Güncelleme Tarihi:
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL Kars Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanlığı, Anadolu'da her yörede farklı biçimde bağlanarak kadının duygu, düşüncelerini yansıttığı, bir anlamda dili olan baş bağlama sergisini açtı.
Avcılar'daki Ambarlı Mahallesi'nde bulunan Atatürk Evi Müzesi'nin yanındaki sergi salonunda Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'dan başlayarak yurdun çeşitli yörelerinde kadınların kullandığı, değişik biçim ve desenlerde bağladığı başlıklar sergilendi. Edirne’den Kars’a kadar 50’ye yakın yöreye ait kadın başlığı ve kullandıkları takılar ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sergi açılışına Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, İstanbul Kars Kültür Derneği Başkanı Yücel Taşçı, derneğin kadın kolları başkanı Ayten Alkaşı da katıldı. 'Gülay Kostüm'ün hazırladığı sergide en fazla ilgiyi Zübeyde Hanım'ın baş örtüsü çekti.
BAĞLAMA ŞEKLİ VE TAKILARDA AYRI MESAJ
Bugüne kadar 'Kadın Başlıkları' konusunda araştırmaları bulunan Ayten Alkaşı, Anadolu'da her yörenin farklı baş bağlama şekli ve baş bağlamalarının da ayrı bir dili bulunduğunu, takıların da farklı mesajlar taşıdığını söyledi. Alkaşı, örneğin gelinlerin kayın validesi ile arasının açık olduğunu başındaki örtüye kaynana dili çiçeğinden bir motif işleyerek dile getirirken, aşık genç kızın ise sevdasını sümbül çiçeği ile anlattığını söyledi. Anadolu'da önemli bir gelenek olan 'Baş bağlamanın' türkü, ağıt, masal ve hikayelere konu olduğu, evlendirilmek istenen gençler için de sembol bu sözlerin kullanıldığı, Doğu ve Güneydoğu'daki gençlerin yakındığı 'Başlık parası'nın da baş bağlama geleneği ile ilgili olduğu kaydedildi.
Anadolu'da baş bağlama konusunda araştırmaları bulunan halk bilimci ve ressam Ekber Yeşilyurt'un otantik ve belgesel nitelik taşıyan resimlerinde Anadolu'daki gizemli kültürü yaşatıp tarihe anlamlı bir kayıt düştüğü kaydedildi.
(FOTOĞRAF)