanzade Doğan Boyner, "Biliyoruz ki eğitime devam eden çocuk, şiddete karşı kendini daha iyi korur. Biliyoruz ki kız çocuklarına doğdukları günden itibaren eşit hakları verirsek, eşit sevgiyi gösterirsek; mutlaka hayatta kendilerine bir yol çizerler, başarılara imza atarlar. Ve yine biliyoruz ki kız çocuklarına yapılan yatırım çarpan etkisi yapar. Onlarda anne olarak daha aydınlık nesiller yetiştirirler. Sadece cinsiyeti yüzünden toplumunu, nüfusunun yarısını eğitimsiz bırakan, hor gören, şiddet görmelerine izin veren toplumlar, karanlık toplumlar kalmaya mahkumdurlar. Küreselleşen dünyamızda bu toplumlar sadece kendileri karanlık kalmıyorlar. Aynı zamanda etraflarındaki ışıkları da söndürüyorlar. O yüzden küresel barışa giden en önemli yol eğitimden geçiyor. Küresel barışın en önemli anahtarlarından, yapı taşlarından biri eğitim, eğitimde cinsiyet eşitliği. Bunu hepimiz biliyoruz, yapmamız gereken bu konunun önemini gündemden hiç düşürmemek. O yüzden bu konferansı çok önemsiyorum" diye konuştu. Boyner, "Aydın Doğan Vakfı olarak bizim en öncelikli konumuz kız çocuklarının eğitimi. 'Baba Beni Okula Gönder' seferberliğine verdiğimiz desteği devam ettireceğiz. Bunun dışında kız çocuklarına üniversite vermek gibi, elimizin uzandığı her kız çocuğuna yardım etmeye devam edeceğiz" dedi.
KAMAL MALTRA “DÜNYADA 1.1 MİLYAR KIZ ÇOCUĞU VAR“
Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Maltra ise açılışta yaptığı konuşmada, bir toplumda kız çocuklarının ilerlemesinin tüm toplumun ilerlemesi anlamına geldiğini söyleyerek “Sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasına kadınlara ve kızların eğitimine yatırım başarının olmazsa olmazıdır. Kız çocukları eğitimlerine devam ettiklerinde aldıkları ücretler de yükseliyor, eğitim seviyesi arttıkça yoksulluk azalıyor. Dünyada 1.1 milyar kız çocuğu 18 yaşın altında ve ne yazık ki hepsi eşit haklara sahip olamıyor. Eğer onlara eşit eğitim hakkı sağlayabilirsek gelecek bizim için de güzel olacaktır” diye konuştu.
PHILIPPE DUAMELLE "18 YAŞINA ERİŞMEDEN EVLENEN KIZ ÇOCUĞU SAYISI 700 MİLYON"
UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle “Kız çocuklarının yetişkinliğe güvenli bir şekilde geçmeleri, üretici ve tatminkar bir hayat yaşamaları çok önemli. Ama ne yazık ki birçoğu cinsiyet eşitsizliğine maruz kalıyor. Potansiyellerini gerçekleştirmelerini engelleyen sorunlarla karşılaşıyorlar. Cinsiyet eşitsizliği kızların ya okula gitmemelerini ya da gitseler bile erken ayrılmalarına neden oluyor. Cinsel şiddete maruz kalıyorlar, çocuk yaşta evleniyorlar. Türlü zorluklarla karşılaşıyorlar. Görünmez işlerde çalışıyorlar” diye konuştu. UNICEF’in yaptığı araştırma verilerini paylaşan Duamelle, “5-14 yaş kız çocukları kendi yaş grubundaki erkek çocukları ile karşılaştırıldıklarında, yüzde 40 oranında daha az ödeme yapılarak su taşıma, odun toplama, temizlik, çocuk bakma gibi ev işlerinde çalışıyorlar. Ders çalışma, oyun oynama zamanları kısıtlı, çocuk olma hakları ellerinden alınıyor. Dünyada 700 milyon kadın 18 yaşına gelmeden evleniyor. Her yıl 15 milyon genç kız 15 yaşına gelmeden evlenmiş oluyor” dedi.
‘Çocuk yaşta evlilikler’, ‘eğitimde fırsat eşitliği’, ‘mülteci kız çocukları’ gibi çarpıcı konuların ele alındığı konferansta Kadın Hakları ve Temsili konusunda 40’ın üzerinde ülkede yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz gazeteci Lesley Abdela, CNN International’da kadın hakları üzerinde yaptığı programlarla dikkati çeken Becky Anderson da birer konuşma yaptı.
(FOTOĞRAF)