Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 2 Aralık (DHA) – Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Arhan, kur – faiz sıkıştırmasının Merkez Bankası’nın rasyonel faiz kararıyla çözülebileceğini vurguladı.
Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen geleneksel CEO Club toplantısında konuşan CEO’lar, 2016’nın çok zor geçtiğini ancak 2017’den umutlu olduklarını dile getirdi.
2016 yılının en zor anının 15 Temmuz darbe girişimi olduğuna dikkat çeken CEO’lar, 2017’nin en çok zorlanacakları sorununun döviz kuru olacağı görüşünde birleşti.
Metal Yapı Konut’un etkinlik sponsorluğunda yapılan “CEO Ajanda 2017”, toplantısında açılış konuşmasını yapan Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, geleneksel hale gelen CEO Club toplantılarının içeriği hakkında bilgi vererek katılımcılara 2017 Mart ayında yapılacak Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılmaları telkininde bulundu.
“EKK’den rasyonel karar bekliyoruz”
Panelin 2017 yılı ile ilgili bölümünde kur belirsizliği nedeniyle bütçe yapamadıkları görüşünü dile getiren Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, sermaye hareketlerinin serbest olduğu ülkelerde hiç kimsenin kur ve faizi birlikte kontrol edemeyeceğine dikkat çekti. Akhan, şöyle dedi:
“15 Temmuz’da 2.89 olan kur bugün 3.50’ye geldi. Yani geçtiğimiz süreçte yüzde 20’lik bir artış oldu ki uluslar arası dolar endeksi bunun neredeyse yarısı… Şu anda 227 milyar dolar borcu olan özel sektörün bilançolarına 45 milyar dolar ek bir yük anlamına geliyor. Bunun rasyonel politikalarla tedbirinin alınması lazım. Bugün Türkiye’ye baktığımızda sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ülkede hiçbir kamu otoritesinin kur ve fazi aynı anda kontrol altına alamaz. Bu iki değişken mutlaka zıt kutuplarda gelişmek zorunda. Bu anlamda bu akşam saat 17.00’de anons edilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından umut ediyoruz ki çok daha rasyonel bir karar çıkar ve en azından şu andaki döviz kuru üzerindeki spekülatif köpük diyeceğimiz o kısmı Merkez Bankasının faiz politikasıyla daha rasyonel duruma getirir diye bekliyoruz.”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Vodafone’nun dijitalleşmeye yönelik adımlarından söz etti. 10 - 15 yıl önce Fortune 25 içinde yer alan 10 firmanın dijitalleşemediği için bugün piyasadan silindiğini, aynı şekilde 10 – 15 yıl önce adı bile bilinmeyen İphone, İpad gibi ürünler sayesinde dünyanın en büyük firmalarının ortaya çıktığına dikkat çeken Aksoy, dijitalleşmenin hem ülkeler hem de şirketler için önem taşıdığına dikkat çekti. Engin Aksoy, şunları söyledi:
“Dijital teknoloji penetrasyonundaki yükselme, ülke genelinde verimlilik ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışını da beraberinde getiriyor. Dijitalleşmedeki her 10 puanlık artış, Türkiye’de bir şirket için ortalama olarak yüzde 1.5’lik ek faiz ve vergi öncesi kâr marjı anlamına geliyor. Dijitalleşme sayesinde işletmeler verimliliğini artırıyor, hız kazanıyor, operasyonel süreçleri kolaylaştırıyor ve daha da önemlisi, rekabetçi olma yolunda büyük aşama kaydediyor. Vodafone olarak, işletmeler için telekomünikasyon ve teknoloji ihtiyaçlarına yönelik uçtan uca çözümler sunuyoruz. Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve üstün rekabet için ihtiyaçlarını belirlemek üzere Yarına Hazırım Platformu’nu geliştirdik. İşletmeler, www.yarinahazirim.com sitesini kullanarak, Vodafone kullanıcısı olsun veya olmasın, hiçbir ücret ödemeden Dijitalleşme Endeksini hesaplayabiliyor. İşletmelerin dijital olgunluğunu ölçüyor ve dijital yol haritalarını çiziyoruz. Sabit ve mobil iletişim altında topladığımız çözümlerle şirketlere dijital hizmetler, dijital operasyonlar, dijital teknoloji platformları ve bilgi güvenliği konularında yol gösteriyoruz. Yarına Hazırım Platformu ile 2.5 yılda toplam 44 bin işletmenin Dijitalleşme Endeksini hesapladık.”
Kibar Holding CEO’su Tamer Saka moderatörlüğünde yapılan “CEO Ajanda 2017” panelinde ilk konuşmayı yapan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, “Burayı bir mazoşistler klübü olarak değerlendiriyorum” dedi. Türkiye’de iş yapmanın “zor, daha zor ve en zor” olduğunu ancak iş insanlarının yaptıkları işten vazgeçmeden yeniden başardıklarını belirten Uğur, “İyi şirketler başarıyor ve bir adım önde oluyorlar” dedi.
Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü de 2016’nın zor geçtiğini dile getirirken “Dünyanın başka bir ülkesinde bizim 2016’da yaşadıklarımızın sadece birini yaşasa bile geçireceği travmayı düşünmeden 2017’nin nasıl olacağına, ne yapacağımıza bakıyoruz. Beni iyimser kılan en önemli şeylerden biri bu durumumuz” dedi.
Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan da şirketlerinin yaptıklarını ve 2017’de yapacaklarını özetledi. 2016 için hedeflenen 3.9 büyümenin 2.5 – 3 bandında olacağını ve enflasyonun da 7.5 – 8 beklendiğini söyledi.
Pladis Turkey & MENA & CA CEO’su Mehmet Tütüncü de konuşmasında grupları içindeki şirketlerden bilgiler aktardı. Dünyanın çikolata, bisküvi, şekerleme ve sakız alanında büyüklerinden olmayı hedeflediklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını anlatan Tütüncü, “Çift haneli büyüme ve artırdığımız yatırım miktarı bekliyoruz” dedi.
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül de “Evet, zor yıl oldu ama 40 yıllık iş hayatımızda kolay yıl gördük mü? Zor lafını lügatımızdan çıkaralım. 2016’da ne planladıysak onu yaptık” dedi. Vestel olarak 45 ülkede iş yaptıklarını belirten Yüngül, “burada ne konuşuyorsak diğer ülkelerde de onu konuşuyoruz” dedi. Büyüme hedefi olarak Türkiye’nin büyümesinin 10 puan üstü olarak planlama yaptıklarını dile getiren Yüngül, 2016’da faaliyet farkın 12 olduğunu dile getirdi.
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul da konuşmasında her şeye rağmen 2016 yılı şirket performanslarına bakıldığında daha iyiye gidildiğini söyledi. Yatırımlarına devam ettiklerini belirten Kurtul, bankacılıktan kar ettiklerini ve ikinci yatırım alanı olan enerji sektöründe de toplam 10 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti. Kurtul “Türkiye’de her dört kişiden birinin enerjisini EnerjiSA sağlıyor” dedi. Kurtul, Sabancı Grubu olarak bütün şirketlerini halka açık hale getirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.