Beyoğlu'ndaki protesto yürüyüşüne 7 yıl hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

Beyoğlundaki protesto yürüyüşüne 7 yıl hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2016 15:25

Beyoğlu'ndaki protesto yürüyüşüne 7 yıl hapis istemi

Haberin Devamı

Serpil KIRKESER / İSTANBUL, (DHA) BEYOĞLU'nda geçen yıl İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto eden ve yürüyüşte açılan pankartla "Cumhurbaşkanına hakaret" ettikleri iddia edilen aralarında YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Mimar Mücella Yapıcı ve Oyuncu Orhan Aydın'ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin 7'şer yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Sanıklar, toplantı ve gösteri yürüyüşünün Anayasal bir hak olduğunu belirterek, pankartı açmadıklarını ve görmediklerini söyledi. CHP Milletvekili İlhan Cihaner de duruşmayı izleyici olarak katıldı.

Beyoğlu'nda geçen yıl İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto eden ve yürüyüşte açılan pankartla "Cumhurbaşkanına hakaret" ettikleri iddia edilen aralarında eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Mimar Mücella Yapıcı ve Oyuncu Orhan Aydın'ın da bulunduğu 8 sanığın yargılanmasına başlandı.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanıklar Ömer Faruk Eminağaoğlu, Mücella Yapıcı, Oyuncu Orhan Aydın, Avukat Can Atalay, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş, Emre Öztürk ve Mehmet Şamil Altan hazır bulundu. CHP Milletvekili İlhan Cihaner de duruşmayı izleyici olarak katıldı.

ALPER TAŞ: BÖYLE BİR SUÇLA MAHKEMENİZE BULUNMAKTAN DOLAYI ÜZGÜNÜM
Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Alper Taş savcının hazırladığı iddianameden rahatsız olduğunu belirterek, "Mahkemeniz karşısında böyle bir suçla, ÖDP Genel Başkanı olarak bulunmaktan dolayı üzgünüm. Olay günü iç güvenlik yasa tasarısına ilişkin eleştirilerimizi dile getirmek için toplandık. Yapılan toplantı kesinlikle izinsiz değildir. Toplantı ve gösteri hakkı Anayasal bir haktır. Tarafımdan açılmayan bir döviz sebebiyle karşınızdayım. Kaldı ki dövizin içeriği suç unsuru taşımamaktadır. İddianamenin Türkiye'nin yargı süreci sonucu yaşadıkları durum neticesinde bir grubu baskı altına almak için açılmıştır, hiçbir yasal dayanağı yoktur" dedi. "Cumhurbaşkanına hakaret " suçundan davalar açıldığını, bugün de DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun "Cumhurbaşkanına Hakaret" suçundan gözaltına alındığını hatırlatan Taş, kendisinin yargılandığı davanın derhal düşürülmesi gerektiğini söyledi.

ORHAN AYDIN: BU DOSYAYA SKEÇ GÖZÜYLE BİLE BAKMAZLAR
Sanık Orhan Aydın da 45 yıllık yazar ve oyuncu olduğunu belirterek, "Türkiye'yi yıllarca hem içerde, hem de dışarda temsil ettim" dedi. Aydın, "Yaşamım boyunca herkes için hukuk, eşitlik, adalet mücadelesi verdim, mücadele vermeye de devam edeceğim. Olay günü de bu amaçla oradaydım. Galatasaray Meydanı'na kadar yürüyüş yaptık, arkada açılan bir döviz yüzünden hakaretten yargılanıyorum. Bu dosyaya skeç gözüyle bile bakmazlar. Söz konusu dövizi açmadım, taşımadım benimle irtibatlandırılmasını da anlamış değilim. Yaptıklarımın suç olduğunu düşünmüyorum. İnsanın fikrini açıklaması ancak faşist diktatörlükte suç kabul edilebilir. Davanın düşürülmesini talep ediyorum" dedi.

EMİNAĞAOĞLU: ORTADA SUÇU VE SUÇLUSU OLMAYAN İDDİANAMEDEN BERAAT KARARI VERİLMESİNİ İSTERİZ
Ömer Faruk Eminağaoğlu da iddianamenin kabul edilebilir hiçbir yanı olmadığını belirterek, "İddianamede ne unsuları ile tanımlanan bir suç vardır ne de suçlu vardır. Bu iddianameye göre derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Toplantı ve gösteri yürüyüşü demokratik bir haktır. Cumhurbaşkanına hakaret suçunu kapsayan Türk Ceza Kanunun (TCK) 299. maddesi Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bu yöndeki talepler iki ayrı mahkeme tarafından ciddiye alınmış ve Anayaa Mahkemesi'ne götürülmüştür. Mahkemenizce bu maddenin Anayasa'ya aykırılığı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılmasını talep ediyoruz. Sonuç olarak ortada suçu ve suçlusu olmayan iddianameden beraat kararı verilmesini isteriz" diye konuştu.

"DÖVİZİ DAVA AÇILINCA TUTANAKLARDA GÖRDÜM"
Mücella Yapıcı da savunmasında, "Bir vatandaş olarak Anayasal hakkımı kullandım. Hakkımda açılan iddianameyi kabul etmem mümkün değildir. Bana göre hukukla, hukukçulukla hiçbir ilgisi yoktur. Savcı bey, kendi kendisine hakaret üretmiş ve bence de bir anlamda kendisine hakaret etmiştir. Anılan döviz tarafımca taşınmamıştır. Ben o dövizi dava açılınca tutanaklarda gördüm. Şahane bir mizah anlayışının ürünü olduğunu düşünüyorum. Hakkımda iddianame tanzim eden savcılığa karşı dava açacağım. Suçsuzum beraatime karar verilmesini isterim " ifadelerini kullandı.
Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı Kasım ayına erteledi.

İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüphelilerin İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki amacıyla 21 Şubat 2015 tarihinde Birleşik Haziran Hareketi adı altında Beyoğlu'nda Tünel Meydanı'nda biraraya geldikleri anlatıldı. Şüphelilerin slogan atarak Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdükleri, basın açıklamasını bir başka olayın mağduru konumunda olan ve mağduriyeti nedeniyle kamuoyunun desteğini alan Sami Elvan'a okuttukları (Berkin Elvan'ın babası) ifade edildi. Yürüyüşte açılan afişle de "Cumhurbaşkanına hakaret" edildiği belirtilen iddianamede, 8 şüphelinin "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçlarından toplam 2 yıl 6'şar aydan 7'şer yıla kadar ayrı ayrı hapisleri isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!