CHP eski milletvekilinin Erdoğan'a hakaret davasına başlandı

Güncelleme Tarihi:

CHP eski milletvekilinin Erdoğana hakaret davasına başlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 13:31

CHP eski milletvekilinin Erdoğan'a hakaret davasına başlandı

Haberin Devamı

Arzu KAYA/İSTANBUL,(DHA) CHP İzmir Eski Milletvekili Oğuz Oyan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'a bir gazetedeki yazısı ile hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

"DÜŞÜNCEYİ AÇIKLAMA ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASININ ÖRNEĞİ"
Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanık Oğuz Oyan katılmadı. Oyan'ı avukatı temsil etti.. Mahkeme hakimi Oyan'ın ifadesinin celse öncesi talimatla Ankara'da alındığını belirtti. Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'ne 6 sayfalık yazılı savunma sunan Oyan suçlamaya konu yazının analiz ve eleştiri yazısı olduğunu belirterek, "Yazımı siyasi bir düşünceyi ifade etmek ve bir siyasi eleştiri kapsamında değerlendirmeyerek hakkımda dava açılmış olması Türkiye'de anayasal güvence altında olan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün kısıtlanmasının vahim bir örneğini oluşturmaktadır" dedi.

"KİMSENİN HAKLARI RENCİDE EDİLMEMİŞTİR"
Milletvekilinin toplumu aydınlatma, iktidarı denetleme ve eleştirme gibi görevleri olduğunu kaydeden Oyan yazılı savunmasında, "Siyasi sorumluluk üstlenenler, özellikle de bu sorumlulukların en üst basamaklarına tırmanan siyasiler eleştiriyle yaşamak zorundadırlar. Şikayet konusu yazıda objektif tahlil sınırları içinde kalınarak kimsenin hakları veya saygınlığı rencide edilmemiştir" diyerek beraatını talep etti.
Oyan'ın avukatı Özgür Murat Büyük ise davanın süresinde açılmadığını söyleyerek, "Yazı yayınlandığı tarihte müvekkilimiz milletvekili olduğu için dava açılamamıştır. Milletvekilliği 7 Haziran 2015 tarihinde sona ermiştir. Bu yönüyle davanın düşürülmesini talep ederiz" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme hakimi, suçtan zarar görme ihtimaline karşı müştekilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ın davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi. Mahkeme, Oyan'ın hangi tarihte milletvekilliği görevinin sona erdiğinin TBMM Genel Sekreterliği'nden sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede TBMM 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili olan Oğuz Oyan'ın Sol gazetesinin 30 Ocak 2014 tarihli nüshasında ve gazeteye ait internet sitesinde o dönem Başbakan olan Türkiye Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Necmettin Bilal Erdoğan'a yönelik olarak "Çarklar nasıl dönüyor" başlığı ile makale yazdığı belirtildi. Yazı ile Oyan'ın eleştiri hakkını, ifade özgürlüğünü ve kişilik haklarına saldırı boyutunu aşacak isnatlarda bulunarak müştekilerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek şekilde hakaret suçunu işlediği kaydedildi. Oğuz Oyan hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle toplamda 7 aydan 4 yıl 8 aya hapis cezası istemiyle Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!