Büyükada'daki toplantıda gözaltına alınan 10 kişiye tutuklama talebi

Güncelleme Tarihi:

Büyükadadaki toplantıda gözaltına alınan 10 kişiye tutuklama talebi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2017 00:18

Büyükada'daki toplantıda gözaltına alınan 10 kişiye tutuklama talebi

Haberin Devamı

Ümit TÜRK/İstanbul, (DHA)-  BÜYÜKADA'daki toplantıda gözaltına alınan aralarında Uluslararası Af Örgütü ile Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Gündemi ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneklerinin temsilcilerinin bulunduğu 10 kişi, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şüphelilerin terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda toplumsal kaosa dönüşen hareketlenmeler yaratmak amacıyla toplantı düzenledikleri iddia edildi. Şüphelilerin DHKP-C, FETÖ ve PKK soruşturmalarında adı geçen kişilerle görüşme kayıtları ise delil olarak gösterildi. 


Büyükada'da toplantı yaptıkları otelde 5 Temmuz'da gözaltına alınan Uluslararası Af Örgütü Türkiye, Yurttaşlık Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği temsilcilerinin bulunduğu biri İsveç biri Alman vatandaşı olan 10 kişi, 13 gün emniyet müdürlüğünde sorgulandıktan sonra bugün adliyeye sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı'nda görevli 5 savcı tarafından sorguları yapılan şüpheliler, "Silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçlamasıyla tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Savcılığın  Sevk yazısında, "Şüpheliler tarafından önceden herhangi bir duyuru yapılmaksızın "çalışma atölyesi" adı altında bir toplantı organizasyonu gerçekleştirildiği, alınan açık tanık beyanlarından toplantı sırasında katılımcıların mensubu oldukları kuruluşların faaliyet alanlarıyla ilgisi olmadığı" belirtildi.

"TOPLANTI GİZLİLİK İÇERİSİNDE YAPILDI"
Şüphelilerin terör örgütlerinin gizlilik kurallarına riayet ederek faaliyet yürüttükleri ifade edilen sevk yazısında, "Yürütülen faaliyetleri konu alacak şekilde içeride bulunan şahısların cep telefonlarını polislerin alacağından, bu telefonların içerisinde bulunan bilgilerin nasıl saklanacağından, bu bilgilerin telefonlar yakalansa bile nasıl gizli tutulabileceğinden, bilgilerin polis veya başka şahıslar tarafından ele geçirilmesinin nasıl engellenebileceğinden, şifrelemeden bahsettikleri" ifade edildi.

SEMİH ÖZAKÇA VE NURİYE GÜLMEN İLE İLGİLİ BELGER BULUNDU
Savcılık sevk yazısında, şüphelilerden İdil Eser'in oteldeki aramalarda elde edilen dijital materyallerinde Semih Özakça ve Nuriye Gülmen ile ilgili belgelerin olduğu, terör örgütü PKK üyesi olan bir kişinin, kendisini "Gerilla doktoru" olduğunu söyleyerek af örgütüne üye olmak istediğini gösterir bir belge bulunduğu ifade edildi. Eser'in ayrıca,  ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen ve tutuklanan Uluslararası Af Örgütünün Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ile irtibatının bulunduğu anlatıldı.

"MİT'İN, TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA GÖNDERDİĞİ BELGE..."
Şüpheli Muhammed Şehmuz Özbekli, Şüpheli Nejat Taştan'ın da ByLock kullanıcısı oldukları tespit edilen kişilerle görüşme kayıtlarının bulunduğu belirtilen yazıda Şüpheli Nalan Erkem'in de FETÖ terör örgütü soruşturmasında tutuklanan Bedriye İştar Tarhanlı ile görüşme kayıtlarının bulunduğu, ayrıca Erkem'de MİT'in TBMM Araştırma Komisyonu'na sunmuş olduğu gizli ibareli bir belgenin ele geçirildiği kaydedildi.

BYLOCK KULLANICILARIYLA GÖRÜŞMELERİ 
Sevk yazısında, Günal Kurşun'un da ByLock kullanıcısı bir kişiyle görüşme kayıtlarının bulunduğu belirtilerek, toplantıyı organize eden şüpheli Özlem Dalkıran'ın da, FETÖ'den tutuklanan bir kişi ile görüşme kayıtlarının olduğu anlatıldı. Şüpheli Veli Acu'nun FETÖ/PDY soruşturmasında aranan ve ByLock kullandığı belirlenen bir kişi ile terör örgütü PKK soruşturmasından hakkında işlem yapılan başka bir kişiye görüşme ve mesajlaşma kayıtlarının  bulunduğu belirtildi.

"GÜNEYDOĞU VE DOĞU'NUN AYRI BİR DEVLETE AİTMİŞ GİBİ HARİTASI BULUNDU"
İsveç uyruklu şüpheli Ali Ghravi ile almanya uyruklu Peter Frank Steudtner'in ise toplantıda "dijital güvenlik stres vb"  konuları anlatan eğitimci sıfatıyla yer aldıkları anlatılan sevk yazısında, Ali Ghravi'den ele geçirilen Asya kıtasına ait olduğu detaylı bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yer alan Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinin etimolojik olarak ve ayrıca ayrı bir devlete ait topraklarmış gibi gösterilen haritanın bulunduğu vurgulandı.

TOPLANTININ AMACI: TOPLUMSAL KAOSA DÖNÜŞEN HAREKETLENMELER YARATMAK
Sevk yazısında, şüphelilerin çoğunun, terör örgütleri ve mensupları ile olan irtibatları, faaliyet alanları itibariyle sivil toplumu etki güçlerini bulunduğu belirtilerek, "şüphelilerin terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda toplumsal kaosa dönüşen hareketlenmeler yaratmak amacıyla toplantı düzenlemelerine göre yardım kastıyla hareket ederek eyemde bulunarak atılı suçu işledikleri" ifade edildi. 

CASUSLUK VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI YÖNÜNDEN AYRI BİR SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Savcılık yazısında ayrıca şüphelilerle ilgili terörizmin finansmanı ve casusluk eylemleri yönünden ayrıca soruşturmanın devam edildiğine vurgu yaptı.
Silahlı terör örgütüne yardım etmek suçundan tutuklanmaları talep edildi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!