Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar: Ihlamur Parkı'nda hiçbir imara izin vermedik

Güncelleme Tarihi:

Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar: Ihlamur Parkında hiçbir imara izin vermedik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 15:20

Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar: Ihlamur Parkı'nda hiçbir imara izin vermedik

Haberin Devamı

 

İSTANBUL, (DHA) BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Ihlamur Parkı’nın imara açılacağına ilişkin iddialara yanıt verdi. Hazinedar, "Ne ıhlamur parkında ne de başka hiçbir alanda Beşiktaş Belediyesi’nin imar izni yoktur. Bu konuda biz o iddia sahiplerinden daha hassasız" dedi.

Başkan Hazinedar, Beşiktaş Belediyesi’nde her ay düzenlenen ilçe meclis toplantısında Ihlamur Parkına yönelik iddiaları yanıtladı. Beşiktaş Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar, şunları söyledi:

‘’Orası bir özel mülk. Sit alanlarının özel mülk olmasından daha doğal bir şey olamaz. Bu kişinin imar hakkı var ve bu kişinin imar hakkı bizden önceki dönemde de vardı. Hiçbir şekilde Beşiktaş Belediyesi imar izini vermemiş, gündemine gelmemiş bir yer’’ dedi. Hazinedar açıklamasında şunlara yer verdi: “Bizim dönemimizde Beşiktaş belediyesi hiçbir mevcut yeşil alanı imara açmamıştır ve açmayacaktır. Biz hiçbir şekilde bir imzanın sahibi olmayacağız. Biz insanların özellikle hassasiyetini şov amacı yapmadan, siyaset malzemesi yapmadan şehri korumak ve bu makamın getirdiği sorumlulukla hareket ederek savunuyoruz ve koruyoruz. Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde hiçbir yeşil alan imara açılmadığı gibi toplumun bu noktada ki hassasiyetini kötü niyette kullanmak isteyenlerin sosyal medyayı ve bu tür eylemleri kendilerine araç kılarak hem toplumda infaal yaratarak hem meclisimize hem partimize hem de belediyemize bir saldırı var. Astığımız bilgilendirme pankartlarını indirenler, kamu yararı için açtığımız davanın bilgilerini kamuoyu öğrenmesin diye çabalayanlar acaba kime hizmet ediyor?”.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ YASAL SÜREÇ BAŞLATTI, MÜLK SAHİBİ ARAZİNİN ETRAFINI KAPATTI

 Parktaki imar planı değişikliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığını vurgulayan Hazinedar, şöyle devam etti;

 “Ihlamur parkı diye adlandırılan bu alan bizim dönemimizden önce kullanılmayan bir parktı. Orayı biz temizledik, ışıklandırdık yeniden bizimle hayat buldu. Bizim yeşil alan hassasiyetimize rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayla ilgili bir imar planı değişikliği yaptı. Oradaki imar planı değişikliğini Beşiktaş’taki imar standartlarını aykırı olduğu için karşı olduğumuzu belirttik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değişikliği bize sormadan ve imara aykırı olduğunu gördüğümüzde buna karşı davamızı açtık. Orası bir özel mülk. Sit alanlarının özel mülk olmasından daha doğal bir şey olamaz. Bu kişinin imar hakkı var ve bu kişinin imar hakkı bizden önceki dönemde de vardı. Hiçbir şekilde Beşiktaş Belediyesi imar izini vermemiş, gündemine gelmemiş bir yer. Biz yasal süreç başlattığımız için oranın mülk sahibi oraya vatandaşları sokmamak adına etrafını çevirdi. Biz mülkün sahibinin kendi adına mülkünü korumak için yaptığı önleme bir şey diyemeyiz. Yanlış bulabiliriz ama müdahale edemeyiz. Buradaki imar izni sadece yaklaşık 12 bin metrekare gibi bir alana tekabül ediyor bunun tamamı da imara açık değil belli bir bölümü. Parkın tamamıyla ilgili bir durum yok. Tarihi taşlar ve ağaçlarla ilgili hiçbir durum söz konusu değildir.” 

DEMİR PARAVANA BİLGİLENDİRME METNİ ASILDI

 Öte yandan Beşiktaş Belediyesi İmar Müdürlüğü de konuyla ilgili resmi açıklama yaptı. Araziyi çevreleyen demir perde üzerine Beşiktaş Belediyesi’nin bilgilendirme metni asıldı. Metin şöyle: “Beşiktaş İlçesi, Abbasağa Mahallesi, 47 pafta, 330 ada 20 parsel sayılı 11696,00M2 yüzölçümlü özel mülkiyetli olan yer, 14.04.2014 onanlı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında kısmen konut, kısmen park, kısmen de dini tesis ve yol alanında kalmakta iken; 22.12.2014 tarih ve 13113 sayılı Bakanlık Oluru ile uygun bulunan NİP-8080,1 Plan İşlem Nolu, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ile“düzenleme ortaklık payının gözden geçirilerek 2306.41 m2 (% 17.83) olan ‘Konut’ alanı büyüklüğünün, 3705.77 m2 (% 28.65) olacak şekilde yeniden düzenlenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştır. Söz konusu Plana Başkanlığımızca itiraz edilmişse de, kabul edilmemiş ve Plan kesinleşmiştir.

Ancak, 330 ada 20 parsel sayılı yeri kapsayan 22.12.2014 tarih ve 13113 sayılı Bakanlık Oluru ile uygun bulunan NİP-8080,1 Plan İşlem Nolu, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliğinin durdurulması ve iptal edilmesi yönünde İstanbul 7. İdare Mahkemesinde 2015/1152 Esas dosya numarası ile Başkanlığımızca açılan dava devam etmektedir.Söz konusu parsele ilişkin 29.03.2016 tarih ve 616 sayılı Kurul Kararında “330 ada, 20 parselde bulunan ve Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 10.01.1970 tarih ve 5209 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen, III. Selim (bir adet) ve II. Mahmut’ a (iki adet) üç adet nişan taşının koruma gruplarının 1. grup olarak belirlenmesine, koruma alanının da parsel sınırı olarak belirlenmesine” karar verilmiştir.Söz konusu yerin parsel sınırlarının, saç perde üzerinde yeşil renkli yapay çim halı – yapay çim duvar diye adlandırılan malzeme ile kapatıldığı görülmüştür. Parsel sahiplerinin parsellerini koruma altına almaları için etrafını çevirmeleri 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında ruhsat gerektirmeyen işlerden olup parselde ayrıca planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyecektir”.

(FOTOĞRAF)

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!