IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 12:03
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda Küçükçekmeceli miniklerin diş ve ağız bakımları gerçekleştirilirken, çoğu ilk kez dişçi koltuğuna oturan minikler, dişlerine yaptıkları bakımlarıyla diş hekimlerinden tam not aldı.
Küçükçekmece Belediyesi, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda Küçükçekmeceli miniklerin ağız ve diş bakımını gerçekleştirdi. Diş Hekimleri tarafından diş durumlarına ve ağız içi bakımlarına bakılan çocuklara daha sonra diş fırçalama teknikleri ve bakım yöntemleri de anlatıldı. Çoğu ilk kez dişçi koltuğuna oturan minikler ise kendilerine gösterilen ilgiden memnun kalırken, hekimler ise çocuklara tam not verdi. Bakım sonrası çocuklara Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır tarafından diş bakım seti ve diş fırçalaması sırasında zamanı ölçmeleri için kum saati hediye edildi.
Çocukların diş bakımlarını gerçekleştiren hekimlerden Muhammet Ali Paşaoğlu, çocukların dişlerinin günde 2 defa fırçalaması gerektiğini hatırlatarak, “Çocukların dişlerini yeterli derecede ve en az 2 dakika fırçalaması gerekiyor. Daha sonra rutin doktor kontrollerine gitmeleri gerekiyor. Bizde çocuklarımıza bunu sağlamaya çalışıyoruz. Çocuklarımız buraya geldiler, bizler de onların kontrollerini yapıp eğitimlerini verip göndereceğiz. Daha sonra onlara diş fırçası, diş macunu ve de dişlerini düzgün şekilde fırçalayıp süreyi tutabilmeleri için bir kum saati veriyoruz. Bu kum saatini çeviriyorlar 2 dakika boyunca dişlerini fırçalıyorlar” dedi.
“GÜNDE 2 KEZ VE DAHA ÇOK DİŞLERİNİ FIRÇALAMALILAR”
Diş bakımı yapılan miniklerden biri kendilerine verilen diş bakım setini anlatarak, “Bizlere kum saati, diş fırçası verdiler. Bu kum saati ile zamanı ne kadar doğru tuttuğumuza bakacağız. Dişlerimi yukarında yandan ve yukarıdan aşağıya doğru fırçalıyorum” diye konuştu.
Diş bakımı yapılan ilkokul öğrencilerinden Ceyhun Meletli ise dişçilerden korkmadığını belirterek, “Küçükken dişçiden korkmuştum ama şimdi korkmuyorum. Dişlerime de arada sırada bakıyorum. Günde 1 kez fırçalıyorum. Onlar benim gibi günde 1 kez değil 2 kez fırçalamalılar” şeklinde konuştu.
“TEDAVİ ETMEK ÖNLEMEKTEN DAHA MALİYETLİ”
Bakım sırasında çocuklarla yakından ilgilenen Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır ise sağlık konusunda Küçükçekmeceli vatandaşlara hassas davrandıklarını kaydederek, “2013 yılından beri Küçükçekmece’deki okullarda, Aydın Üniversitesi ve Anadolu Kültür Eğitim Vakfı işbirliği ile milli eğitim müdürlüğümüzün de dahil olduğu bir projeyi başlattık, başarıyla yürütüyoruz. Her yıl bir okulda startını veriyoruz. Daha önce ilkokullardan başlıyorduk, bu sene anaokullarını da hedefledik. Çünkü sağlık ile ilgili bilinç çocukluk yaşlarından edinilmesi gerekiyor. Bizler tedavi etmenin önlemekten daha külfetli, daha maliyetli olduğu bilinci ile öncelikle ağız ve dişle ilgili problemleri olan çocukları saptamak bunları da üniversitenin diş hekimi fakültesi aracılığıyla vatandaşlara tedavi imkanı sunmak niyetiyle yola çıktık. Bunları da yaparken aynı zamanda aileleri, öğretmenleri ve de sevgili çocuklarımızı bilinçlendirmeyi hedefledik. Geçtiğimiz yıl 25 bin öğrencimize ağız ve diş taraması hizmetini sunduk. 6 bin öğrencimiz de saptadığımız ağız ve dişle ilgili problemleri de üniversitemiz aracılığıyla çözmüş bulunmaktayız” dedi.