Dr. Ahmet Gündüz, Salgın Hastalıklara Karşı Uyardı

Güncelleme Tarihi:

Dr. Ahmet Gündüz, Salgın Hastalıklara Karşı Uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 11:12

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’da hafta sonu yoğun kar yağışı beklendiğini açıklaması üzerine Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Doktoru Ahmet Gündüz, damlacık enfeksiyonu ile bulaşan ve büyük salgınlara yol açabilen hastalıklara karşı uyardı. Dr. Gündüz özellikle gereksiz antibiyotik kullanımı önlemek için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Dr. Ahmet Gündüz, yaklaşan soğuk hava dalgası ve kar yağışının yol açabileceği bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı vatandaşları uyardı. Soğuk algınlığı durumlarından korunmak için azami dikkat gösterilmesi gerektiğini söyleyen Gündüz, bu dönemde meyve ve sebzelerden bol bol C vitamini alınarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
“GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINDAN KAÇININ”
Ev ve iş yeri ortamlarında odaların düzenli olarak havalandırılması ve hava nemlendiricilerinin kullanılması gerektiğini de söyleyen Gündüz, salgının hızla yayılabileceği soğuyan havalarda kapalı ve kalabalık mekanlarda çok zaman geçirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Gündüz, şu uyarılarda bulundu: “Çok kalın veya ince giysiler giymeyin, uyku düzeninize dikkat edin, stresten uzak durum, sigara içmeyin, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının. Dışarıdan geldiğinizde ellerinizi sabunla yıkayın ve bunu çocuklarınızın da alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Ayrıca sağlık çalışanlar, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri gibi riskli grupta yer alıyorsanız aşı olun”.
“HASTALIĞINIZI BULAŞTIRMAMAK İÇİN ÖNLEM ALIN”
Hastalığa yakalandıktan sonra bulaştırma riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken hususları da açıklayan Dr. Gündüz, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık mendiller ile ağız ve burun kapatılmasının, burun temizlenirken de tek kullanımlık mendiller kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. “Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra eller mutlaka yıkanmalı ve eller ağız, burun ve gözlerden uzak tutulmalı” diye uyaran Gündüz ayrıca “Evde toz alırken nemli bez kullanılmalı, hastanın dokunduğu yerler günde iki kez çamaşır suyu ve deterjan konmuş sıcak su ile silinmeli. Hasta ziyareti mümkün olduğunca kabul edilmemeli, hastayla yakın temas halinde olanlar koruyucu maske takmalı, eller sık sık sabunla yıkanmalı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!