Güncelleme Tarihi:
Özgür ALTUNCU-Taner YENER- Hakime TORUN/İSTANBUL,(DHA) Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da yapılan 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuştu.
2 nükleer santral yapımı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, "Ülkemizin enerji strateji hedefi, sağlam, dengeli, sürdürülebilir bir enerji sepeti oluşturmaktır. Bu amaçla nükleeri enerji sepetimize dahil ettik. 2 nükleer santral yapımı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu sayede 2023 yılında toprak üretimimizin yüzde 10'u nispetinde nükleer güç santrallerimizden karşılamayı hedefliyoruz. Yeni nükleer güç santrali projesi de bu bağlamda gündemdedir" dedi.
Konuşmasında kongreye ilişkin bilgi veren Yıldırım, "5 oturum yapılacak. Yaklaşık 250 konuşmacı bilgilerini aktaracak. Kapsamlı bir görüş alışverişi yapılarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunulacak. Kongrenin Anlaşmaların sonuçlandırılması için önem arz ediyor. Bir anoloji yaptık devamını getirelim. Olimpiyatlar için kullanılan bir slogan var. daha güçlü, daha hızlı, yükseğe. Enerji kongresi de umarım böyle olur. Ancak fiyatlar konusunda çok yükseğe çıkmayalım. İstikrarı sürdürelim. Enerji arzının güvenliği çeşitliliği, kaynağına makul fiyatlara erişim her ülke için bir ulusal çıkar ve güvenlik konusu haline gelmiştir. Bölgesel ve dünya barışını etkileyecek bir nitelik kazanmıştır" diye konuştu.
"2040'LI YILLARA KADAR, BÜTÇELERİMİZİN TEMEL KALEMLERİNİ FOSİL YAKITLAR OLUŞTURACAK"
Yenilenebilir enerjinin ülkeler için öneminde değinen Yıldırım, "Yenilebilir kaya gazı gibi konvansiyonel olmayan enerji kaynaklarının vat ettiği büyük potansiyele rağmen insanoğlunun ortada vadede hidrokarbon kaynaklarına olan bağımlılığın devam edeceğini biliyoruz. Yapılan çalışmalar en azından 2040'lı yıllara kadar, bütçelerimizin temel kalemlerini fosil yakıtların oluşturacağını göstermektedir. Fosil yakıtların makul fiyatlar ile kesintisiz akışını enerji güvenliğinin ana hedefi olmayı sürdüreceğini bilmeliyiz. Bu durum Ortadoğu, Rusya, Kafkasya, Orta Asya OPEC merkezli enerji üretiminin önemini koruyacağının da bize işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.
"ENERJİ TALEBİMİZ, 2023 YILINDA ŞU ANKİ KAPASİTEMİZİN 2 KATI OLACAK"
Türkiye'nin enerji talebinin 2023 yılında şu anki kapasitemizin 2 katı olacağına vurgu yapan Başbakan Yıldırım, "Nükleer enerjiye olan ihtiyaç devam etmektedir. Fukuşima'daki facia nükleer enerjide tartışma yaratsa da gene eğilim Nükleer enerjiye yatırım yapma eğilimindedir. Dünya enerji haritası değişmekte enerji alanında yeni oyuncular ortaya çıkmakta. Talebin hızla arttığı görülmektedir. Oyun değiştirici büyük gelişmeler de meydana gelmektedir. Tüm bu dönüşüm sürecini dünya enerji camiasının önde gelen temsilcileri tarafından etraflıca ele alınmasına imkân vermesi bakımından 23. Enerji Kongresi'nin zamanlaması da son derece önemli. Türkiye dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahip. Türkiye'nin enerjideki ithalat bağımlılığı halen yüzde 72 seviyesindedir. Geçtiğimiz 10 yıl içinde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke Türkiye'dir. Enerji sektöründeki büyümede dünyada Çin'den sonra ikinci ülke konumundayız. Enerji talebimiz, 2023 yılında şu anki kapasitemizin 2 katı olacak" açıklamasında bulundu.
"GÜNEŞ VE RÜZGARDA MEVCUT KAPASİTEMİZE YENİLERİNİ EKLEMEKTEYİZ"
Yenilenebilir enerjilerin önemine değinen Başbakan Binali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulusal ölçekteki amacımız, enerji sepetimizin yüksek enerji talep artışı gerçeğine cevap verecek hale getirilmesi gerekli esnekliğin sağlanmasıdır. Elektrikte son 10 yılda kurulu gücümüzü iki katına çıkardık. Yerli ve yenilebilir kaynaklara önem veriyoruz. 2023 yılı hedefimiz, bu oranın da üzerine çıkılmasıdır. Ülkemiz dünyada jeotermal ısı uygulamalarında ilk 5 konumundadır. Enerji verimliliği konusunda önemli adımlar atmaktayız. Kapsamlı bir mastır plan çalışmalarımız tamamlanma aşmasına gelmiştir."
"ENERJİ DAĞITIMINDA KAYIP VE YASAL OLMAYAN KULLANIMLARI ÖNLEMİŞ OLACAĞIZ"
Elektrik dağıttım ve iletimine ilişkin de konuşan Yıldırım, "Elektrik dağıttım ve iletim konusunda da önemli adımlar atıyoruz. Enerji verimliliği kapsamında mevcut alt yapımızı da sürekli yenileyip güçlendirerek enerji dağıtımında oluşabilecek kayıp ve yasal olmayan kullanımları da önlemiş olacağız" dedi.
"HEDEFİMİZ, TANAP BORU HATTI PROJESİNİ SÜRATLE HAYATA GEÇİRMEKTİR"
Türkiye'nin bir enerji ticareti merkezine dönüştürülmesi için çalışmaların ve yatırımların devam ettiğini belirten Başbakan Yıldırım, "Şimdi hedefimiz Mavi akımdan sonra Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) boru hattı projesini süratle hayata geçirmektir. Güney gaz koridorunun bel kemiğini Azerbaycan ile gerçekleştirdiğimiz TANAP projesi tesis edecektir. Koridorun çeşitli halkalardan oluştuğunu yaşanacak bir sorunun diğerlerini de etkileyebileceğini unutmamalıyız. Türkiye jeo stratejik konumu nedeniyle enerji konusunda önem teşkil etmekte. Türkiye'nin bir enerji ticareti merkezine dönüştürülmesi hedefi söz konusu konumu, arz güvenliğine katkı sunması ile desteklenmektedir" açıklamasında bulundu.
"2 NÜKLEER SANTRAL YAPIMI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR"
2 nükleer santral yapımı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, "Ülkemizin enerji strateji hedefi, sağlam, dengeli, sürdürülebilir bir enerji sepeti oluşturmaktır. Bu amaçla nükleeri enerji sepetimize dahil ettik. 2 nükleer santral yapımı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu sayede 2023 yılında toprak üretimimizin yüzde 10'u nispetinde nükleer güç santrallerimizden karşılamayı hedefliyoruz. Yeni nükleer güç santrali projesi de bu bağlamda gündemdedir" dedi.
(FOTOĞRAF)