Güncelleme Tarihi:
Enver ALAS/İSTANBUL,(DHA) Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, uçak krizinin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlamasının sebze ve meyve fiyatlarında artışa neden olacağı yönündeki açıklamaların spekülasyondan öte bir anlam taşımadığını belirterek, "Biz Rusya'ya ihracat yapmadık ancak başka pazarlara ihracatımız devam etti. Dolayısıyla (Rusya) ihracatımızın açılması bizim üretimimizi artırır, ancak fiyatları yükseltmez" dedi.
Bülent Tüfenkci, Bayrampaşa'da Yaş Meyve ve Sebze Hali'ni ziyaret ederek burada hal esnafı ile meyve-sebze komisyoncularıyla bir araya geldi. Hali gezen Tüfenkci, hal esnafı ile sohbet etti, sorunlarını dinledi. Esnafın ikram ettiği kavun, üzüm ve incirden yiyen Bakan Tüfenkci burada yeni hal yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin, geçmişte yaptığı 'yasayla fiyatlarda yüzde 30'luk bir düşüş olabilir' yönündeki açıklaması hatırlatması üzerine Bakan Tüfenkci "Hallerin fiziki şartları iyileştirilmeli" dedi.
Tüfenkci, "Hallerde soğuk hava depolarının olmadığını görüyoruz. Soğuk hava depolarının olması gerekir. Tedarik zincirinde ürün tarladan Bayrampaşa Hali'ne gelene kadar soğuk hava zinciriyle gelmesi gerekirken sağlıklı şartlarda paketlenmemiş kasalarda açıktan gelmesi sağlıklı değildir. Bunlar fireye neden oluyor. Aşağı yukarı yüzde 25 firenin kaybolması, maliyete yansıyor. Bu kayıp ya üreticinin sırtından çıkıyor ya da tüccarın sırtından çıkıyor. buradan pazarlara, nihai tüketiciye giderken sağlıklı şartlarda gitmediği zaman onun da firesi oluyor. Bu yine tüketiciye yansıyor. Bu konularda çalışıp neler yapabileceğimizi, nasıl iyileştirebiliriz diyerek istediğimiz düzenlemeleri yaparsak sebze ve meyvede yüzde 25-30'a yakın bir fiyat indirimi yakalayabiliriz" dedi.
"HAL YASASIYLA BUNU DÜZENLEMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Hal ziyaretinin sonunda Bakan Tüfenkci, İstanbul Yaş Meyve Sebze - Bostan Komisyoncuları ve Tüccarlerı Derneği'nde bir basın toplantısı düzenledi.
Tüfenkci, yaş meyve, sebze ve gıda ürünlerindeki fiyatlarda kontrollü artışın hem Türkiye ekonomisine hem de tükecilere faydası olduğunu söyledi. Tüfenkci, "Burada özellikle Türkiye nüfusunun önemli bir kısmınını çiftçilikle uğraştığını düşündüğümüzde önemli bir kesimi Türkiye'de küçük üretici olması, bunların üretim kooperatifleri oluşturamaması, oluşturduklarında da sağlıklı bir şekilde işletememesi, dolayısıyla küçük işletmelerin pazara erişme noktasında sıkıntı yaşadıklarını görüyoruz" dedi.
Sebze ve meyvede üretimden tüketiciye kadar oluşan zincirde bir çok halkanın bulunduğunu kaydeden Tüfenkci, bu zincirin şeffaf olmasını arzu ettiklerini dile getirdi. "Hal Yasasıyla bunu düzenlemeye çalışıyoruz" diyen Tüfenkci, "Yasa, ne kadar mükemmel hazırlanırsa hazırlansın uygulama kabiliyeti yoksa, reelde karşılığı yoksa bir anlamı da yoktur. Sektörde temsilcileriyle perakendecisinden tüketiciye, tüketicisinden üreticiye, nakliyatçısından hammalına kadar sektörün bütün paydaşlarıyla birlikte neler yapabileceğimizi, bir yandan kazanırken bir yandan da malı tüketiciye ucuz ve sağlıklı şekilde nasıl ulaştıracağımızın çalışmasını yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.
SEBZE VE MEYVE SEKTÖRÜNDE KAYITDIŞILIK YÜZDE 48...
Sektörde kayıt dışılığın önüne geçilmesi için ilk defa 2010 yılında yapılan bir çalışmanın yapıldığını hatırlatan Bakan Tüfenkci, bu çalışma sayesinde kayıt içine yüzde 52'nin alındığını söyledi. Tüfenkci, "Kayıt dışı yüzde 48'in nerede ne şekilde işleme tabi tutulduğunu göremeyoruz.Biraz önce sayın başkan ifade etti; fiyatların borsada, hallerde belirsensin diye bu doğru bir yaklaşım. . Fiyatlar alıcının, satıcının bir araya geldiği yerlerde belirlensin. Ama yüzde 48'lik bir oran dışarıda kalıyorsa yüzde 52'lik oran doğru bir fiyat belirleyemiyor. Burada ya üretici kaybediyor. ya da tüketici kaybediyor. Onun için biz öncelikle doğru bir başlangıç yaptık. Ancak bütün üreticileri, aktörleri kayıt içine almamız lazım. Kayıt içine aldığımız her paydaşı şeffaflaştırmamız gerekiyor" dedi.
RUSYA İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİNİN SEBZE VE MEYVE FİYATLARINA ETKİSİ
Bülent Tüfenkci, toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesiyle sebze ve meyve fiyatlarının tavan yapacağı yönündeki beklentilerin nasıl önüne geçileceği ve fiyatların nasıl aşağıya çekileceğiyle ilgili bir soruya Tüfenkci, "Bizim bütün üretimimizin yüzde 5'i ihracat rakamlarını oluşturuyor. Dolayısıyla bu spekülasyondan öte bir anlam taşımıyor. 7-8 aylık sürece baktığımızda Rusya'ya sebze-meyve ihracatımız yok denecek kadar azdı. Ve gördük ki rakamlar yerlerde sürünmedi. Biz Rusya'ya ihracat yapmadık ancak başka pazarlara ihracatımız devam etti. Dolayısıyla ihracatımızın açılması bizim üretimimizi artırır ancak fiyatları yükseltmez" şeklinde yanıt verdi.
"STOKÇULUK, FIRSATÇILIK YAPANLARANI GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ"
"Sektördeki stokcularla ilgili ne söyleyeceksiniz" şeklindeki bir soruya karşılık Tüfenkci şunları söyledi:
"Biz her zaman ve her daim özellikle fırsatçılık yapanlara, stokçuluk yapanlara, piyasayı spekülasyonlarlar yönlendirenlere karşı her zaman müdahale edebiliriz ve müdahil oluruz. Bu tür faaliyetlerde bulunan hiçbir kimsenin gözünün yaşına bakmayız, acımayız. Asla da prim vermeyiz. Amacımız piyasanın düzgün işlemesidir. Tüketicinin doğru malı doğru fiyatla tüketmesi gerekir. Dolayısıyla hem üreticinin hem tüketicinin doğru fiyatı bulması için çalışmalar yapıyoruz."
(FOTOĞRAF)