Güncelleme Tarihi:
Taner YENER-Akın ÇELİKTAŞ/İSTANBUL,(DHA) Kamuoyu ve sivil toplum kuruluşları arasında şeffaf bir ilişki inşa etmek amacıyla kurulan Açık Açık Derneği faaliyete geçti. Bünyesinde 33 sivil toplum kuruluşunu barındıran Açık Açık Derneği, bağışçılarla bağışçı haklarını tanıyan dernek ve vakıfları bir araya getirecek. Açık Açık Derneği’nin hedefi, şu anda yüzde 12 olan yıllık bağış yapma oranını, 2024’e dek yüzde 30’a çıkarmak.
İNSANLARI DÜZENLİ OLARAK BİREYSEL BAĞIŞA TEŞVİK ETSİN
Kağıthane Impact Hup’da gerçekleştirilen lansman toplantısında konuşan Açık Açık Derneği kurucularından Doç. Dr. Itır Erhart, Sivil Toplum Örgütlerini (STK) özellikle bağış yönünde güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek, “Çok değer verdiğimiz bir şey bu şeffaflık, şeffaflığı ön plana çıkararak bağışçı davranışını yönlendirmek istedik. Güvenilir olması etkisi hizmet alanı tabiki. Çocuk alanına hassasiyeti olan bağışçılar var, mülteci alanına var, engelli alanına var. Bu bizim hep aslında Açık Açık’a giden yolda çıkış noktamız oldu. Şeffaflık bu kadar önemli bizim yapacağımız platform, geliştireceğimiz proje buna odaklanmalı"dedi. Projenin kuruluş aşamasından da bahseden Erhart “ Son bir buçuk yıldır da bu platform nasıl hayata geçer, ne yapsın, ne yapmasın diye çalışmaya başladık. Ve sonunda şöyle bir karar aldık. Biz ne yapacağız şeffaflık ve hesap verilebilirliği ön plana çıkarsın bizim platform. Bunu mutlaka yapsın. STK’ların sosyal etkilerini de orada bulalım. Çünkü sosyal etki Türkiye’de çok yeni bir alan gelişime çok açık bir alan. Onun gelişmesi için de bir platform olsun. Bir şekilde de bağış kültürünü yaygınlaştırsın. İnsanları düzenli olarak bireysel bağışa teşvik etsin. Tamamen online olsun. Şeffaf, güveniler canlı ve enerjik olsun. Gençlere de hitap etsin. Çünkü Adım Adım deneyimi bezlere gösterdi ki, bağışçılık deyince 35-40 yaş üstünün ilgi alanına giriyor. O yaşı da biraz düşürelim bağışı böyle eğlenceli, keyifli ve etkisini koyabilir bir hale getirelim" şeklinde konuştu.
KURUMLARA 17 LİRA, DİLENCİYE 53 LİRA
Etkinlikte konuşan Açık Açık Derneği kurucularından Renay Onur da Açık Açık’ın bir web platformu olduğu için kullanıldıkça, çalıştıkça gelen geri bildirimlerle hep daha iyi bir hale getirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, “İlk başta çözmeye çalıştığımız sorunlar şuydu: Öncelikle hepimizin bildiği bir şeydir ‘Türkler çok hayırseverdir. Türkler bağış yapmayı çok sever’ kültürümüzde de bunu anlatan birçok deyim vardır. Maalesef rakamlara baktığımız durum pek öyle değil. Dünya’da 140 ülkenin ortalaması bu ülkedeki insanların ortalama yüzde 30’u geçtiği bir ay içerisinde herhangi bir kuruma bağış yapmış. Türklere sorulduğunda bu sorunun cevabı yüzde 12. 140 ülke arasında sondan 16’ıncı 17’ciyiz. Bu bayağı içler acısı bir durum esasında. Üzerimizdeki ülkeler bizden çok fakirleri de var. Zenginleri de var. Bu tamamen kültürle ilgili bir şey. 2015’da Türkiye bu araştırmadan çıktı. TÜSEV çok yeni araştırmasını bitirdi. TÜSEV’in bulduğu rakam da yüzde 10 bağışçılık oranı. ABD bu konunun en iye olduğu yor yüzde 2.1 ile. Ortalama bir Amerikalı 1050 dolar bağış yaparken Türkye’de bu rakam kurumlara bağış yapma oranı 17 Türk lirası. Bunların hepsi sivil toplum kurulu değil. Fakat işin farklı bir tarafı da var. Kurumlara 17 Türk lirası veren Türkler dilenciye aynı sene içerisinde 53 lira vermişler. Bu da ortada farklı bir sorun olduğunu gösteriyor” dedi.
AÇIK AÇIK DERNEĞİ ÇOK ÖNEMLİ BİR POZİSYONA SAHİP
Toplantıda bir konuşma yapan Sen de Gel, ÖRAV, TOG, Ashoka Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Betil ise şunları söyledi: “Şeffaflığın lafta kalmaması için dernek ve vakıfların hesaplarını ve mali tablolarını açıklayabiliyor olmaları, bağımsız denetime girmeleri lazım. Bütün bu konuları gündeme getirme noktasında Açık Açık Derneği’nin çok önemli bir pozisyona sahip olduğunu düşünüyorum. Toplumun gelişimine katkı sağlayabilmek için sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmemiz gerekiyor. O nedenle hepimizi bu uygulamaları yaygınlaştırmaya ve bu katkıları artırmaya davet ediyorum”
SOHBET EKRANINDAN BAĞIŞ YAPILABİLECEK
Etkinlikte konuşan bulunan BKM (Bankalararası Kart Merkezi) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, chatbot teknolojisinden faydalanarak geliştirdikleri yeni bir hizmetten bahsederek şunları söyledi; “Yeni inovasyonumuzla artık Facebook Messenger'da BKM Express sohbet ekranındayken sadece birkaç adımda bağış yapılabilecek. Bu geliştirmeyi yaparken son dönemin popüler teknolojilerinden chatbot teknolojisinden faydalandık. Chatbot, sohbet ekranı üzerinden istediğiniz işlemleri hızlı biçimde yapmanızı sağlayan ve kullanım alanları giderek genişleyen bir teknoloji. Bu teknoloji ile bağış yapılmasını sağlamak için Facebook'un sohbet uygulaması olan Messenger üzerinden BKM Express hesabını açmak ve hangi kuruma, ne kadar bağış yapılmak istendiğini belirtmek yeterli. Bu inovasyonu, geleceğe yön verecek olan yapay zekâ ve machine learning teknolojileri alanında attığımız ilk adım olarak görüyor ve bu anlamlı çok değerli buluyoruz”
İLK 1000 BAĞIŞA 1000 ADET EK BAĞIŞ DESTEĞİ
Alışveriş deneyimini kolay, hızlı ve güvenli hale getiren, Türkiye’nin ilk dijital cüzdanı BKM Express sivil toplum kuruluşlarını potansiyel bağışçılarla buluşturan Açık Açık Derneği’nin online bağış platformunun dijital sponsoru oldu. BKM Express ile Açık Açık Derneği iş birliğinin ilk adımı ise “1000 Bağışa 1000 Bağış da BKM Express’ten” kampanyası olacak. Kampanya kapsamında BKM Express, BKM Express üzerinden Açık Açık platformu bünyesindeki sivil toplum kuruluşlarına yapılacak ilk bin bağışa karşılık, söz konusu STK’lara yapılan bağış tutarı kadar belirlenen bir üst sınır dâhilinde ek bağış yapacak.
AÇIK AÇIK DERNEĞİ
2006 yılında kurulan ve on yılda 30 STK'ya toplam 14.332.557 TL tutarında bağış sağlanmasına katkıda bulunan Adım Adım oluşumu kurucularından Itır Erhart ve Renay Onur'un da aralarında olduğu ekibin girişimi olarak Şubat 2016'da çalışmalarına başlayan Açık Açık Derneği sivil toplumda şeffaflık ve hesap verilebilirlik konusuna ilgi çekiyor. Açık Açık Derneği bağışçıların; Desteklemek istedikleri hizmet alanında faaliyet gösteren (bağışçı hakları beyannamesini kabul etmiş) dernek ve vakıfları arayıp bulabildikleri, Dernek ve vakıfları istedikleri kriterlerde karşılaştırabildikleri, Dernek ve vakıfların amaçları, hikâyeleri, projeleri, finansalları ve yöneticileri hakkında bilgi alabildikleri, Dernek ve vakıfların bağışçı ilişkileri birimine mesaj atabildikleri, Bağış yaparken dikkat edilmesi tavsiye edilen bilgilere, vergi avantajlarına ve bağışçılık hakkında bilgilere ulaşabildikleri, Buldukları STK’ya anında bağış yapabildikleri. Kayıtlı platform kullanıcısı olarak bağış yapmaları halinde bütün eski bağışlarını takip edebildikleri bir platformdur.
(FOTOĞRAF)